Lumias pimpen deel 1: shells voor de Lumia 950

Nu de Lumia’s inmiddels dan echt zo’n beetje overal uit voorraad raken (mag ook wel na ruim  een heel jaar op de markt) en Microsoft niks nieuws te bieden heeft, zullen we zelf de Lumia’s een beetje leuk moeten houden als ze beginnen vervelen… 😉 Ik ben daar afgelopen maand eens de wondere wereld van eBay voor ingedoken.

Op zich zou een telefoon natuurlijk sowieso langer dan een jaar mee moeten gaan en voor de meeste mensen doen ze dat ook wel. Maar wij geeks hierzo redden datzelfde zelden want we willen altijd de laatste nieuwe gadgets. Als dat dan eens een jaar (bij gebrek aan beter) wordt overgeslagen dan krijg je (ik tenminste wel) toch zo’n drang om er iets nieuws mee te doen zoals de dappere sprong naar de Windows Insiders Fast Ring builds te wagen en de laatste nieuwe OS bytes uitproberen bijvoorbeeld.

Photo Shader Image (3)
Twee ‘Microsoft’ en een Microsoft shell, en drie Mozo shells… Bijna net zoveel als paren schoenen… 😉

Maar naast dat een smartphone met een nieuwer OS altijd al weer een fijn stukje nieuwer en spannender aanvoelt, wil het oog natuurlijk ook wat en ben je op diezelfde behuizing vaak ook wel uitgekeken. Welnu; de Lumia 950 en 950XL zijn daarin natuurlijk echte oer-Nokia’s zonder weerga die je daarin mogelijkheden bieden met hun verwisselbare achterkant.
Iedereen kent wel de shells van Mozo (die dus de bestaande originele batterij-deksel vervangen) met allerlei luxe eigenschappen zoals zilverkleurige rand, lederen achterkant, houten achterkant en ook kleurtjes. We hebben diverse keren de nodige Mozo shells gereviewd, zoals hier en hier, maar het zijn wel prijzige jongens met prijzen tussen de 30 en 50 euro per stuk.

Op zich is die prijs wel te verklaren want het batterijdeksel van de Lumia 950 serie bevat ook electronica zoals de ontvanger-coil voor het draadloos laden (bij Mozo zowel Qi als PMA standaard ondersteund) en de NFC-antenne, die je toch beide er wel in wil hebben. Doe je echter niks met draadloos laden en ook niet met NFC, dan zijn er in China voor wel heel leuke prijsjes ook kale shells te vinden…

Shells op eBay

Ik was vooral weer op zoek naar kleurtjes, zoals met de klassieke Lumia’s er altijd keus genoeg was, en vond op eBay een (uiteraard chinese) etailer die Lumia 950 dekseltjes verkocht, en wel in alle mogelijke Lumia kleuren van de latere generaties: zwart, wit, oranje, groen en cyaan. En vooral die Cyaan achterkant was het me om te doen want dat doet me nog steeds herinneren aan de klassieke Lumia 800 :p

lumia950_laadcoilIk had al een blauwe Mozo, maar dat is geen hele polycarbonaat shell, maar die heeft een nylon achterkant en ook de zijkant is een beetje rubberised (houdt wel fijn vast!) waardoor ie snel vuil aantrekt en dus zijn heldere kleur verliest. Bovendien was het om mee te beginnen al niet precies die heldere Nokia Cyaan kleur, maar net iets fletser.
Ik dus blij dat ik deze Cyaan shell had gevonden, en dit zijn vervangers de originele Microsoft-shell, dus hetzelfde polycarbonaat en ook het Microsoft logo in zilver erop; je ziet geen verschil eigenlijk. Alleen zitten in deze $8 kostende plastic shells dus geen laad-coil en ook geen NFC-antenne. Als je wel wil laden dan is dus het hebben van een overtollige originele achterkant geen overbodige luxe: dan kun je mooi die laad-coil transplanteren naar de nieuwe en ook de NFC-antenne. Omdat ik groen ook een bijzonder geinige kleur vind, heb ik die ook meteen een meebesteld en ik zou dan dus een laad-coil en een NFC-antenne tekort gaan komen (maar daar kom ik later op). Wat schetst mijn verbazing na het openmaken van het bijzonder snel geleverde (28-12 besteld, 4-1 geleverd) doosje? Een NFC-antenne in beide shells aanwezig… LIJKT HET! Want dat is dus een loos stickertje met een stukje koper er achter omdat kennelijk die contactjes wel gesloten moeten zijn… ugh 🙁 Dus ook de NFC-antenne ga je moeten bestellen!

Ik heb overigens de shells hier besteld: eBay.com
Die heeft alle (vijf) kleuren en levert dus bliksemsnel (als je bedenkt dat het vanuit China komt)

En later de laad-coil en NFC-antenne hier: eBay.com
En deze zit gewoon in Duitsland maar moeten nog binnenkomen… 😉

De chinese shell

Op zich precies wat je er van mag verwachten ook al ooit eerder op Windows Central is beschreven; een exacte vervanging (op de laad-coil na dan) van je Microsoft shell. Alleen lijkt inderdaad het plastic net ietsje dunner (hoewel je daar niks van ziet) en klikt ie net wat minder lekker vast (snapt minder hard). Als ie eenmaal zit, zit ie wel als een huis trouwens. Enige minpunt zijn de knoppen…
Zoals je hieronder in detailopname kunt zien, hebben de knoppen een ‘bultje’ nodig aan de binnenzijde om de echte knop in telefoon-body in te drukken. De zwarte originele heeft duidelijk bultjes, terwijl die in de blauwe chinees nogal tegenvallen. En dat voel je… of liever gezegd: dat voel je dus niet, een duidelijke klik. Ze werken verder op zich wel prima; je drukt alleen net iets harder. Ik zit er aan te denken hier eens aan te gaan knutselen, maar heb nu nog even geen idee hoe/wat ik ga doen, dus tips welkom.

WP_20170104_13_44_48_Rich

Hieronder zie je de chinese en de Mozo (mét laad-coil) blauwe shells naast elkaar:

WP_20170104_15_08_52_Rich

En dan hier nog even de Lumia 800 als referentie voor de kleur er bij, naast de chinese en de Mozo blauwe shells. Zo’n foto is natuurlijk niet hellemaal goed kleur-echt (deze is een beetje onderbelicht en te warm) maar je kunt wel zien welke het best in de buurt komt 🙂 De kleuren zijn echt heel goed de echte Lumia kleuren, want ook de groene klopt nu precies bij mijn Nokia DT903 lader.

WP_20170104_15_09_39_Rich

Even de laad-coil nog transplanteren

Nu nog even de laad-coil uit de originele zwarte shell van Microsoft zien te peuteren en in de groene te plakken. Het zit gewoon geplakt met dubbelzijdig tape in feite, dus je kan het zo los trekken als je eenmaal een goed begin hebt gemaakt. Je begint bij een hoek waar alleen nog het (zachte!) topfolie zit en dat wip je voorzichtig omhoog met een heel plat en scherp modelbouwmesje. Met een platte pincet kun je die voorzichtig omhoog trekken. Verderop kom je bij een dikkere metalige laag waarop dan het feitelijke laad-coil zit geplakt. Let er hier op dat je bij het loswippen absoluut alleen de achterkant raakt en niet de coil zelf. Zodra je bij het punt met de contactjes komt, zorgen dat je daar niet te ver knakt en voorzichtig dat hoekje met het mesje loshelpen.
Zelf heb ik helaas de NFC-antenne gesloopt bij dit proces. Ook wel aan te raden in retrospect: een föhn op de lijm week te maken

In de nieuwe shell zit zo’n zelfde langwerpig richtnokje wat ik het gelijkvormig gaatje in de laad-coil folie moet vallen. Zorg dat je hem dus goed juist plaatst (belangrijk! het moet matchen met de contacten op de phone-body) en druk hem dan stevig aan.
Straks als mijn nieuwe laad-coil binnen is (ik laat mijn Mozo’s wel intact namelijk), heb ik het iets gemakkelijke want dat is alleen nog maar inplakken, zonder het lospeuteren… 😉

Enfin; op één na 1 achterkantje voor elke dag van de week nu… :p

UPDATE:

De laad-coil en de NFC antenne zijn inmiddels ook binnen en van het inplakken heb ik nog wat foto’s gemaakt (dan hebben jullie ok een beetje idee hoe de onderdelen er uit zien en waar je voorzichtig moeten zijn als je bestaande exemplaren lospeutert).

Allereest moet die fake NFC-antenne er uit. Da’s slechts een tapeje over een stukje koper om de contacten door te verbinden zoals je ziet:

En hier zie je de binnenkant van de echte NFC-antenne en waarom je daar dus heel voorzichtig moet zijn: die koperbanen zijn slechts een superdun laagje…

Next time gadget…

Volgende deel (er volgt er nog ééntje ja) dan neem ik dit pimpen even een leveltje hoger. Ook met stukken van eBay, maar met een hele andere telefoon en toch heel wat meer werk. Maar de onderdelen moeten nog arriveren, dus stay tuned. Ik zal het beter documenteren dan deze want ik ben hier vergeten de losgepeuterde coil te fotograferen… 😉


KLIK HIER OM TE REAGEREN

Geef een reactie