Microsoft doet weer meesterzet met zijn Skype support

De meesten zullen het al wel gelezen hebben, maar vanaf oktober dit jaar gaat Microsoft zijn Skype app alleen nog maar ondersteunen op Windows 10 Mobile Anniversary Update, en op de andere platformen wordt er ook goed gesneden maar niet zo hard. Vooral voor Windows Phone is het wel zuur te noemen want daar gaan echt heel veel devices afvallen.

skype-preview

Wat blijft er over?

Op zich is een dergelijk nieuwtje niet zo heel spannend en/of onverwacht; de wereld van de technologie gaat vooruit en daarom moet je soms oude schepen achter je verbranden om je zelf niet te remmen in de verdere innovatie. Maar voor Windows Phone gebruikers, een groep die toch al geplaagd wordt met een zeer laag marktaandeel, wordt de navelstreng wel heel kort afgesneden. Microsoft gaat hier namelijk alleen nog maar Windows 10 Mobile Anniversary Update ondersteunen met zijn nieuwe Skype (Preview) app, en dat is geen breuk met een oud OS, maar met het huidig lopende zelfs al… Als je vervolgens kijkt naar de andere mobiele platformen waarop Skype beschikbaar is en blijft, dan wordt daar de ondergrens Android 4.03 en hoger en iOS8 en hoger, en dat ligt toch een behoorlijk stukje verder in het verleden en vangt daarmee het overgrote deel van die gebruikers.

Op Windows phone ligt de verdeling op het moment op iets van een ruime 10% marktaandeel voor Windows 10 Mobile; dus zo’n 85% van de Windows phones zit nog op Windows Phone 8.1 of ouder, en deze gaan allemaal afvallen na oktober van dit jaar.

Rudy Huyn's photo

Hoe ziet die markt er uit dan?

Rudy Huyn's photo (2)De vraag werpt zich nu op, hoeveel mensen er van die 85% in het bezit zijn van een Windows telefoon die wel in aanmerking komt voor de officiele upgrade baan Windows 10 Mobile maar dat nog steeds niet gedaan hebben, en hoeveel mensen van die 85% dan nog een ‘unsupported’ WindowsPhone 8.x hebben. Aangezien de nieuwe Skype experience alleen op de Anniversay Update aangeboden wordt, betekent dit dus ook dat de mensen met een oudere Lumia of andere Windows Phone 8.1 die aan het Insider programma hebben meegedaan en op die manier toch Windows 10 Mobile draaien, dus ook buiten de boot vallen want Windows 10 Mobile Threshold2 wordt dus ook niet ondersteund. En die ‘unsupported’ toestellen zullen daar nu precies op blijven ‘hangen’.

Het heeft er dus alle schijn van dat Windows phone bezitters een behoorlijk behoudend clubje zijn aangezien er zelfs nu nog steeds een marktaandeel van ongeveer een kleine 3% bestaat van Windows Phone 7.x toestellen (die zijn dus meer dan vier jaar oud!). En dus die prangende vraag van hoe die verdeling onder de Windows Phone 8.x gebruikers; hoeveel toestellen zitten daar nog tussen die in aanmerking komen voor Windows 10 Mobile maar het nog steeds niet hebben gedaan? Op zich is de lijst met ondersteunde toestellen nog groot genoeg, dus dat huidige aandeel van een ruime 10% voor Windows 10 Mobile lijkt me zeker nog niet representatief en lijken erg veel mensen de upgrade nog niet te hebben uitgevoerd.

En op PC’s?

Op devices met een volledige Windows (dus PC’s en tablets) blijft Skype ondersteund worden voor Windows 7, 8, XP en Vista en voor Mac’s vanaf OSX Yosemite. Kortom; de desktop app blijft kennelijk beschikbaar en ondersteund zoals het er nu naar uitziet, en daarnaast natuurlijk ook Skype Web wat voor een veelheid aan PC’s dan nog een optie blijft en ook Linux blijft ondersteund worden.

Waarom deze zet?

Deze zet heeft hoofdzakelijk te maken met Skype’s transitie van een peer-to-peer infrastructuur naar een cloud structuur. Deze opzet biedt Microsoft veel meer mogelijkheden om vervelende bugs en onhebbelijkheden af te vangen zoals het niet goed syncen van berichten over verschillende devices en vaak onbetrouwbare notificaties om maar wat voorbeelden te noemen. Op zich heel begrijpelijk en zelfs wenselijk, want een moderne infrastructuur die de gehele service betrouwbaarder maakt, is natuurlijk nooit verkeerd.

Maar het blijft toch wat vreemd dat ze op Android en iOS veel oudere versies hiermee kunnen blijven ondersteunen, terwijl bij hun eigen Windows Mobile het mes in het wel heel recente verleden wordt gezet. Je kan je dan niet aan de indruk onttrekken dat Windows zelfs onder de motorkap dus al die tijd flink heeft achtergelopen bij de competitie. Een en ander schijnt te maken te hebben met een Echo Cancellation api ofzo…

Tegelijk moeten we ook niet vergeten dat Windows phone wereldwijd inmiddels onder de 1% marktaandeel is gezakt, dus om nou te zeggen dat Microsoft zichzelf hiermee in de voet schiet (wat veel fans en commentatoren al snel roepen), valt denk ik nogal behoorlijk mee hoor… Daar zit de hoofdmoot van gebruikers immers niet.

Hoog tijd om alsnog te upgraden naar W10M!

Enfin; als je een Windows phone bezit die nog op Windows Phone 8.1 draait en wel in aanmerking komt voor de Windows 10 Upgrade, dan zou ik misschien als ik jullie was toch maar eens gaan nadenken over het installeren van de Upgrade als je Skype nog wil kunnen blijven gebruiken vanaf je mobiel na oktober van dit jaar. Met deze Upgrade Advisor app kun je checken of je device in aanmerking komt en direct ook Windows Update instellen om de Upgrade te ‘zien’ en installeren (LET OP: zonder deze app krijg je de Upgrade NIET vanzelf aangeboden via Windows Update, dus je hebt deze écht nodig, anders kun je wachten tot je een ons weegt).

The app was not found in the store. 🙁 #wpappbox

Links: → Visit Store → Search Google

Bron: Windows Central

 


KLIK HIER OM TE REAGEREN

 • 4saus

  says:

  Ik denk dat het alleen maar gunstig is. Microsoft wil uiteindelijk iedereen op windows 10 hebben. Door alle software die er toe doet en waar men van houd het best te ondersteunen op windows 10 zal uiteindelijk de doelgroep wel volgen.

  wat windows phone betreft, de meeste mensen die straks buiten de boot vallen met de meest recente skype hebben een telefoon die aan vervanging toe is. tenzij je graag langer dan twee jaar met de zelfde telefoon doet.

  Dan is het ronduit zuur.

  • 4saus

   says:

   Gunstig voor Microsoft uiteraard. De droom is om alles en iedereen op Windows 10 te krijgen en ze zullen zich in vreemde bochten wringen om dit te bewerkstelligen.

   Geluk is dat de gebruikersaantallen op mobiel mee vallen en dat iedereen smacht naar een surface phone of anders soortig halo device.

   Als dat apparaat komt en betaalbaar is stappen alle oud windows phone gebruikers die bij windows willen blijven vanzelf over.

   dit soort gedoe met skyp zal zeker helpen mensen eerder te doen upgraden.

 • peSHIr

  says:

  85% van vrijwel nul is vrijwel geen probleem, dussuh…

 • cysoon

  says:

  Dit noem jij een meesteres? Ik zou mij als WP 8.1 gebruiker genaa… voelen. Zeker als dat 85% van je klanten is! Mijn 920 draait op fase ring en heeft nog voldoende bugs, zoals mail wat gewoon niet af is. Nee is vind het een rot streek van MS, net als de teruggang in GB’s met Onedrive. Dit maakt dat ik ze niet vertrouw om over te schakelen van bijvoorbeeld Evernote naar Onenote. Wie weet wat ze daar weer veranderen na een half jaar….

  • cysoon

   says:

   Meesteres = meesterzet

   • Richard

    says:

    @cysoon Haha, ik dacht al: “waar denk jij allemaal aan, met dit warme weer?” 😛

    Geef de schuld maar aan autocorrectie/woordsuggesties 😀

  • Richard

   says:

   > cysoon: “zoals mail wat gewoon niet af is”

   Ja ik hoop echt dat de Anniversary Update op z’n minst erin slaagt om Outlook zoveel mogelijk bug-vrij te krijgen. In elk geval qua basis functies zoals HET VERZENDEN VAN EEN E-MAILBERICHT!!! (sorry voor de CAPS 😛 )

   Hoe kan zoiets door een testfase heen komen? Al is het goed mogelijk dat *wij* de testers zijn 😉 Maar ook in de zakelijke markt zullen gebruikers dat toch niet op prijs stellen?

   Wat meer on-topic: waarom zou MS voor Skype een ondergrens kiezen van iOS8 ? Zijn de API’s dusdanig verschillend met oudere versies van iOS? (ik ben niet op de hoogte van iOS ontwikkeling; weet alleen dat Apple naast Objective-C ook Swift ondersteunt… wat ik er trouwens verschrikkelijk vind uitzien, vergeleken met C#.NET, maar dat is een ander verhaal 😀 ).

   Ach, de meeste gebruikers upgraden hun iOS device toch wel. Helaas kan ik uit ervaring zeggen dat onze iPad 2 thuis (oud beestje inmiddels) wel steeds trager wordt. Maar anderzijds wel goed dat-ie nog steeds upgrades krijgt aangeboden!

 • Marco

  Marco

  says:

  QUOTE

  Dit noem jij een meesteres? Ik zou mij als WP 8.1 gebruiker genaa... voelen....
  
  
  1649
 • Marco

  Marco

  says:

  QUOTE

  Dit noem jij een meesteres? Ik zou mij als WP 8.1 gebruiker genaa... voelen....
  
  
  1649
  
  
  
  
  - - - Updated - - -
  
  
  
  
  Ja ik hoop echt dat de Anniversary Update op z'n minst erin slaagt om Outlook zoveel mogelijk bug-vrij te krijgen. In elk geval qua basis functies zoals 

  HET VERZENDEN VAN EEN E-MAILBERICHT!!! (sorry voor de CAPS 😛 )

  
  Werkt prima... :) Misschien moet je eens zorgen dat je SMTP's goed staan? ;)
  • Richard

   says:

   @Marco Was het maar zoiets simpels als SMTP-instellingen Maar de verzendknop (en backspace) op het scherm doet niets in bepaalde gevallen 🙁

   • Richard

    says:

    Ik bedoel deze bugs:

    mywindows.nl/forum/showthread.php?t=10099&page=2&p=141131&viewfull=1#post141131

    (daar quote ik een stukje tekst uit een eerdere reactie van jphellemons)

 • Marco

  says:

  QUOTE

  Ik bedoel deze bugs:
  
  mywindows.nl/forum/showthread.php?t=10099&page=2&p=141131&viewfull=1#post141131
  
  (daar quote ik een stukje tekst uit een eerdere reactie van jphellemons)
  
  Ik herken genoemde bugs niet op mijn Lumia 950 dual sim met Redstone 14393 (maar eerder op Threshold2 10586.492 ook niet)
 • Jaap_van_Ekris

  says:

  QUOTE

  Ik heb nu Windows 10 op het toestel van mijn vrouw draaien, en ik moet zeggen dat het gewoon nog teveel rammelt voor de gewone gebruiker. Toestel moet het gewoon doen. En die houding mis ik gewoon met Windows 10 op de telefoon: het rammelt nog teveel aan alle kanten. Leuk dat het er ooit aankomt, maar ik wil dat het NU goed werkt op het toestel dat ik nu gebruik. Voorlopig zit ik nog op Windows 8.1, gebruikte Skype toch al nooit op mijn telefoon.
  
  Jaap
 • Jaap_van_Ekris

  says:

  QUOTE

  @Marco Was het maar zoiets simpels als SMTP-instellingen ;) Maar de verzendknop (en backspace) op het scherm doet niets in bepaalde gevallen.

  Ik heb het nu verschillende keren meegemaakt dat in mijn Outlook.com outbox gewoon mail blijft hangen. De echte Outlook doet het wel, dus waarom die simpele versie niet. Echt kloten als je er vanuit gaat dat verzenden ook doet wat je er van verwacht.

  Jaap

 • Sake

  says:

  QUOTE

  Ik bedoel deze bugs:
  
  mywindows.nl/forum/showthread.php?t=10099&page=2&p=141131&viewfull=1#post141131
  
  (daar quote ik een stukje tekst uit een eerdere reactie van jphellemons)
  
  Herken het ook niet. Op geen van de Builds die ik draai of gedraaid heb.
  
  OT: Als dit ervoor gezorgd heeft dat de huidige Skype app zo snel geworden is, dan ben ik voor die keuze.
  Is echt lekker snel nu (nieuwe Skype app op RS Fast Insider Build)
 • cysoon

  says:

  @Marco verzenden (nieuw bericht) werkt wel, maar beantwoorden en doorsturen niet. En inderdaad de backspace doet het ook niet. Vreselijk irritant en daardoor onbruikbaar!
  En als ik een 950 moet kopen om wel een email te kunnen beantwoorden of doorsturen dan klopt er iets niet.
  Nee, ik denk dat MS helaas veel te laat is met Windows 10 Mobile. Het had allang werkend moeten zijn.
  En mijn vrouw heeft de 930 en heeft hetzelfde probleem.
  Misschien blokkeert MS het verzenden met Gmail…?

  • Richard

   says:

   GMail gebruik ik ook.

   Het zou wel raar zijn als ze dit (bewust) blokkeren. Laat dan liever heel de ondersteuning weg (zoals Google een officiële YouTube-app op WP/WM tegenhoudt).
   Vooralsnog ga ik uit van een bug, in plaats van kwade opzet 😉

   Maar zoals Jaap en cysoon schrijven: het moet *nu* werken (op alle toestellen die de W10M update krijgen).

   Ik duim voor de grote update in augustus.

   P.S. Wat mij handig lijkt: als tekst geselecteerd kan worden met de “cursor toets” (het gekleurde puntje). Ik probeerde dat, terwijl ik SHIFT vasthield. Helaas werkt die combinatie niet. Kan nog komen 😉 Ik moet eens kijken of iemand deze suggestie al heeft ingediend bij MS.

 • Marco

  says:

  QUOTE

  P.S. Wat mij handig lijkt: als tekst geselecteerd kan worden met de "cursor toets" (het gekleurde puntje). Ik probeerde dat, terwijl ik SHIFT vasthield. Helaas werkt die combinatie niet. Kan nog komen ;) Ik moet eens kijken of iemand deze suggestie al heeft ingediend bij MS.

  Meteen bluetooth keyboard werkt dat…(dus niet met je onscreen puckje). Met je vinger op het scherm is een dergelijke manier van selecteren niet logisch en eigenlijk zelfs bad UX. Zal dus nooit komen gok ik… 😉

  • Richard

   says:

   Ja met dat onscreen ‘puckje’. Combinatie met de on-screen Shift toets, zal inderdaad niet echt “UX verantwoord” zijn 😛

   Soms mis ik het uitklap-toesenbordje van m’n Nokia N97 😉 Zelfs al is het WP/WM virtuele toetsenbord zo goed.

 • Marco

  says:

  QUOTE

  P.S. Wat mij handig lijkt: als tekst geselecteerd kan worden met de "cursor toets" (het gekleurde puntje). Ik probeerde dat, terwijl ik SHIFT vasthield. Helaas werkt die combinatie niet. Kan nog komen ;) Ik moet eens kijken of iemand deze suggestie al heeft ingediend bij MS.
  
  Meteen bluetooth keyboard werkt dat...(dus niet met je onscreen puckje). Met je vinger op het scherm is een dergelijke manier van selecteren niet logisch en eigenlijk zelfs bad UX. Zal dus nooit komen gok ik... ;)
  
  
  
  
  - - - Updated - - -

  Betreft de mail: ik heb een twee Gmail accounts (waarvan een gekoppeld aan mywin domein), 1 Outlook, 1 Yahoo en nog een ouderwetse POP3 box en die verzenden allemaal keurig mail. Geen enkel issue hier... 🙂

  Geen idee waar bij jullie de problemen liggen dan, maar het eerste waar ik aan denk is nog steeds een mismatch aan verzendserver adres in je settings.
  Vergeet niet dat je met een SIM ook weer binnen een domein opereert, wat benaderen van je eigen smtp wellicht blokkeert. Je hopt met WiFi en data aan met je Windows phine natuurlijk wel de hele dag het ene domein na het andere in en weer uit...

  • Richard

   says:

   Jeetje… Je bekijkt het vanuit een “systeembeheerder” perspectief? 😉

   Het lijkt erop dat niet eens een verzendpoging wordt ondernomen. Dat gewoon heel die knop niets doet.

   Je zou gelijk kunnen hebben, dat er toch iets gebeurt… En mislukt, waardoor het bericht in beeld blijft. Maar uit niets blijkt dat een verzendpoging wordt gedaan (geen enkele feedback/foutmelding).

   Nouja, nogmaals: ik heb goede hoop voor de Anniversary Update 😀

 • Jaap_van_Ekris

  says:

  QUOTE

  Geen idee waar bij jullie de problemen liggen dan, maar het eerste waar ik aan denk is nog steeds een mismatch aan verzendserver adres in je settings.
  Vergeet niet dat je met een SIM ook weer binnen een domein opereert, wat benaderen van je eigen smtp wellicht blokkeert. Je hopt met WiFi en data aan met je Windows phone natuurlijk wel de hele dag het ene domein na het andere in en weer uit...

  Complete onzin voor GMail en Outlook.com adressen waar beide gewoon altijd bereikbaar zijn. Zeker als het verzenden via Outlook wel lukt en via Mail niet (Zelfde Exchange settings). Ook verklaard dat niet waarom doorsturen niet lukt, en met een nieuw adres beginnen wel. Ze hebben het gewoon ergens verkloot, en het moet gewoon werken, zeker met een Microsoft-only stack die gebruikt wordt waarvoor hij bedoeld is!

  Jaap

Geef een reactie