Windows 10 Mobile tip #2: Het Toetsenbord

Diverse onderdelen van het besturingssysteem hebben een ontwikkelingsslag gemaakt met Windows 10 Mobile. De vorige keer is het actiecentrum besproken. Dit artikel is hier te vinden. Vanwege de positieve geluiden op dat artikel is hier het tweede artikel uit de serie tips waar nu het vernieuwde toetsenbord aan bod komt!

Design

Wat gelijk opvalt wanneer we de toetsenborden van Windows Phone 8.1 en Windows 10 Mobile met elkaar vergelijken, is de verandering in het design. Er zit veel meer contrast tussen de letters en de achtergrond van de toets, waardoor de letters duidelijker zichtbaar zijn. Daarnaast valt ook op dat bij meerdere geïnstalleerde toetsenborden er geen extra knop wordt gebruikt om hier tussen te wisselen. Swype simpelweg vanuit links of rechts over de spatiebalk om te wisselen tussen de geïnstalleerde toetsenborden. Voordeel: je hebt altijd rechtstreeks een komma tot je beschikking. Dat was de toets die kwam te vervallen bij het installeren van een extra toetsenbord. Hieronder zie je de twee toetsenborden naast elkaar.

Verder zien we een verschil in contrast tussen de toetsen met letters en leestekens en de rest van de toetsen. Dit is waarschijnlijk gedaan om hier meer onderscheid in te maken. Links onderin heeft de toets voor de leestekens ook drie puntjes gekregen, die door het gehele besturingssysteem een menu opent. Dat is ook hier het geval, waarover straks meer. Dat geldt ook voor de twee streepjes die we zien op het toestenbord van Windows 10 Mobile en nog niet op het toetsenbord in Windows Phone 8.1. Ten slotte zien we ook nog een puntje boven de emoticon toets die we niet terug vinden op het toetsenbord van Windows Phone 8.1.

Functie overeenkomsten

Een toetsenbord moet in de eerste plaats natuurlijk functioneel zijn. Dat was in Windows Phone 8.1 al goed voor elkaar. Het systeem heeft een goede tekstvoorspelling die ook daadwerkelijk van jouw schrijfstijl leert en Word Flow, het swipen over de letters om woorden te maken. Swipe naar de letters van het woord en til daarna je vinger op. Het toetsenbord geeft een woord weer wat gemaakt kan worden door over de betreffende letters te swipen. Het woord dat wordt weergegeven is gebaseerd op de tekstvoorspelling technologie. Daardoor kan Word Flow in het begin woorden vormen waar je als gebruiker niet op doelt. Je kan dan simpelweg het goede woord aantikken vanuit de tekstvoorspelling en daar leert het toetsenbord weer van. Diezelfde functionaliteit is ook weer terug te vinden in Windows 10 Mobile. Zie hieronder een demo van Word Flow.

Afbeelding van typen door over letters te vegen
Word Flow

Wist je dat je ook snel een leesteken kan invoegen zonder te hoeven switchen naar het leesteken deel? Druk op de toets van de leestekens links onderin en swipe direct naar binnen toe, je vinger op het scherm houdend. Beweeg je vinger naar het gewenste leesteken. Laat je vinger nu los van het scherm. Het gewenste leesteken wordt ingevoegd en je keert direct weer terug bij het lettergedeelt. Handig! Deze functionaliteit is in zowel Windows Phone 8.1 als Windows 10 Mobile te vinden.

Functie verschillen

Naast de gelijkenissen zijn er ook wat verschillen en daarbij handige tips om het meeste uit het vernieuwde toetsenbord te halen. Bij het design van het vernieuwde toetsenbord viel onder andere het puntje boven de emoticon toets op. Dat is een cursor. Deze bedien je door op het puntje te gaan staan en een beweging te maken in de gewenste richting. Per ongeluk een letter te veel in een woord getypt? Houdt het puntje ingedrukt en veeg naar links. Houdt het scherm vast totdat de cursor naast de letter staat die overtollig is. Druk nu simpelweg op backspace en weg is de letter. Erg handig! Hieronder een korte demo.

Afbeelding van bladeren in tekst met de cursorbesturing
Cursorbesturing

Naast de toevoeging van het puntje op het toetsenbord heeft ook de spatiebalk extra functies gekregen. Zoals eerder verteld kun je door de verschillende toetsenborden (talen) scrollen door naar links of rechts op de spatiebalk te swipen. Daarnaast zagen we twee streepjes op de spatiebalk staan. Deze zijn alleen te vinden bij telefoons met een scherm van 5 inch of groter. Die twee streepjes houden in dat het toetsenbord verplaatst kan worden. Houdt de spatiebalk vast en je ziet dat het toetsenbord wordt omringt door je accentkleur. Je kunt nu het toetsenbord op een willekeurige plek op het toetsenbord vastmaken. Dit kan dus omhoog en omlaag, maar ook naar links en naar rechts. Door het toetsenbord naar links of naar rechts te verplaatsen, is het toetsenbord beter te gebruiken met één hand.

De drie puntjes onder het leesteken openen een menu waar onder andere gewisseld kan worden van toetsenbord taal, waar het toetsenbord naar links of rechts uitgelijnd kan worden en er is een directe koppeling naar de toetsenbord instellingen. De eerstgenoemde functies zijn ook te vinden door de spatiebalk vast te houden. De directe koppeling naar de toetsenbord instellingen is wel nieuw en is gemakkelijk om snel instellingen te wijzigen. Onder de instellingen kunnen onder meer toetsenborden worden toegevoegd en zijn er diverse andere opties te vinden. Zo kan je ook de grootte van het toetsenbord aanpassen. Ook dit is in Windows Phone 8.1 nog niet mogelijk. Zie hieronder de verschillen tussen klein, normaal en groot.

Ten slotte is het ook gemakkelijker geworden om cijfers in te voegen. Deze zijn toegevoegd onder de eerste rij letters van het toetsenbord. Stel, je wilt snel het cijfer 3 invoeren. Dan houd je simpelweg de letter ‘e’ in en kies je voor het cijfer ‘3’. Dit was nog niet mogelijk met Windows Phone 8.1 zoals te zien is in onderstaande screenshots.

Conclusie

Ook het toetsenbord heeft een goede ontwikkeling gehad met het uitkomen van Windows 10 Mobile. Daarnaast zijn de handige functionaliteiten die we onder Windows Phone 8.1 al konden vinden gebleven. Ben jij blij met het nieuwe toetsenbord en was je al bekend met alle nieuwe mogelijkheden? Laat het hieronder weten in de comments!

Bron (GIF’s): Microsoft

, , ,
Sinds de aanschaf van een HTC 7 Trophy was ik om, Windows Phone is het platform voor mijn telefoon. Inmiddels heeft die het veld geruimd voor een Microsoft Lumia 950 en de Surface RT is geüpgraded naar een Surface Pro 3. Verder ben ik nog fulltime student en de Surface vult me daar perfect aan!
24 artikelen

KLIK HIER OM TE REAGEREN

 • Mathijs

  says:

  Leuk stuk, erg informatief.

 • Cammaro

  says:

  Leuk stuk, toch nog een paar dingen geleerd. tnx

 • michiel.1960

  says:

  wat is er toch nog een boel te leren aan apparaat dat ik al twee jaar gebruik 🙂

 • Bob

  says:

  Bedankt, goed volledig verhaal en net als de vorige keer paar dingetjes geleerd.

 • Ql

  says:

  Jesse super bedankt! Ik had al weken last van het toetsenbord dat voor mijn tekstbalk zat. Kortom ik kon niet zien wat ik typte.
  Blijkbaar per ongeluk het toetsenbord verschoven, niet wetende dat dit uberhaupt kon.

 • Richard

  says:

  “Daarnaast zagen we twee streepjes op de spatiebalk staan. Deze zijn alleen te vinden bij telefoons met een scherm van 5 inch of groter.“

  Op mijn Lumia 830 (Windows 10 Mobile versie 1511, build 10.0.10586.318) geen streepjes.

  “De drie puntjes onder het leesteken openen een menu…“ en dat het aparte taalkeuze-knopje verdwijnt ‘in de spatiebalk’, gebeurde pas nadat ik de optie “Toets voor taalomschakeling weergeven” had uitgevinkt.

  (Waarschijnlijk stond die standaard aan vanwege de upgrade naar W10 vanaf WP8.1).

Geef een reactie