Nieuwe Microsoft Authenticator komt uit op 15 augustus

De nieuwe Microsoft Authenticator applicatie (beschikbaar op zowel, iOS, android als ons geliefde Windows Mobile) komt uit op 15 augustus. Vanaf dat moment is twee-stappen autorisatie weer een stukje eenvoudiger. Wel zo veilig ook.  Op dit moment kun je voor deze beveiliging al gebruik maken van de Microsoft Verificatie app. Maar deze werkt alleen doormiddel van het overtypen van cijfercodes.

De belangrijkste toevoegingen na de update zijn een vernieuwde UI, 1-druk verificatie (alleen nog maar op goedkeuren drukken en hopla!), Ondersteuning voor wearables (maar helaas zitten de Microsoft Band en Band 2 hier niet bij). Vingerafdruk goedkeuring (Sorry HP Elite, alleen Android en iOS op dit moment) en certificaat gebasseerde authorisatie voor zakelijke gebruikers. De applicatie komt als als een update voor de Azure Authenticator. Accounts die je al in dit stukje software hebt zitten worden automatisch meegenomen als de applicatie wordt geüpgrade. Dit betekend overigens ook dat gebruikers van de reguliere Microsoft Verificator wellicht een andere app moeten downloaden.

Authenticator screenshots

Dat drukken en ontgrendelen gebeurt overigens met behulp van Bluetooth en is te vergelijken met het ontgrendelen van je auto met zo’n fancy pasje. Ziet jouw computer/laptop/Surface/Tent-constructie dat je in de buurt bent? Dan vraagt hij jou om op je telefoon te bevestigen dat je daadwerkelijk wil inloggen.  In het door Microsoft opgestelde blog wordt verder uitgelegd dat updates voor deze nieuwe applicatie een stuk sneller gemaakt moeten kunnen worden door het universele karakter van de applicatie en de verlegging van de focus van twee naar één applicatie.

Voor de mensen die in het insiderprogramma zitten is de applicatie overigens nu al te downloaden in een beta variant. De link staat hieronder.

The app was not found in the store. 🙁 #wpappbox

Links: → Visit Store → Search Google

Store link (Sorry lezers onze vertrouwde appweergave werkt helaas niet met deze store link)

 

Een rechtenstudent met een passie voor mobiele technologie. Ik reis graag en maak foto's als ik even de mogelijkheid krijg. Vragen staat vrij en vergeet niet dat de Hobbit ook maar een film is en dus niet echt.
112 artikelen

KLIK HIER OM TE REAGEREN

 • Mathijs

  says:

  Sorry mensen. Ik geef Windows Mobile nog steeds niet op! Ik wacht gewoon rustig tot het verder verbeterd.

  • Richard

   says:

   Mathijs, daar is toch geen “Sorry” voor nodig op een Windows website/forum 😀
   Ik moet eerder sorry zeggen voor de volgende opmerkingen 😛

   Hoe kan dit?

   – “helaas zitten de Microsoft Band en Band 2 hier niet bij”
   – “Sorry HP Elite, alleen Android en iOS op dit moment”

   Uiteraard kan MS het bestaan van Android en iOS niet ontkennen (duh!).
   Maar op deze manier (en eerdere uitingen van dit beleid) zeggen ze praktisch zelf dat hun eigen platform er minder toe doet… een soort ‘self-fulfilling prophecy’?

   Anderzijds heb ik ook nog een beetje hoop dat ze komend jaar met een positieve verrassing komen…

   En de huidige Microsoft Verificator werkt prima op W10M. (Ik heb er Gmail, Outlook.com én Office 365 accounts in staan).

 • michiel.1960

  says:

  Wij hangen met je mee !

  ( vrije naar het Amerikaans 🙂 )

 • Jaap_van_Ekris

  says:

  Laten ze er dan een fatsoenlijke Windows universal App van maken.

  Ik ben nu overgestapt op “Authenticator for Windows”, die de authenticatiesleutels ook naar OneDrive en andere Windows Devices kan syncen. Scheelt weer een hoop ellende als een toestel vervangen moet worden.

  Jaap

 • Janwp

  says:

  Wat mij nog niet duidelijk is hoe e.e.a. gaat als je je Wphone kwijt bent. Kun je dus niet meer inloggen op je PC of tablet, juist als je ze hard nodig hebt?

 • jesse.saris

  says:

  Ik gebruik die Microsoft Authenticator nu al een tijdje en het werkt erg goed! Niet meer de verificator app openen en codes overtypen, maar gewoon simpelweg op accepteren of weigeren drukken 🙂

 • Jaap_van_Ekris

  says:

  QUOTE

  Wat mij nog niet duidelijk is hoe e.e.a. gaat als je je Wphone kwijt bent. Kun je dus niet meer inloggen op je PC of tablet, juist als je ze hard nodig hebt?

  Nee, ja, een beetje.

  2 Factor authenticatie is gebaseerd op het idee dat je 2 van de 3 primaire factoren van authenticatie gebruikt (kennis, kenmerk en bezit). Dit maakt het spel anders omdat een extra wachtwoord naast al een ander wachtwoord niet zoveel meer toevoegd: je moet gewoon twee keer iets afkijken (wat vaak wel lukt). Maar het bezit van iets (een pinpas, een specifieke PC of een specifieke app-instantie met sleutels) voegt wel iets toe want dan moet je kennis ontfutselen EN iets fysieks stelen.

  2 Factor authenticatie wordt dus toegepast als je iets belangrijks wilt beveiligen wat vrij kwetsbaar is. Je kunt dus 2 factor-authenticatie op een laptop activeren (mijn HP kan zelfs 3-factor authenticatie aan: bezit van een smartcard, fingerprint EN een wachtwoord). Maar het algemene beeld is dat dat wel erg ver gaat om je laptop op die manier te beveiligen. Banken doen overigens aan 2-Factor authenticatie op hun PC’s (smartcard en wachtwoord).

  Wat Microsoft/Facebook/Google/Amazon doet is een wachtwoord vereisen en de machine herkennen (is ook bezit). Als je aangegeven hebt dat de PC van jou is dan kom je gewoon met je wachtwoord binnen zoals vroeger. Maar op een vreemde PC, of bij riskante handelingen, heb je die code nodig. Dus eigenlijk is die code niet eens zo vaak nodig.

  Als je die code kwijtraakt heb je op zich nog niet eens zo’n probleem zolang ze daarmee niet bij je account kunnen (dus altijd pin-code op je telefoon) en je een andere PC hebt die al bekend is bij Microsoft/etc.. Van daaruit kun je de oude code vernietigen en een nieuwe code genereren.

  Nadeel van het resetten van die credentials iets is wat vaak bot geimplementeerd is: je bent gelijk alle credentials op alle devices kwijt. Bij Microsoft is dat zeker zo. Je moet dus dan weer beginnen met overnieuw device voor device bekend te maken, en bijvoorbeeld ook applicatie-passwords etc. toegang te geven. Dus dat is wat effectiever.

  ALs je geen PC meer hebt, dan valt men terug op telefoon-authenticatie. Je kunt als gebruiker kiezen, dus ik heb bijvoorbeeld ook het nummer van mijn vrouws telefoon bekend gemaakt, zodat bij een gestolen telefoon en geen toegang tot een bekende PC ik alsnog via haar telefoon een code kan ontvangen.

  Jaap

 • Janwp

  says:

  Bedankt Jaap, voor deze uitgebreide uitleg!

  Jan

 • Jan-1986

  says:

  Prachtige toevoeging!
  Helaas ook het zoveelste bewijs dat Microsoft geen interesse heeft in hun eigen OS. Logisch dat ze voor alle besturingssystemen applicaties uitbrengen. Ik was overgestapt naar Windows phone vanwege hun uitstekende applicaties in de veronderstelling dat deze op de Lumia 950XL nog beter zouden werken. Ze werken wel beter en Windows als OS op mijn telefoon is het beste wat mij is overkomen maar de algemene houding van Microsoft naar hun Mobile OS is stuitend. Inmiddels hebben de office applicaties op Windows Phone voor mij geen voordelen meer tov Android of iOS. Android heeft wel heel veel voordelen gekregen tov Windows Phone. Een van de leukste dingen aan Windows is dat je alles onder controle hebt. Inmiddels heb je met Android bijna net zoveel controle. Ik heb een Android telefoon gekocht. 6 inch, middenklasser. De Lumia bijft met een 2e simkaart nog even in de buurt, afhankelijk van hoe vaak ik deze nog ga gebruiken. Als Microsoft Windows Phone net zoveel aandacht gaat geven als bijvoorbeeld Office dan ben ik er weer als eerste bij.

Geef een reactie