Now or never: Upgrade naar Windows 10 nu het nog kan!

Met de einddatum voor het gratis kunnen upgraden naar Windows 10 vanaf Windows 7 of 8.1, of natuurlijk ook Windows Phone 8.1 vlak voor de deur is het goed om iedereen er aan te herinneren die nog niet heeft geupgrade om het misschien toch maar even te doen.

Als je tenminste nog niet vanzelf al ten prooi was gevallen aan de toch behoorlijk opdringerige update-praktijken van Microsoft… ๐Ÿ˜‰

Windows 10 dringt zich echt overal op... ;)
Windows 10 dringt zich echt overal op… ๐Ÿ˜‰

Windows 10 PC

Microsoft heeft namelijk de Windows 10 Upgrade op een gegeven moment tot een “Recommended Update” gemaakt en als je je Windows Update dus had ingesteld op altijd netjes updaten, inclusief ook de recommended updates, dan ben je waarschijnlijk al voor de bijl gegaan. Maar er zijn bergen mensen die Windows Update om een of andere reden uitzetten en daarvoor is het goed toch even te melden dat de gratis upgrade naar Windows 10 per 29 juli komt te vervallen want dan is Windows 10 precies een jaar oud inmiddels. Zoals het er nu naar uitziet ga je na die datum gewoon โ‚ฌ 119,00 betalen voor de Windows 10 Home versie.

Bij veel mensen heerst vaak een angst voor het onbekende met dit soort upgrades, en zo heb ik er ook velen in mijn vriendenkring zitten. Maar in veel gevallen bleek die angst achteraf ongegrond want werken ze net intuitief met Windows 10 als met hun oude Windows inmiddels.
Voor mensen die om een of andere reden toch nog even Windows 7 of 8.1 willen blijven gebruiken, is het denk ik goed om even uit te leggen dat je in principe wel je gratis upgrade kunt claimen door de upgrade toch eerst uit te voeren voor de einddatum van het gratis aanbod. Je kunt namelijk daarna binnen dertig dagen zonder problemen terug rollen naar je Windows 7 of 8 install en de upgrade dus ongedaan maken, maar ondertussen is dan wel je machine geregistreerd op de activatieservers van Microsoft met een geldige Windows 10 licentie. je kunt dan nog gewoon een tijd je ‘oude’ Windows blijven gebruiken en als je in een later stadium alsnog wil upgraden dan kan dat om deze reden dan dus alsnog gratis (want de activatie staat immers al geregistreerd voor die hardware)!

Windows 10 Mobile

Voor Windows 10 Mobile werkt het iets anders natuurlijk en blijft de upgrade van Windows Phone 8.1 naar Windows 10 natuurlijk ook na 29 juli nog steeds gratis. Maar we hebben wel gezien dat lang niet alle Lumia’s die met Windows Phone 8.0 op de markt zijn gekomen werden ondersteund voor die Windows 10 upgrade. De toestellen die wรฉl ondersteund worden, zijn de volgende:

Lumia 1520 Lumia 635 1GB
Lumia 930 Lumia 540
Lumia 830 Lumia 535
Lumia 735 Lumia 532
Lumia 730 Lumia 435
Lumia 640XL Lumia 430
Lumia 640 BLU Win HD w510u
Lumia 638 1GB BLU Win HD LTE x150q
Lumia 636 1GB MCJ Madosma Q501

In het Windows Insider programma echter, kwamen zo’n beetje alle Lumia’s in aanmerking om Windows 10 M te draaien, zoals bijvoorbeeld de 920, 1020 en 820 om er maar een paar te noemen. De toestellen die dus NIET in bovenstaand rijtje voorkomen hebben wel de zgn Threshold2 serie builds gedraaid van Windows 10, maar omdat die niet aan de standards voldeden (ook vooral volgens Insider feedback) krijgen die dus geen officiele update naar Windows 10 Mobile.

Met de aankomende Anniversary Update (Redstone 1) voor zowel PC’s als Mobile zitten we al op een geheel nieuwe developer branche en die waren van begin af aan al niet beschikbaar voor de non-supported toestellen (zoals bv 820, 920, 1020) in het Windows Insider programma. Wat in dat programma echter wรฉl nog steeds beschikbaar is, is de Threshold serie builds voor ALLE Lumia’s dus ook nog steeds de ouderen. Wil je dus toch Windows 10 Mobile op een niet meer ondersteund toestel, dan kun je via het Windows Insider programma alsnog Windows 10 Mobileย  verkrijgen. Let wel; dat is dan dus de Threshold 2 build, ofwel de huidige versie Windows 10M welke officieel draait op nieuwere toestellen die NIET in Insider meedraaien. Wil je dit, download dan de Insider app en meld je aan op de Release Preview ring.

The app was not found in the store. ๐Ÿ™ #wpappbox

Links: โ†’ Visit Store โ†’ Search Google

Gisteren verscheen er voor de Threshold 2 serie toestellen weer een cumulatieve update in die Release Preview ring en dat is dus met het oog op de aankomende Anniversay Update mogelijk de laatste of anders voorlaatste. Daarmee dus ook je laatste of voorlaatste kans om Windows 10M op een niet-ondersteund toestel te krijgen. Na de Anniversary Update zal de huidige Threshold branche namelijk niet meer onderhouden worden en zullen geleidelijk aan de images offline gehaald worden.
Je hebt dan dus wel een Windows 10 Mobile toestel zonder verdere update support, maar je zit in elk geval veel nieuwer (en meer secure) dan op het nog veel oudere en ook niet onderhouden Windows Phone 8.1. De keus is aan jullie natuurlijk, maar de laatste kans dient zich nu wel zeer rap aan…
Overigens blijft de Windows Device Recovery Tool keurig netjes Windows Phone 8.1 images aan boord houden voor deze unsupported toestellen zodat je altijd kan terug flashen naar Windows Phone 8.1 mocht er in de toekomst wat mis gaan.

Dus mensen: wacht niet te lang met een beslissing, want 29 juli is nog maar anderhalve maand van ons verwijderd!


KLIK HIER OM TE REAGEREN

 • Richard

  says:

  Thuis op m’n (zelf gebouwde) desktop PC ging ik van Windows 7 (Pro) naar 10. Draait goed ๐Ÿ™‚ Tot nu toe 1x een blauw scherm gehad – ik vermoed vanwege Intel Graphics drivers.

 • Marco

  Marco

  says:

  QUOTE

  Tot nu toe 1x een blauw scherm gehad - ik vermoed vanwege Intel Graphics drivers.

  Zit er dik in… die zijn meestal de boosdoeners ๐Ÿ˜‰

  Je zou met Blue Screen Viewer eens kunnen kijken of je in de dump files kan vinden wat de boosdoener precies was
  http://www.nirsoft.net/utils/blue_screen_view.html (let op juiste versie 32bit/64bit)

 • deco

  says:

  nu NL niet mee doet met EK, kunnen we misschien wel een poel starten of W10 gratis blijft of niet na 1 juli, Wally ๐Ÿ˜‰

 • Marco

  Marco

  says:

  QUOTE

  nu NL niet mee doet met EK, kunnen we misschien wel een poel starten of W10 gratis blijft of niet na 1 juli, Wally ;)

  Blijf vooral hopen… ๐Ÿ˜‰ tot nu toe zijn alle bronnen vrij duidelijk dat het niet gaat gebeuren.
  Enfin, we zullen wel zien…

  Overigens is het W10M gedeelte van het verhaal dringender, gezien de laatste kans voor unsupported toestellen. Voor de CP ga ik er vanuit dat iedereen die hier regelmatig komt toch al wel op de Win10 zit :p

 • Janwp

  says:

  Ik vraag mij af of MS inderdaad na 29 juli geld gaat vragen voor W10. Ik houd nu al een jaartje ofzo Statcounter in de gaten en zag daar maandelijks W10 met een % of 2 toenemen ten koste van, hoofdzakelijk, W7. Vanwege de tijdslimiet had ik verwacht dat in juni en juli wel een enorme eindspurt zou worden ingezet maar het eigenaardige is dat deze maand de groei van W10 juist lijkt te stokken. Rara hoe kan dat?: http://gs.statcounter.com/#desktop-os-NL-monthly-201506-201606

 • murdock

  says:

  van vista kan je niet naar windows 10 zeker ?

 • Marco

  says:

  QUOTE

  van vista kan je niet naar windows 10 zeker ?

  Klopt

 • deco

  says:

  Wally.. waar blijft mijn kratje bier? #gratis #weddenschap #29juli #windows ๐Ÿ˜›

 • wally

  says:

  QUOTE

  Wally.. waar blijft mijn kratje bier? #gratis #weddenschap #29juli #windows :P
  
  
  Windows 10-upgrade is eenvoudig gratis via toegankelijkheidspagina te verkrijgen
 • Sake

  says:

  QUOTE

  ...
  
  
  Slecht excuus. Ik zeg: weddenschap verloren ;)
  kratje bier => deco
 • wally

  says:

  QUOTE

  Ja, maar ik weet toch dat je altijd stellig achter je mening staat, Wally. Dat is je goed recht.
  Zo kan ik ook een invalide auto lenen van een kennis en op een invalide parkeerplaats staan. Ik omzeil dan ook niets... valt ook niet te controleren. Snap je wat ik bedoel? Je zult het vast niet eens zijn, dat is het laatste wat ik er over zeg. Doe ermee wat je wil.

  Ik ben het helemaal met je eens en snap wat je bedoeld.

  De stelling van het artikel was dat je na 29 juli niet meer gratis kan upgraden.
  Die stelling is niet juist.

  Je kunt, zo blijkt na 29 juli, na het aanmaken van wat sneltoetsen gratis upgraden en voldoet ook nog eens aan de voorwaarden.
  Dat het niet netjes is, dat lijkt me een feit.

Geef een reactie