Full Windows 10 op ARM chips aangekondigd

Wally wist het als eerste al op het forum te melden, en om allerlei redenen had ik het grote nieuws (de chinese tijdzone hielp ook niet mee) pas eind opvolgende dag gezien. Maar dit is wel zulk groot nieuws dat we daar een voorpagina artikeltje aan moeten wijden: Microsoft heeft op WinHEC dus de volle Windows 10 op ARM architectuur experience getoond (the holy grail).

ARM-Chip-New-02En da’s verdorie geen klein bier want dat maakt fantastische dingen mogelijk natuurlijk! Inmiddels gonzen de geruchten over een zgn ‘Surface “phone”‘ al jaren rond en een van de belangrijkste zaken die aangenomen worden daar mee mogelijk moet zijn, is het draaien van dekstop Win32 apps in ongemodificeerde vorm. Al die tijd werd er druk gespeculeerd over vooral de hardware en dat die dus een x86 architectuur CPU zou moeten bevatten om een en ander mogelijk te maken. Echter; die droom leek ver weg toen eerder dit jaar duidelijk werd dat Intel zijn inspanningen voor mobiele varianten van de x86/x64 chips in de koelkast had gezet…

Kennelijk heeft Microsoft dat al lang zien aankomen, of de onwaarschijnlijkheid van een dergelijke CPU (met laag stroomverbruik en zonder actieve koeling) al ingeschat, en heeft het over een andere boeg gegooid: namelijk het geschikt maken van Windows 10 om in zijn volle versie te draaien op de ARM architectuur en dat niet alleen; maar ook om ‘gewoon’ Win32 applicaties te kunnen draaien op betreffende Windows 10 versie, zoals bijvoorbeeld Photoshop (wat klassiek als voorbeeld wordt gebruikt van belangrijke productivity software).

Hoe ze een en ander precies voor elkaar hebben gekregen heb ik nog geen goed stuk over gevonden afgelopen dagen, maar het lijkt er op dat er een of andere emulatielaag in het OS moet zitten die de calls van dergelijke ‘legacy’ apps een soort van vertaalt. Zou het voortborduren op de bridge technologieen waarmee Win32 in Store apps worden omgezet? Als iemand het weet, dan mag ie het roepen in de comments… 🙂

In elk geval zijn de voordelen van Windows 10 op ARM wel duidelijk: het is nu eindelijk mogelijk om een compromis-loze Windows 10 versie te draaien op een werkelijk mobiel device zoals een “telefoon”. Microsoft heeft het liever over ‘cellular connected devices’, want aankomende hardware met dit soort mogelijkheden kun je geen telefoon meer noemen natuurlijk, maar een volledige broekzak PC, waarvan je met wat peripherals (zoals monitor en keyboard/muis) de formfactor kan aanpassen tot een volwaardig werkstation.

Een andere goede reden om deze weg te bewandelen (dus niet wachten op het mobiel worden van x86 architectuur, maar het OS juist porten naar ARM) is de veelzijdigheid van die ARM SOC’s (System On a Chip) en het feit dat ze er nu al zijn en steeds krachtiger worden. Bij een x86 CPU heb je het immers alleen over een CPU en moeten er nog talloze ondersteunende chips en systemen worden toegevoegd om er een compleet draaiend systeem van te maken met cellular connectivity en die moeten bovendien nog actief gekoeld worden. Een mobile device met een dergelijke setup zou dus de groot, te zwaar en te heet worden en niet echt lang meegaan op een batterij. Een ARM SOC echter heeft al dat spul aan boord: de CPU cores, de GPU, de WiFi/BT en cellular modules, USB controllers en ga zo maar door en hoeft doorgaans niet actief gekoeld te worden.

Tot nu toe echter waren die SOC’s simpelweg niet krachtig genoeg om een volledige Windows 10 versie te draaien, maar als je ziet in welk een rap tempo de capaciteiten van dergelijke mobiele SOC’s zijn toegenomen, dan kon je natuurlijk wachten op deze stap. Ik bedoel maar; zelfs nu al overstijgt mijn Lumia 950 al diverse PC’s bij mij in huis qua core-kloksnelheden en hoeveelheid RAM en dat gaat met de nieuwe 10nm chips van Qualcomm alleen nog maar een snellere vlucht nemen.

De demo die Microsoft gaf draaide op een enginering prototype met een Qualcomm Snapdragon 820 aan boord en daarop liet Terry Myersson een volledige en ongemodificeerde versie van Photoshop zien. In principe zou dan de HP elite X3 in aanmerking komen voor die Windows versie, maar Microsoft heeft al laten weten dat de minimum spec de aankomende 10nm Qualcomm Snapdragon 835 zal gaan worden welke nog meer rekenkracht heeft dan de bestaande chips maar ook meer RAM mogelijk maakt.
We zullen deze Windows versie dus niet op bestaande hardware uitgerold zien gaan worden…

Verder ben ik wel benieuwd wat ze gaan doen met de UI van Windows voor devices met een 6 inch of kleiner scherm, want ik kan me niet voorstellen dat de huidige tablet-mode daarvoor volstaat want dat zou alles echt behoorlijk klein en lastig werkbaar maken. Het lijkt er op dat er dus een soort van ‘omgekeerde Continuum’ zal komen waarbij Windows 10 zich presenteert als ‘Mobile UI’ op een device met bijvoorbeeld 6 inch of kleiner scherm en de Windows Ui zich zal schalen naar gelang de schermgrootte die je op dat moment gebruikt (ingebouwd 6 inch scherm, of gedockt naar een grote monitor bijvoorbeeld).

Enfin, een bijzonder spannend en tot de verbeelding sprekend nieuwtje waarmee ongekende nieuwe devices mogelijk worden die Satya natuurlijk al geteased had met “the ultimate mobile device”. En daarmee wordt niet alleen een kleine phone-capable zak-PC bedoeld, maar zie hier ook een aanval op de markt van de Chromebooks: super-lichtgewicht en betaalbare cellular connected netbooks!

Stel je toch voor; een “phone” in je zak waarop Photoshop draait, die je kan docken naar elke andere grotere formfactor om beter te kunnen werken, en met Pen support! De zeer nabije toekomst ziet er erg mooi uit… :p


KLIK HIER OM TE REAGEREN

 • MichelNH

  says:

  Volledige versie van Windows 10 op phone formaat is inderdaad de ultieme natte droom, kom maar binnen! En dan is het logisch dat MS de phone versie stopt, waarom investeren in low budget als je high potencies hebt!

 • Marco

  Marco

  says:

  QUOTE

  En dan is het logisch dat MS de phone versie stopt, waarom investeren in low budget als je high potencies hebt!

  Dat verwacht ik eerlijk gezegd niet… Aangezien een dergelijke Surface phone (om het beestje nog maar ff zo te noemen) vermoedelijke gaat beginnen bij 1000 euro of meer (de goedkopere Surface 4’s zeg maar). En er zal ook behoefte blijven bestaan naar simpelere/goedkopere devices zoals bijvoorbeeld een Lumia 950 welke via Continuum zoch heel dicht in de buurt komt van wat de devices kunnen… 🙂

  • MichelNH

   says:

   Zakelijk gezien ben ik met deze ontwikkeling meer dan blij ☺

   En eindelijk ook af van dat automatisch opslaan van excel sheets, gister weer een heel sheet terug moeten zetten naar het invulformulier. Ook top is dat je dan eindelijk in beveiligde sheets kan werken en koppelingen kan maken met andere sheets; Zo blij “morgen graag of nee liefst vandaag nog!”

 • 4saus

  says:

  Hoe gaan ze dit toepassen op smartphones?
  Krijgen we dan de Windows 10 tablet mode als standaard interface en krijg je de volledige desktop weergave als je continuüm gebruikt?

  Dan zit MS nog wel met het probleem dat niet elke applicatie terug schaalt naar telefoon formaat. Gelukkig is daar met UWP een begin aan gemaakt.

  Zou Microsoft dit voor zichzelf houden in de vorm van een Surface phone of is di straks voor iedereen beschikbaar die met Windows 10 aan de slag wil?

  Hoe dan ook Coole ontwikkelingen. De toekomst ziet er zonnig uit voor Windows 10.

  • 4saus

   says:

   Nu maar hopen dat iedereen gemakkelijk over kan van Windows 10 mobile naar de volledige windows 10 op de zelfde device.

   Anders heb je weer dat gezeur net als windows mobile 7 naar 8.x

 • Marco

  Marco

  says:

  QUOTE

  Nu maar hopen dat iedereen gemakkelijk over kan van Windows 10 mobile naar de volledige windows 10 op de zelfde device. 
  
  Anders heb je weer dat gezeur net als windows mobile 7 naar 8.x

  Zie artikel: dat gaat dus niet gebeuren…. daar heb je simpelweg de processor/SOC niet voor :/

 • MichelNH

  says:

  En blij dat er nog leven is in deze site, waarvoor dank Marco.

 • 4saus

  says:

  Ik begin meer en meer te snappen waarom Microsoft zo weinig media aandacht aan Windows 10 mobile heeft gegeven en waarom ze zo hard aan Windows 10, one core en UWP heeft gestoken.

  Deze stap in convergentie mits GOED uitgevoerd gaat de huidige highend smartphone/ mini tablet ver voorbij.
  Dit kon wel eens een nieuw mobiel tijdperk inluiden.

  “Als dit lukt dan heeft Microsoft het bestaansrecht van de Surface Mini eer aan gedaan” Een device dat zich aan kan passen aan waarvoor jij het wil gebruiken en zich kan aanpassen aan de situatie waarin jij he bevind ongeacht welke input mogelijkheden voorhanden zijn. En dat zonder een compromis te hoeven maken in mogelijkheden vanwege beschikbaarheid in mobiele applicaties die de functionaliteit missen van de desktop applicaties.

  Stem, vinger en pen input in tablet/phone modus. Middels USBC kan je een monitor, externe opslag, en andere rand apparatuur aansluiten. Full size Keyboard en muis kunnen draadloos.

 • Jaap_van_Ekris

  says:

  QUOTE

  Hoe gaan ze dit toepassen op smartphones? 
  Krijgen we dan de Windows 10 tablet mode als standaard interface en krijg je de volledige desktop weergave als je continuüm gebruikt?

  Mijn beeld is dat als het geen continuum-app is, hij gewoon niet gestart kan worden. Andersom werkt dit ook zo: als je een Continuum dock op je 950 aansluit, dan zijn de niet-continuum apps gewoon onbereikbaar. Omdat upscalen van een GUI qua bedienbaarheid tot betere resultaten leidt dan het downscalen (wordt gewoon onbedienbaar) ga ik er vanuit dat desktop apps gewoon niet gaan werken in telefoon-modus.

  Jaap

 • Jaap_van_Ekris

  says:

  QUOTE

  Nu maar hopen dat iedereen gemakkelijk over kan van Windows 10 mobile naar de volledige windows 10 op de zelfde device.

  Dat is per definitie zo, want de devices krijgen na aankoop gewoon X-jaar updates. De huidige generatie toestellen zal gewoon meegaan met alle OS-updates net als je Windows laptop/tablet.

  De features die het OS biedt is een ander verhaal:net zoals alle touch- en stylus-features niet beschikbaar zijn in een simpele desktop, zullen de virtualisatie-features niet aanwezig zijn in het OS als de CPU dit niet ondersteund. Ook dit is vrij standaard: sommige desktop/server CPU’s hebben nu al ondersteuning voor virtuele operating systemen, andere niet, en die features krijg je dan gewoon niet aangeboden.

  Jaap

 • Jaap_van_Ekris

  says:

  QUOTE

  Stem, vinger en pen input in tablet/phone modus. Middels USBC kan je een monitor, externe opslag, en andere rand apparatuur aansluiten. Full size Keyboard en muis kunnen draadloos.

  Eigenlijk kan het meeste nu al draadloos: je kunt nu al via MiraCast een Lumia 950 aansluiten op een grote monitor. Het punt wat ik in het gebruik zie is het triggeren van het scenario dat je de controle overdraagt aan een beeldscherm, toetsenbord en muis. NFC kan daar een belangrijke rol in spelen: als je je toestel op een (draadloze) lader legt met een specifieke NFC-chip, dan zou hij de MiraCast koppeling kunnen activeren.

  Jaap

 • Plantje

  says:

  Echt heel gaaf dit! Geen aparte Windows versie, maar gewoon volle Windows versie op ARM draaien! Ik heb destijds heel veel plezier van mijn Asus Vivotab RT gehad. Het ding was eigenlijk altijd koel, 3G internet werkte probleemloos, het apparaat was dun en licht. Windows 8.1 RT draaide er geweldig op. Wat het ding echt de das om gedaan heeft is toch het ontbreken van een volledige Office versie en de mogelijkheid om Win32 applicaties te installeren. Zo kon ik het apparaat niet verbinden met het BYOD van mijn klant en moest ik noodgedwongen de VMWare Horizon app in plaats van de volwaardige Win32 applicatie gebruiken.

  Wellicht is dit ook de reden dat er nog geen Surface 4 uitgekomen is en komt er over een tijd een Surface 4 of 5 uit met een ARM processor. Ik zie het wel zitten! Maar ook een telefoon die fatsoenlijk te docken is zie ik zeker wel zitten.

 • 4saus

  says:

  Super exited. Ik kan niet wachten toe hier de eerste producten van uit komen.

  Een volledige computer op zak formaat waar je ook echt wat werk mee kan verzetten zint mij wel. Hedendaagse ARM processores van tegenwoordig zijn krachtig genoeg. Deze demo laat dat wel zien.

 • MichelNH

  says:

  En nu zien andere ook de kansen voor Microsoft toenemen … oké toegegeven, m.n. door de overname van LinkedIn. Jammer voor Apple, wederom over en uit; “Benieuwd wie dat luchtbelbedrijf nu gaat helpen, zoals MS het eerder deed!”

  http://www.rtlz.nl/tech/waarom-microsoft-groter-wordt-dan-apple-en-google

 • deco

  says:

  QUOTE

  Jaja. Apple gaat failliet omdat msft Linkedin gekocht heeft.
  Serieus waar. Man man man.
  
  Msft kennende krijgen ze het voor elkaar om een en ander te verneuken en die 26 miljard af te schrijven.
  
  verstuurd vanaf mijn S7 Edge

  Beetje kort door de bocht, maar je hebt wel een punt.. van de andere kant is MS een bedrijf met een lange adem, dus ze zullen vast groeien. Ze hebben inmiddels aardig wat troeven in handen en beginnen zowaar de aandacht van Apple fanboys te winnen. Dat is een begin.
  Michael Markowski is zo’n pipo met een prodent-smile, die in het verleden enkele successen heeft gehad met zijn voorspellingen. Iemand waar ik sowieso sceptisch over zou zijn.
  In dit geval komen deze voorspellingen voor mij over als een open deur. We gaan het meemaken komende jaren 🙂

 • Plantje

  says:

  Overigens net nog een stuk op Windows Central gelezen over Windows 10 op ARM. De vraag komt dan ook: waarom niet volle Windows 10 op een telefoon like apparaat draaien? Het antwoord is eigenlijk: de volle Windows 10 versie kan dan weliswaar op ARM draaien, maar het is nu eenmaal geen telefoon OS. Dus zaken als bellen wordt juist lastiger.

  Misschien komt er wel een device wat in wezen twee OS’en draait: Windows 10 Mobile voor wanneer je het ding als telefoon gebruikt en een volle Windows 10 voor wanneer je het apparaat bijvoorbeeld gedocked in een tablet scherm, laptop of via een extern dock aan een groter scherm gekoppeld gebruikt. En dat ze dan werken aan een uitbreiding op zowel Windows 10 als Windows 10 Mobile (wat gemakkelijk moet kunnen, want “one core”) waarbij in zulke gevallen bepaalde resources gedeeld kunnen worden.

  Blijft erg interessant allemaal!

 • Plantje

  says:

  Hmmm… tja dat begreep ik van Windows Central…

  En inderdaad met zo’n mode, shell oid dat is ook wel wat ik bedoel. Maar het is nu wel nog dusdanig verschillend dat je niet zomaar Windows 10 Mobile op een x86 apparaat kunt installeren en dan de volle Windows 10 versie krijgt en omgekeerd.

  Laten we het er over eens zijn, dat dit interessante tijden zijn!

 • Marco

  says:

  QUOTE

  ...Maar het is nu wel nog dusdanig verschillend dat je niet zomaar Windows 10 Mobile op een x86 apparaat kunt installeren en dan de volle Windows 10 versie krijgt en omgekeerd.
  
  Laten we het er over eens zijn, dat dit interessante tijden zijn!

  Dat probleem vervalt dus met Windows op ARM … 😉 Da’s een achitectuur ding wat wel belangrijk is inderdaad om de kernel te kunnen draaien.

  Nu dat uit de weg is, moet je de GUI (Grafical User Interface) eigenlijk gaan zien zoals UWP apps: die schalen ook dynamisch naar gelang de hardware waar het op draait.
  Het OS doet dit ook al, en dat zal nu nog verder geperfectioneerd gaan worden en alle SKU’s samenbrengen (GUI shells).

  Zelfs nu kun je het al goed zien als je een 6 inch phone hebt en die naar landscape draait: dat verschilt ineens in bijna niks meer (behalve start scherm) van een tablet… 😉

 • Jaap_van_Ekris

  says:

  Ik denk dat het OS ook meer UWP-like gaat werken. Het werkt best goed als je een app bouwt, en je ziet dat de OS-apps er ook steeds meer naartoe bewegen. Kwestie van tijd voordat het gehele OS die kant op beweegt.

  Jaap

 • MichelNH

  says:

  Vandaag de laatste update ‘geen preview’ op mijn Lumia 950 geïnstalleerd en in ene werkt en groot aantal apps niet meer; Blijven op in behandeling staan. Het is ver…mme wel mijn werk telefoon en weet mij even geen raad.

  Heeft iemand een oplossing? En ja, ik heb het toestel al opnieuw opgestart en ik gereser.

  • MichelNH

   says:

   Ik krijg na de update vannacht de volgende fout bij herinstallatie van apps zoals Spotify: ‘0x80073CF9’.

   De build is: 10.0.14393.693

   Wie o wie weet wat er aan de hand is en hoe op te lossen. Zo heb ik weinig aan mijn Lumia 950.

 • Jaap_van_Ekris

  says:

  QUOTE

  Ik krijg na de update vannacht de volgende fout bij herinstallatie van apps zoals Spotify: '0x80073CF9'.

  Dit is bij mijn weten een Windows Store foutmelding, ze http://windowsreport.com/fix-windows-8-windows-10-error-code-0x80073cf9/

  Ik heb overigens ook deze build op mijn beide toestellen binnen gekregen en geen problemen opgelopen. Dus ik denk dat er bij jou een hick-up ingeslopen is.

  Jaap

  • MichelNH

   says:

   Dank je Jaap,
   Ik probeer het eerst op te lossen via een preview versie, de slowring, om daarna weer terug te gaan naar de gewone versie. Kijken of e.e.a. wel werkt op de slowring, dan terug kijken wat er dan gebeurd … lost beide niets op, zit er weinig anders op dan een herinstallatie

   • MichelNH

    says:

    Het probleem is het extra geheugenkaartje, waar ik een aantal apps op heb staan die veel geheugen vragen zoals Spotify en offline muziek. Ik heb ruim 30Gb aan muziek en dat kan uiteraard niet op het telefoongeheugen; Iemand anders daar ook last van? Of is er een oplossing?

 • MichelNH

  says:

  Heb van mijn reserve toestel, ook 950, mijn hoofdtoestel gemaakt … en die geeft aan ook te willen updaten, maar denk eraan om deze op 10.0.14393.576 te houden todat de problemen met het extra geheugen zijn opgelost.

  Heeft niemand anders dezelfde problemen met 10.0.14393.693 of in de soft preview, waar het extra geheugen als beveiligd en dus onleesbaar wordt gekenmerkt.

 • papahkilo

  says:

  Ik heb de indruk dat deze update mijn sd-kaartje heeft gesloopt. Schrale trooster dat ik niet de enige ben met problemen bij deze update…

  • MichelNH

   says:

   @papahkilo

   Ja ernstig en ik voor het eerst niet wat eraan te doen. Mijn reserve toestel laadt ik voorlopig alleen overdag op uit angst dat deze automatisch de update installeert buiten gebruikstijden; Helaas is de update al gedownload. “Maar dit is niet goed Microsoft!” Ik verwacht dat er een spoedige herstelupdate komt, kan mij hoogstens een nieuw geheugenkaartje van 128Gb kosten.

 • MichelNH

  says:

  Jammer dat er niets meer gebeurd op deze site, was toch erg leerzaam een etc.

  Ik heb, wachtend op de surface phone, nu sinds 4 maanden de HP Elite X3 en dat is toch echt een “wow-foon”; Daarbij verbleken alle andere in de markt aanwezig zijnde toestellen. Wel is jammer dat Microsoft bedoelde ‘musthave’ apps niet vrijgeeft, zoals m.n. gadegets, je zou toch als MS blij moeten zijn met de HP Elite X3.

  Hopelijk komt er weer leven ik deze site,
  Gr. Michel

  • MichelNH

   says:

   *gadgets moest daar uiteraard staan. Erg makkelijk bij verbinding met de auto of en speaker bijvoorbeeld, staat dan automatisch bepaalde apps op. Toch wel een gemis.

 • deco

  says:

  QUOTE

  Jammer dat er niets meer gebeurd op deze site, was toch erg leerzaam een etc.
  
  Ik heb, wachtend op de surface phone, nu sinds 4 maanden de HP Elite X3 en dat is toch echt een "wow-foon"; Daarbij verbleken alle andere in de markt aanwezig zijnde toestellen. Wel is jammer dat Microsoft bedoelde 'musthave' apps niet vrijgeeft, zoals m.n. gadegets, je zou toch als MS blij moeten zijn met de HP Elite X3.
  
  Hopelijk komt er weer leven ik deze site,
  Gr. Michel

  ik heb nog steeds veel goede hoop dat het goed komt met de ontwikkelingen, dus ook met deze site 😉
  MS barst van de innovaties, ben alleen bang dat de concurrent er mee vandoor gaat.
  Apple begint zich nu op VR te storten, zul je net zien dat MS het nakijken heeft met haar Hololens
  Ontwikkelingen gaan te langzaam. Dat is niet helemaal te wijten aan MS natuurlijk. Hardware heeft simpelweg nog beperkingen.
  conclusie: MS is overal altijd te vroeg mee 😉

 • MichelNH

  says:

  Of MS overal te vroeg mee is, weet ik niet. Het verdienmodel van MS is software en daar worden zij door alle partijen voor betaald. Software is tenslotte auteursrechtelijk beschermd en zelfs Samsung moet voor het gebruik van Android aan MS betalen, er zitten tenslotte delen in ooit geschreven door MS.

 • deco

  says:

  QUOTE

  Als een hololens $3000 resp. $5000 kost en een oculus momenteel €450 is dat sommetje ook weer snel gemaakt wie dat gevecht zal winnen.
  
  Verstuurd vanaf mijn telefoon met Tapatalk

  afgezien de prijs, zegt MS nog 5 tot 10 jaar nodig te hebben om het mainstream te maken
  intussen rent iedereen MS dan wel weer voorbij met dat soort goedkopere alternatieven inderdaad

 • Sake

  says:

  QUOTE

  Als een..

  Als een Oculus/Vive > 500 kost en de nieuwe Windows 10 (Fall creators update) Mix reality brillen 250-350 kosten, dan is dat sommetje ook weer snel gemaakt wie dat gevecht zal winnen.

  VR nu flopt, met die Mixed reality brillen/prijzen kan het wel een succes worden.

 • Sake

  says:

  QUOTE

  Ja, ook dat wordt door Oculus en Htc gewonnen. Want msft kennende zal er 0$ aan marketing gespendeerd worden. 
  

  De meeste Mixed reality brillen zullen niet door Microsoft gemaakt worden. En dat is juist de bedoeling.

 • deco

  says:

  QUOTE

  Ik wilde nog reageren, maar laat maar. Met zoveel goede argumentatie is er geen discussie.

  Nee hoor.. meeste ontslagen vallen in de marketinghoek.

  Dus Ozz heeft zeker wel een punt. Ook omdat er simpelweg niets aan marketing is gedaan.

 • Sake

  says:

  QUOTE

  Nee hoor.. meeste ontslagen vallen in de marketinghoek. 
  
  Dus Ozz heeft zeker wel een punt. Ook omdat er simpelweg niets aan marketing is gedaan.

  Knap. De Mixed reality brillen moeten nog uitkomen…..van Asus, HP, Lenovo enz. Proest.

  • MichelNH

   says:

   Wat ik heb gelezen is dat MS meeste mensen ontslaat op de eenmalige verkoopafdelingen, MS zet juist sterker in op abonnementsvormen en die afdelingen zullen dan ook wil gegroeid zijn.

 • MichelNH

  says:

  Sinds 3 maanden in het bezit van de HP Elite X3, echt een wowww toestel in vergelijking met alles in de markt, en voor mij een tussenoplossing totdat de Surface Phone er is. Weet iemand al meer over de Surface Phone?

  Hoe geweldig zou een Surface Phone wel niet kunnen zijn; Zie mij hem al docken bij vd Valk, met het toetsenbord muis en beeldscherm er al aan. De ultieme natte droom van iedere handelsreiziger of andere geldmaker langs de weg.

 • aevries

  says:

  QUOTE

  Tja, sommigen zijn nou eenmaal erg negatief ingesteld 😛 
  
  Sent from mTalk with my Lumia 950XL

  Wat een bijdrage aan deze discussie

  Ozz raakt soms een gevoelig punt en is soms iets te zwart wit. Maar nu heeft hij helemaal gelijk. MS ziet alleen nog brood in abbo vorm verdienmodel en in mijn optiek stoten ze alles af wat niet via dit verdienmodel functioneert

 • Sake

  says:

  QUOTE

  2 jaar geleden op de GamesCom al met een Vive op op een kart gezeten. Daar stonden toen alle grote spelers al met hun hardware.
  

  En het is nog altijd niet veel. Ondanks toen en je marketing. Menigeen ziet VR tot nu zelfs als een flop. Dus ja.
  Ik verwacht pas met de Mixed reality brillen (Fall update) en lage prijzen dat het wat kan gaan worden.

 • Gerke

  says:

  Te laat helaas, ik ga daar echt niet meer op wachten en zeker geen geld aan uitgeven.
  Wie had verwacht dat ik nog enthousiast android gebruiker zou worden

  • MichelNH

   says:

   Ik niet Gerke en kan het mij eigenlijk ook niet voorstellen, maar neem aan dat je de Android, lees Google, voorwaarden voor gebruik goed hebt doorgelezen.

 • Jaap_van_Ekris

  says:

  Ik zing het tot die tijd wel uit. Misschien ook wel langer.

  Het OS is voor mij veruit het prettigste, en eerlijk gezegd zie ik over een ruim jaar wel weer verder.

  Ik hoop wel dat ze met echt iets nieuws komen: het is wel weer eens tijd dat iemand de boel op zijn kop zet. Apple en Samsung zijn teveel duopolisten aan het worden, met 0,0 echte innovatie….

  Jaap

  • MichelNH

   says:

   Voor mij geldt dat ook Jaap, maar kan niet wachten totdat de ‘veelbesproken’ Surface Mobiel eindelijk op de markt komt. Wanneer deze zo volledig is als de Surface 4 (pro), zie ik overal werkplekken ontstaan Ik kan mij dan voorstellen dat vdValkjes, e.a. werkplekken creëren met beeldscherm, toetsenbord, muis en wij allen onze Surface Mobiel simpel koppelen; Hoe top zou dat zijn! “Hopelijk krijgt de Surface Mobiel wel de volledige functionaliteiten voor Office mee, waar ik deze nu nog, ondanks mijn Office 365 abo, te beperkt vindt op mijn Lumia 950’s en HP X3 Elite.

  • MichelNH

   says:

   Zou leuk zijn wanneer er hier een artikel aan de aanstaande Surface Mobile wordt gewijd.

 • the ozzynator

  says:

  heb je het artikel uberhaupt wel gelezen?

  Is 1 grote speculatie van iets wat nu al in 2019 verwacht word. Ook bij Windowscentral is het inmiddels komkommertijd, daar zit ook gewoon maar iemand zijn tijd vol te bazelen.

  • MichelNH

   says:

   Uiteraard en vele andere artikelen! Het zou voor mij een uitkomst zijn. Iedereen is al het gissen, het is in ieder geval een goed bewaard geheim. “Hoe, wat, wanneer”, laten we hopen snel op snel meer duidelijkheid.

   techzine.nl/nieuws/108432/conceptbeelden-geven-indruk-mogelijke-surface-phone.html

Geef een reactie