Over Windows 10 Mobile op oudere toestellen…

We gaan 2016 zeer aanstonds verlaten en dat doen we met een zo langzamerhand in slaap gesuste website en met in ons achterhoofd hét adagium waar we in 2016 mee zijn doodgegooid: “Windows phone is dood”. Maar omdat ik graag blijf trekken aan een dood paard en kennelijk een van de laatste overgebleven Mohicanen ben, wil ik er toch nog eens een blogje aan wijden.

WP_20161207_12_53_32_Rich

Windows phone is dood…

Deze uitspraak begon in de US rond te zingen, en eigenlijk begon dat al in 2015 toen hier in de Europa Windows phone in heel veel landen nog in de dubbele cijfers zat en nog altijd aan het groeien was. In de US heeft Microsoft echter nooit echt goed een poot aan de grond gekregen en om vervolgens 2016 in te gaan met slechts twee, door problemen geplaagde, toestellen heeft de hele zaak geen goed gedaan natuurlijk. Het gevolg was dat in 2016 ook in Europa de markt voor Windows phone als een kaartenhuis in elkaar donderde en de voorsprong op iPhone, die er in sommige landen al was, daarmee ook weer keihard verdampte.

Er is al veel over gezegd en geschreven, maar dé hoofdreden natuurlijk is dat Microsoft in feite toch publiekelijk de handdoek in de ring heeft gegooid voor wat betreft de consumentenmarkt voor smartphones. Die was natuurlijk al een paar jaar gewonnen door Android en da’s gewoon vechten tegen de bierkaai. En iOS dan zullen jullie zeggen? Die doen het ook best lekker ja, maar dan wel vooral in landen waar mensen veel geld hebben, en globaal zijn er dat niet zo heel veel. De US of A en de UK zijn daar de grootste afnemers, en verder mag Android zich globaal op de borst kloppen met zo’n 80% marktaandeel.

chart-ww-smartphone-os-market-share.png

Alle andere platformen die er eventueel waren (waaronder Windows phone) zijn in de marge gedrukt en nog nauwelijks waarneembaar op statistieken. Dus ook iOS speelt eigenlijk maar de tweede viool in een inmiddels oververzadigde markt waar innovatie ook nagenoeg tot stilstand is gekomen. Inmiddels hebben zelfs giganten als Samsung het moeilijk om in deze markt nog goede winsten te boeken, en een zeperd als de Note 7 helpt daarbij al helemaal niet natuurlijk.

Toch is het jammer dat Microsoft zo overduidelijk de handdoek in de ring heeft gegooid. Niet alleen met hun policy van “retrenchment”, waarbij ze zelf defacto stopten met productie van Windows phones en zoals vanouds deze klus weer aan de ODM’s en OEM’s wilden overlaten (waarvan we een handje vol (halfvol?) hebben zien verschijnen, zoals de op zich tot watertanden nopende HP Elite x3), en bovendien als laatste wapenfeit zelf een paar ontzettende missers in de markt hebben gezet… Hoewel deze toestellen na een berg firmware updates en OS updates dan toch eindelijk de vlaggeschepen zijn geworden die het meteen hadden moeten zijn. Zie ook dit blog van Zac Bowden van WindowsCentral.

Maar ik denk dat er nog een belangrijke reden is voor het ‘mislukken’ van Windows 10 Mobile; het hele updateverhaal…

De Windows 10 Mobile update

Behalve dat Microsoft uiteindelijk zelf een een viertal Windows 10 Mobile toestellen heeft uitgebracht als laatste stuiptrekking, was er natuurlijk de mogelijkheid tot upgraden voor mensen met een Lumia telefoon (en ook enkele third party toestellen) met nog Windows Phone 8.1 daarop.
Ook hier is al veel over gezegd en geschreven, zoals de door Microsoft gebroken belofte (ergens in 2014 toegezegd?) dat ALLE Windows Phone toestellen de upgrade zouden ontvangen. Tegen de tijd dat de (ontzettend vertraagde) update eindelijk arriveerde, is Microsoft een heel eind teruggekrabbeld en werd de update beperkt tot toestellen met minstens WP8.1 en Denim aan boord, en bovendien met een minimum eis aan SOC, RAM en storage (1GB / 8GB of hoger).
Voor veel mensen was dat al een domper om te verwerken, hoewel je je kunt afvragen hoe zinvol zo’n update was voor toestellen die zelfs op dat moment al twee jaar oud of ouder waren. Diverse forumleden zullen dat tegenspreken met nog steeds prima draaiende Insider builds op hun Lumia 920’s om er maar een te noemen.

Maar wat ik vooral niet snap is dat Microsoft zelfs dat updateverhaal nog heeft kunnen laten mislukken door een in mijn ogen echt idiote keuze om de Windows 10 Mobile update niet gewoon standaard uit te rollen naar alle in aanmerking komende telefoons via het standaard update mechanisme. In plaats daarvan moet je eerst de ‘Upgrade Advisor’ app downloaden, welke je toestel checkt of die in aanmerking komt voor de update en vervolgens kun je een vinkje aanzetten (een registry change) dat de update opgehaald mag worden. Een dergelijke procedure is in mijn ogen er om vragen dat het leeuwendeel van gebruikers die update dus nooit gaat installeren, want welke argeloze gebruiker verwacht nu een dergelijke drempel?
Ja, wij fanboys weten het wel en zijn al over, maar wij zijn maar een klein plukje van de gebruikers en de meeste andere gebruikers krijgen niet eens mee dat er een upgrade-pad bestaat als je ze het niet voorschotelt met een beetje zachte dwang…
Enfin; het heeft de cijfers voor Windows 10 Mobile marktaandeel in elk geval geen goed gedaan, want Windows 10 Mobile is blijven steken op een percentage wat amper hoger uitkomt dat het percentage Windows Phone 7,x gebruikers (!) wat er wereldwijd nog bestaat. De gigantische taartpunt van Windows Phone 8.1 weet ik zeker dat veeeel kleiner had gekund (en dus Windows 10 Mobile groter) als die update gewoon ‘verplicht’ was uitgerold aan geschikte devices:

adduplex-windows-device-statistics-report-october-2016-6-638

Als je vervolgens kijkt naar de taartpunten van Windows 10 Mobile versies (waarbij updates weer gewoon normaal binnen komen zonder ‘opt-in’ drempel), dan staaft dat denk ik toch redelijk mijn claim dat de eerste grafiek er toch heel anders uit had kunnen zien zonder die ‘opt-in’ drempel…

adduplex-windows-device-statistics-report-october-2016-7-638

De ervaringen met de Windows 10 Mobile upgrade

Die zijn, als ik onze forums moet geloven, nogal wisselend op oudere devices, maar ik denk dat daar vooral veel gewenningsproblemen bij zitten (welke ik elke keer duidelijk terugzie als ik een van mijn kennissen upgrade naar Win 10M). Over het algemeen kan ik zelf uit eigen ervaring zeggen dat (als het op prestaties aankomt) de Windows 10 Mobile upgrade bijzonder goed draait op de toestellen waar het officieel voor beschikbaar was. Ik heb het zelf draaien op een Lumia 830 (die zit overigens al op de Redstone 2 Insider builds als test-device), een Lumia 435 (welke inmiddels naar mijn moeder is gegaan) en sindskort een Lumia 1520 welke ik op mijn nieuwe job uit de kast gevist heb om gewoon eens wat mee te spelen.

Op alle drie de devices is de ervaring van het OS erg snappy en zaken als batterijduur zijn ook prima in orde (zeker sinds de Anniversary Update!). Zelfs de Lumia 435 (toch echt het laagste van het laagste qua specs) draait Windows 10 Mobile prima zonder hangups en is daardoor weer helemaal bij de tijd. Vooral ook omdat Windows 10 Mobile stukken betere en modernere apps biedt in veel gevallen zoals de officiele Instagram app bijvoorbeeld, als zul je die laatste op een 435 niet snel gebruiken om iets te posten vanwege de verschrikkelijke camera van de 435… 😉

WP_20161207_12_56_00_Rich

Naast deze collectie veteranen gebruik ik natuurlijk in het dagelijks leven mijn trouwe Lumia 950 Dual SIM welke na de Anniversary Update en talloze firmware updates eindelijk volwassen genoemd mag worden, en mede door het kunnen verwisselen van de achterkantjes (ik heb er inmiddels vier) en de immer doorlopende OS updates, lijkt het er op dat dit voor het eerst in jaren een toestel gaat worden wat ik langer dan één jaar ga gebruiken.
Maar vooral de Lumia 1520 heeft me de afgelopen weken verbaasd! In principe is het mindere hardware (althans; op papier) met nog een oudere Quadcore SOC met Adreno 330, 2GB RAM en een FullHD scherm tegenover mijn Lumia 950 welke een Hexacore SOC met Adreno 418, 3GB RAM en QHD scherm. Maar de 1520 draait echt werkelijk als een speer op Window 10 Mobile (v1607 AU) en bij de meeste apps heb ik het gevoel dat ze zelfs sneller openen op de 1520 dan op de 950, zoals bijvoorbeeld Instagram (wat bepaald geen lichte app is).

WP_20161207_12_56_31_Rich

Nu was de 1520 ook wel zijn tijd wat vooruit en het absolute vlaggeschip wat Nokia ooit gemaakt heeft met Windows Phone, maar we hebben het wel over een toestel van inmiddels 3 jaar (!) oud! En hij voelt hierdoor gewoon als nieuw en kan overal nog in mee, behalve dan in Continuum natuurlijk.
Maar ook als ik die miezerige Lumia 435 vrolijk zijn best zie doen onder Windows 10 Mobile, dan begrijp ik dus echt niet waarom Microsoft de upgradekraan niet gewoon standaard heeft opengedraaid naar alle ondersteunde toestellen, zonder zo’n stomme Update-app-drempel. Dan waren er nu nog heel wat meer gebruikers geweest en was er misschien net iets meer momentum geweest om het nieuwe jaar mee in te nemen en de W10M buzz levend te houden voor 2017.
Het jaar waarin Microsoft hoopt een nieuw categorie-definierend device met Windows 10 Mobile op de markt te zetten…

Wat heb jij nou?

Enfin, ik hoop dat ons inmiddels kleine clubje enthousiaste achterblijvers hier nog wel een tijd blijft rondhangen, want we hebben een mooi forum dat nog steeds niet dood is en nog steeds bevolkt wordt door mensen die toch van dit mooie platform zijn blijven houden en er nog steeds graag gebruik van maken en hopen op een boeiender 2017 met hopelijk een nieuwe impuls voor Windows 10 Mobile met bijvoorbeeld de langverwachte ‘Surface “phone”‘ of de nieuwe devices van HP…

Tot die tijd houden we maar dapper vol als die zonderlingen die regelmatig met dit soort dingen moeten dealen…: 😉

Saved image from Tweetium (26)


KLIK HIER OM TE REAGEREN

 • MichelNH

  says:

  Wowww wat een mooi emotioneel stuk, ik heb er bijna natte ogen van … “maar je hebt zo 100% gelijk!” Zouden er bij Microsoft wel mensen zitten die verstand van marketing hebben?

  Ik hoop dat Microsoft jouw stukje ook leest!

  Voor mij blijft de topper de lumia 1020 met z’n megacamera, helaas werkt projecteren daar niet op.

  En hoewel ik de Lumia 950 eigenlijk te groot vindt, heb een 520 ernaast, ben ik er vanaf het begin zeer content mee. Ik heb wel gelijk een nieuwe achterkant gekocht, de originele was ….

  PS: Stel dat Windows 10 Phone helemaal stopt, krijgt Microsoft het nog moeilijk op de zakelijke PC markt; Ik zie nu al grote bedrijven overstappen naar Apple PC’s, iPhones, iPads, etc.; Dat is kom beheer een stuk eenvoudiger, dus goedkoper!
  NB: Als er inderdaad straks geen Windows Phones meer zijn, zal mijn bedrijf toch ook die overstap naar alles Apple (help) maken. #Android en alles is van Google, zie voorwaarden, is een “NO Go!”
  Alternatief daarop is dan wel weer de geloof ik Zwitserse variant met “Android Encrypted”, maar dat is erg prijzig (veiligheid en privacy is onbetaalbaar).

  We zien het wel, dank je in ieder geval Marco, ik was niet altijd de makkelijkste maar wel altijd blij met jouw e.a. stukjes hier.

  • Jorphi

   says:

   Heb jij windows 10 dan op je lumia 1020 staan? Ik heb hem zelf een hele tijd geleden via het insider program geïnstalleerd maar liep toen echt niet lekker en ben terug naar WP8.1 gegaan. Loopt dit inmiddels wel lekker, want dan wil ik ook naar WP10?

 • Gerbo

  says:

  Idd erg jammer dat er kennelijk een eind aan zit. Ik ben van Samsung overgestapt naar WP voor de Lumia 950 dual sim, en na heel wat aanloopproblemen (met name de Bleutooth werkte bij mij pas goed na een maand of twee) ben ik nu erg tevreden. Krachtig, snel, en een magnifieke camera.
  Ik blijf dan toch wel hopen tegen beter weten in…
  Kritiek heb ik wel op het laten vallen door Windows van de klant. Bijvoorbeeld door na 4 maanden na introductie van de Lumia 950 de aankoopprijs met 200 euro (!!) te verlagen, zonder enige compensatie voor de eerdere kopers, die ook nog met alle aanloopproblemen te kampen hebben gehad.
  In ieder geval heb ik wel regelmatig dit form gelezen, was erg goed om de ervaringen van anderen te lezen! Waarvoor dank.

 • Richard

  says:

  Microsoft was zelfs in staat om Windows 10 op de (desktop) PC te verprutsen 😐

  Na een vrij recente update, wilde Windows niet meer opstarten. En ging de UEFI BIOS een automatisch herstel uitvoeren. Meestal is het *niet* goed als zoiets gebeurt.
  ( http://www.mywindows.nl/forum/showthread.php?t=10316 )

  Helaas blijkt daardoor m’n RAID-Mirror configuratie (twee hardeschijven waar dezelfde informatie naartoe geschreven wordt) te zijn verdwenen, zodat ik nu beide schijven apart zie in de Windows Verkenner. En ze zijn niet meer “in sync”… Lekker dan. (Goed, ik mag blij zijn dat de bestanden er nog zijn… Bij een “echte” RAID-opstelling, array/striping e.d., had het veel erger fout kunnen gaan).

  Natuurlijk kan dit probleem ontstaan zijn door de combinatie met het (Gigabyte) moederbord. Maar het was wel heel toevallig vlak na de update van Microsoft; die een week eerder de HP computer van mijn schoonouders geheel niet-opstartbaar had gemaakt.

  Tenzij de W10 Mobile markt nog drastisch verbetert, stap ik graag over op de eerst mogelijke Nokia (HMD Mobile) smartphone die mijn Lumia 830 kan vervangen.

  Tot die tijd werkt W10 gelukkig behoorlijk stabiel en vlot op de 830, zoals Marco ook aangeeft (ik heb zelf niet de laatste Insider builds, gewoon “mainstream”). Dus gebruik ik hem nog steeds dagelijks met plezier. 🙂

  Maar ik zal bijvoorbeeld geen apps meer aanschaffen in de Store.

 • wally

  says:

  URL=”http://www.patentlyapple.com/patently-apple/2016/12/microsoft-won-a-design-patent-today-for-what-could-be-their-future-surface-smartphone-with-interesting-features.html?_ga=1.25542909.1586458802.1481073581″]Surface Phone er nu toch echt gaat komen[/URL]. Met een top toestel en X64_86 mogelijkheid zijn er genoeg kansen in de za
  Ik vind het een goede zet van Microsoft om Windows mobiel voor de consument tot nadere orde te stoppen.
  De consumenten markt is momenteel te competitief, er valt bijna niets te verdienen en als het niet werkt zoals beoogt dan kun je beter tijdig stoppen dan domweg blijven trekken aan een dood paard. Het lijkt er sterk op dat de

  Surface Phone er nu toch echt gaat komen

  . Met een top toestel en X64_86 mogelijkheid zijn er genoeg kansen in de zakelijke markt. Over een paar jaar ziet de wereld er zomaar heel anders uit.

  Wat betreft de Windows 10 update blijft het mij verbazen dat Microsoft 67.3 % van alle Windows Phone toestellen destijds er uit weten te kieperen.
  Dat is het oude HTC en Samsung met 35% en de overige kleine snippers aan Nokia apparaten, per specifiek toestel.

  https://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/2001021937.jpeg

  Geen wonder dat er kansloos weinig telefoons op Windows 10 draaien.

 • RonH

  says:

  QUOTE

  ...een Lumia 435 (welke inmiddels naar mijn moeder is gegaan

  Grappig om te lezen: Die van mij dus ook. 🙂
  (Ter vervanging van een L520 waar de Aan/Uit knop van gesneuveld is.)

 • Marco

  Marco

  says:

  QUOTE

  Wat betreft de Windows 10 update blijft het mij verbazen dat Microsoft 67.3 % van alle Windows Phone toestellen destijds er uit heeft weten te kieperen. 
  Dat is het oude HTC en Samsung met 35% en de overige kleine snippers aan Nokia apparaten, per specifiek toestel.
  

  https://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/2001021937.jpeg

  HTC en Samsung hebben nooit Windows Phone 8.1 upd1 toestellen gemaakt, dus die opsomming gaat mank…
  En dan komen we nog steeds ruim 20% tekort aan toestellen, dus de update niet verplicht maken lijkt me een grotere reden waarom W10M zo laag blijft

 • wally

  says:

  QUOTE

  HTC en Samsung hebben nooit Windows Phone 8.1 upd1 toestellen gemaakt, dus die opsomming gaat mank... (en lijkt me dus zeer oude grafiek)
  En dan komen we nog steeds ruim 20% tekort aan toestellen, dus de update niet verplicht maken lijkt me een grotere reden waarom W10M zo laag blijft

  Ben ik het niet mee eens.
  Het gaat er niet om of het toestel de fabriek destijds heeft verlaten met Windows Phone 8.1 maar of het er op staat.
  Bijvoorbeeld na update. Terry Myerson noemde het destijds ook in zijn presentatie: “Running Windows Phone 8.1”.

  Dat er 20 % tekort is, kan uiteraard ook deels te wijten zijn aan een aantal procent toestellen wat weg valt.
  Volgens @Jaap is de gemiddelde levensduur van een telefoon 15 maanden.
  Maar het lijkt mij eerder de vele mensen die de laatste tijd zijn overgestapt van Windows Phone naar noem het maar…
  Dan is een update naar Windows 10 niet meer relevant.

 • Marco

  Marco

  says:

  QUOTE

  Ben ik het niet mee eens...

  Heeft niks met wel of niet eens zijn te maken… die toestellen hebben ook die updates nooit gehad.
  Die zijn nog van Wp8 naar Wp8.1 gegaan en toen viel het dood (en bij de HTC 8X bleef je zelfs daarvan verstoken)

 • Ekpyrosis

  says:

  Inderdaad, Microsoft heeft Windows Phone laten versloffen. Ik gebruik zelf een 1020 met WP8.1 en ga over een paar weke overstappen naar een 950. Maar had Microsoft een keus? Op den duur niet meer.

  Wij zullen allen weten dat Microsoft vol inzet op W10 en dat die ook naar draagbare apparaten als mobiele telefoons moet komen. Een ecosysteem daarnaast in de lucht houden is ondoendelijk en zeer contraproductief. Ontwikkelaars zouden dan weer voor beide platforms moeten ontwikkelen en het was al een zware klus ze op WP te laten ontwikkelen. Als ontwikkelaars moeten kiezen is het toch in 95% van de gevallen W10 en niet WP. Microsoft had hun excellente WP weliswaar langer in de lucht kunnen houden, maar dan zal W10 veel moeilijker doorbreken op draagbare apparaten. Dan kan je het beter laten versloffen en de toestellen werken tot de dag van vandaag prima. Ik heb er een tijdje Android naast gebruikt op een HTC M8 maar die was eigenlijk op geen enkel punt beter.

  De toekomst is niet WP maar W10. Dan kan je er maar beter op tijd mee stoppen voor je een Symbiandebacle krijgt. Ik verwacht veel van de min of meer aangekondigde Surface Phones die voortborduren op een bijzonder succcesvol platform, te weten de Microsoft Surface tablets/convertibles. Ik zie verder ook geen reden waarom dit per se voor de zakelijke markt zou moeten zijn, alsof een no-nonsense en goed beveiligde telefoon voor consumenten niet aantrekkelijk is? Het idee van een mini-PC in m’n broekzak spreekt mij in elk geval zeer aan.

  Ik neem eind deze maand een 950 over van iemand die weer is teruggegaan naar Android omdat z’n 950 op W10 het niet goed deed. Ik gebruik die als brug om de volgende generatie van Microsoft af te wachten. WP is dood en dat is heel erg jammer, maar het kon niet anders.

 • Michiel

  says:

  life is about choises, not running with the mob !!

 • Marco

  Marco

  says:

  QUOTE

  Ik weet niet waar je hebt gezien, maar welke Surface foons heb je het over?
  Ik hoop voor je dat je 950 het lang vol gaat houden. Want een nieuwe generatie telefoons? 
  
  verstuurd vanaf mijn S7 Edge

  Die blijft het voorlopig nog wel even doen Hans, hij’s tenminste nog niet ontploft… 😉

 • Frans

  says:

  Ik zou Windows Mobile niet willen missen. Ik heb genoeg aan de standaard apps en heb slechts weinig andere apps nodig (bank app, navigatie en F1).
  Het werkt fijn en overzichtelijk en snel.
  Zeker ook het fotograferen met de L1520 vind ik super.

  Heb de L1520 privé (2 jaar en still going strong) en de HP Elite X3 zakelijk (ben de enige met Windows 10 Phone 😉 .
  Beide werken op dezelfde Insider versie.

  De L1520 vind ik een betere en stabieler toestel . De X3 herstart als je +/- 3 foto’s hebt gemaakt (de firmware update heeft bij deze X3 niet geholpen).
  Ook reageert hij minder goed
  Wat me opviel, was dat bij de installaties van een update op beide toestellen even snel is, zo niet sneller op de L1520, ondanks de mindere hardware.

  Ik ben erg benieuwd bij de Redstone 3 versie waar (hoogst waarschijnlijk) X86 ondersteuning komt, echter gaat dat niet op de L1520 werken, aangezien deze te weinig RAM heeft. Dan zou de X3 weer zijn voordeel gaan geven.

  Ik kan alleen maar hopen dat Microsoft weer met een goede telefoon komt.
  Wat andere er van vinden zal me een zorg zijn. Android en iOS zijn ook niet de lichtpuntjes voor mij. Het enige is dat er veel apps voor zijn.
  Maar daar moet wel rekening mee gehouden worden dat er van elke soort app, tig dezelfde zijn. verder worden er nogal wat zinloze apps gezet in de stores.
  Met (a)sociale media heb ik niets, dus dat staat er niet op.
  Maar dat is mijn mening. : D

  Windows Mobile/Phone, zolang ik het kan blijven gebruiken!!!!!!!!!!

  • MichelNH

   says:

   @Frans

   Ik sluit mij hier volledig bij aan en hoop dat Windows Phone/Mobile sterk terugkomt; Ben gebruiker van het eerste uur met WM 2003, daarna 5, 6.5, WP 7, 8, 8.1 en WM 10. Hoewel ik met eerste toestellen niet belde, veel te groot, zou ik bijna zeggen niet zonder te kunnen.

 • wally

  says:

  QUOTE

  Mwoah...dat denk ik toch wel.
  Maar je hebt zo te lezen gedurende 2015/2016 het een en ander aan nieuws gemist volgens mij, lees even bij zou ik zeggen ;)
  
  Sent from mTalk

  Tjah als je bijna altijd aan het werk bent en tussen de bedrijven door op reis, kun je nog wel eens wat missen.
  Vertel… wat heb ik gemist?:)

 • Petruskie

  says:

  Ik volg het allemaal vrij op de voet. Heb zelf nog wat laatste YouTube filmpjes bekeken waar Microsoft mee bezig is. Geloof me ze komen terug met ongeziene zaken. Ze wachten nu bewust om nog eens een keertje echt goed te zijn. Heb zelf bij Microsoft ook gehoord. In Belgie zijn ze niet op de hoogte van de laatste plannen maar er is me verzekerd dat we nog een half jaartje geduld moeten hebben. In mijn ogen heb je binnenkort alleen nog een wireless Dock en Windows phone nodig en kun je van overal werken. Ook 32 bit en 64 bit applicaties zal mogelijk zijn verwacht ik. Heb al zulke zaken gezien.

  Dus wij hebben er een 150 tal in onze firma en momenteel is het wel moeilijk om nog stock bijeen te scharrelen maar ik geef ze nog 6 maand tijd. Zowel Microsoft (surface), HP en Dell zijn ermee bezig. Ik zie wat een vergelijking met Windows tablets, die waren er vroeger ook niet maar nu niet meer weg te denken. Heb nu een X2 elite en mijn iPad ligt op de kast ipv te gebruiken.

  Hier toch nog een believer.

 • holybear

  says:

  Ik ben het roerend met Marco eens, maar met een extra laagje bitterheid.
  “Alle toestellen op WinPhone 7 gaan naar 8!”
  “…oh nee wacht toch niet”
  “Alle toestellen op winPhone 8 gaan naar 8.1”
  “……oh, eh, nee, toch niet helemaal”
  “Alle toestellen op WinPhone 8 gaan naar 10!!”
  “…oh…eh…kijk…eh…”

  Fool me once, shame on me. Fool me twice, shame on you.
  Met 4 Windows Phone toestellen die ALLEMAAL niet verder zijn gekomen dan één (of zelfs een ‘halve’) update zoekt Microsoft het @#$% maar uit.

 • Sake

  says:

  QUOTE

  Ik ben..

  Alleen klopt je verhaal maar deels. Mede gevoed door verhalen op het internet.
  Maar het is je keuze en dit is niet zo mooi voor Microsoft.
  Het is steeds meer een consumentje wereld geworden.

 • Harmens

  says:

  Als oud PocketPC/Windows Mobile/Windows Phone en nu W10Mobile gebruiker doet het inderdaad een beetje pijn om te zien hoe MS bezig is. Gebruik daarom al jaren naast diverse Lumia’s ook Android smartphones. Geen probleem mee.
  Maar ja, mijn L950XL is nog steeds een beetje koning. Werkt na de AU ook beter. Binnenkort voorzien van een Mozo zwart-leren achterkant 🙂
  Kortom, kijk vooruit, geniet van je huidige WIndows device en we gaan zien wat MS in 2017 gaat doen!

  • Richard

   says:

   +1

   Ben ook heel benieuwd wat 2017 brengt!
   En de L950(XL) blijft inderdaad mooi qua specs/features.

   Als MS voor elkaar krijgt wat Petruskie schrijft:
   [quote] “…heb je binnenkort alleen nog een wireless Dock en Windows phone nodig en kun je van overal werken. Ook 32 bit en 64 bit applicaties zal mogelijk zijn verwacht ik.” [/quote]

   Dan zal het voor meer mensen interessant worden. Continuum is nog iets teveel in de kinderschoenen (behalve voor een kleine doelgroep), net als Smartwatches nog te vroeg zijn (zelfs Pebble kondigde aan ermee te stoppen 🙁 )

 • Jaap_van_Ekris

  says:

  QUOTE

  Met 4 Windows Phone toestellen die ALLEMAAL niet verder zijn gekomen dan een (of zelfs een 'halve') update zoekt Microsoft het @#$% maar uit.

  Is nog altijd beter dan Android. Mijn twee jaar oude telefoon (Lumia 930) krijgt nog steeds updates naar het laatste OS, mijn 4 jaar oude toestel (Lumia 820) krijgt zelfs nog steeds security updates. De Android-tablet van mijn vrouw (Lenovo Yoga 2) van ruim een jaar oud is al EOL….

  Jaap

 • murdock

  says:

  Richard heb jij dat zelf gedaan cyanogenmod? ik zou dat ook willen in in de toekomst op mijn galaxy tab S 10.5 enzz

  • Richard

   says:

   @murdock Ja, destijds vond ik het redelijk eenvoudig om CyanogenMod te installeren. Er zijn diverse artikelen, video’s en blogs te vinden met informatie.

   En natuurlijk de officiële wiki:
   wiki.cyanogenmod.org/w/Support#Getting_Started

   Apparaat-specifieke instructies:
   wiki.cyanogenmod.org/w/Devices#vendor=”Samsung”;type=”tablet”;searchable=”tab s”;

   LET OP: ik raad je wel aan om een recovery-tool, zoals die van ClockworkMod, te installeren. Ook hun ROM Manager kun je gebruiken om te wisselen tussen verschillende (versies van) populaire Custom ROMs zoals Cyanogen.

   Zie clockworkmod.com

   Succes! 🙂

  • Richard

   says:

   PROs
   Common reasons to modify your device’s operating system include:

   Remove unwanted programs (“bloatware”) installed by your carrier

   Receive more frequent security updates

   Have access to the current version of Android – most carriers take months to update devices on their network to the latest version of Android, if ever. Taking control of your OS allows you to update regularly, when you feel like it’s time.

   Better performance

   Extra features

   CONs
   Common concerns include the following:

   Some device manufacturers or mobile providers may offer a limited or voided warranty after modifying

   It is possible that by installing a rooted operating system, you introduce new security risks. For instance, you need to be smart about the permissions you grant applications.

   Non-stock firmware could contain malicious code – which is a good argument for making sure you download custom ROMs from trusted sources, or even better, learn to build it yourself!

   Stability issues may arise when using an experimental operating system. However, for many people, CyanogenMod has proven to be more stable than many official ROMs.

 • murdock

  says:

  het windows 10 plotform word spijtig genoeg niet genoeg ondersteund door de bedrijven, neem nu Netflix, de opname functie er is gekomen is enkel voor de ios en android app. als je een windows 10 tablet hebt of pc dan werkt het niet. Spijtig dat Netflix dit links laat liggen

 • Jaap_van_Ekris

  says:

  QUOTE

  Continuum is nog iets teveel in de kinderschoenen (behalve voor een kleine doelgroep), net als Smartwatches nog te vroeg zijn (zelfs Pebble kondigde aan ermee te stoppen :( )

  Weet ik niet. Ik denk dat de grotere trend is dat schermen langzaam aan ook USB-C profielen gaan ondersteunen. Dus waar je nu nog een dock voor nodig hebt, zal dan gewoon automatisch geregeld zijn door het scherm, en dan kan het hard gaan. Als werkgevers standaardiseren op USB-C schermen om laptop-docking stations uit te sparen, en jij met je telefoon net zo goed kan werken, dan is het in praktijk geregeld. Een collega van mij zit op een detachingsplaats waar ze niets anders dan USB-docking stations hebben, ideaal omdat hij nu een kleine tablet meeneemt. Enige wat ze moeten doen is het juiste dockingstation aanschaffen (Microsoft ding gebruikt gewoon een specifieke USB-C standaard, dus de kans is groot).

  Jaap

 • wally

  says:

  QUOTE

  Continuum is nog iets teveel in de kinderschoenen (behalve voor een kleine doelgroep), net als Smartwatches nog te vroeg zijn (zelfs Pebble kondigde aan ermee te stoppen :( )

  Met de nadruk op nog.
  Zoals het er naar uit ziet komt Microsoft in 2017 met cellular PC’s.
  Wanneer ik een volledige stand alone computer heb als telefoon veranderd het voor mij.

  • Richard

   says:

   Ja als ze dat kunnen realiseren, X86/64 programma’s draaien (zonder aanslag op de batterijduur). Dan speelt de “app gap” een minder grote rol.

   Echter zijn veel van die toepassingen niet geschikt voor onderweg (touch-only bediening). En is het grote publiek inmiddels helemaal ‘opgevoed’ met mobiele apps & bijbehorende appstores.

   Dus vooral zakelijke gebruikers die vaak hun toestel aan een extern beeldscherm hangen, zullen daarmee aangesproken worden.

 • Petruskie

  says:

  Zeer interessant artikel. Nu nog in een smartphone inpassen en we zijn er.
  http://www.pocketinfo.nl/windows-10-qualcomm-chips-klap-intel/

 • Cammaro

  says:

  Mooi stuk Marco!

 • bolrob

  says:

  Windows Phone is nog steeds goed voor de zakelijke kanten, onder andere de agenda/kalender functie is erg goed geworden na de recentste updates. En ook de mail en browser zijn niet slecht. Daarbij is het platform stabieler geworden, maar er is geen enkele app die de kwaliteit of snelheid haalt bij die van de concurrentie platformen. Facebook en instgram zijn om te huilen, daar win je geen consumenten mee.
  Datzelfde heeft W10, voor consumenten niet om mee te werken en om aan te zien. Wat heeft Microsoft het op dat vlak laten liggen. Het is dat Visual Studio er nog normaal op werkt…
  Mijn Lumia 930 is net vervangen door een iPhone, en dan zou de Lumia normaal gesproken doorschuiven in de familie, maar geen van de kinderen wil ‘m hebben (er kunnen geen spelletjes op papa).
  Ik hoop dat Microsoft een goede comeback gaat maken op het gebied van mobile devices, maar gezien W10 heb ik daar een hard hoofd in, ze zijn de weg een beetje (erg) kwijt!

  En dan hoor ik hier dat WP zelfs nog draait op een 830…. mijn kinderen kunnen alles nog spelen op een iPad 2, en die is al een jaar of wat ouder!

  Als afsluiter: Come on Microsoft, let us feel proud again!!!

 • Sake

  says:

  QUOTE

  Windows Phone is.. 

  Vele niet idd, maar menigeen wel. Zie F1 app bijvoorbeeld L950 vs vergelijkbaar Android toestel.

  ipad2 is niet meer vooruit te branden + vele apps zijn niet meer beschikbaar vanwege de iOS versie.
  Wat is dan beter? Upgrade of upgrade waar je niet zo veel aan hebt.
  Lumia 830 draait officieel W10M.

  PS Eens met Facebook app
  PS Dit topic gaat over oude modellen 😉

 • Infinity85

  says:

  QUOTE

  Vele niet idd, maar menigeen wel. Zie F1 app bijvoorbeeld L950 vs vergelijkbaar Android toestel.
  
  ipad2 is niet meer vooruit te branden + vele apps zijn niet meer beschikbaar vanwege de iOS versie.
  Wat is dan beter?
  Lumia 830 draait trouwens officieel W10M. Alle WP81 modellen.

  iPad 2 is idd trager geworden, dus ‘niet meer vooruit te branden’ is gewoonweg niet waar. Dat ie trager is geworden is ook niet zo gek, dat ding stamt uit maart 2011, over een paar maanden 6 jaar oud dus. Werd op de markt gebracht met iOS 4 en heeft updates gekregen t/m iOS 9. In totaal 6! versies van iOS gedraait.
  Er is werkelijkwaar geen enkele app die niet meer op de iPad 2 draait vanwege de iOS versie, dus dit is ook gewoon weer niet waar.
  Nogmaals, laten we het bij de feiten houden en geen (door emotie ingegeven) onwaarheden de wereld inslingeren omdat ze ‘in je straatje passen’.

 • Plantje

  says:

  Mooi stuk, Marco! Ben het ook zeker wel met je eens.

  Zo af en toe flirt ik wel met het idee om over te stappen op Android, maar ik doe het eigenlijk niet zolang ik niet echt last heb van de app gap van Windows 10 Mobile. Als ik nu kijk naar zo’n Galaxy S7 met een Gear Fit 2 erbij moet ik bekennen, dat dat wel aantrekkelijk is.
  Toch voldoet mijn Windows 10 Mobile spul gewoon prima! Wel moet ik zeggen, dat ik mijn Lumia 950 af en toe onacceptabel traag vind. En de batterijduur is ook vaak teleurstellend. Vanmiddag opgeladen en nu al weer op 25%

  Wel hoop ik dat er snel wat fijne nieuwe Windows 10 Mobile toestellen komen! Rond augustus “mag” ik weer een nieuw toestel uitzoeken van het werk en ik vrees dat wanneer er geen nieuw Windows 10 Mobile toestel is deze simpelweg niet op de lijst staan. En dan moet ik wel over op Android of iOS.

 • Plantje

  says:

  Nee, volgens mij niet. Als ik die optie wel krijg doe ik het zeker!

Geef een reactie