Review Lumia 650: de middenklasser

De Lumia 950, 950XL en 550 vullen het lagere en hogere segment van de markt. De Lumia 650 is de middenklasser gericht op de ondernemer en het bedrijfsleven. Met Windows 10 Mobile heeft het apparaat het meest recente besturingssysteem van Microsoft aan boord. In dit review delen wij onze ervaringen met de Lumia 650.

Microsoft heeft doormiddel van reclame en berichten duidelijk laten weten dat de Lumia 650 gericht is op de zakelijke klant. Een toestel met een relatief hoge aanschafprijs, gemiddelde specificaties en een design waar de 950 en 950XL een hoop van kunnen leren.

In de doos

WP_20160413_11_11_37_Pro

De doos is simpel. Het standaard vierkantje dat we inmiddels van Microsoft gewend zijn. Het doosje schuift eenvoudig open na het afpeuteren van de verzegelingssticker. Binnenin treffen we de gebruikelijke garantie- en aan de slag gidsen, een Micro-USB lader, een accu en uiteraard de Lumia 650. Geen losse Micro-USB kabel dus. Jammer ook dat het draad van de lader vast zit, dus dat deze ook niet als Micro-USB kabel gebruikt kan worden. Een eenvoudig detail dat dat ik in ieder geval bij dit mid-range toestel wel had verwacht.

Hardware

De specificaties van de Lumia 650:

 

Fabrikant Microsoft Mobile Oy.
Platform Microsoft Windows 10 Mobile, 10586.0 build (out of the box)
Chipset Qualcomm Snapdragon 212
Processor Quad core @ 1300 MHz Cortex-A7
GPU Adreno 304
Intern geheugen (RAM) 1 GB
Opslaggeheugen 16 GB + Micro-SD slot (tot 200GB, SD-XC standaard dus theoretisch tot 2TB)
Schermgrootte 5 Inch
Schermtype OLED, ClearBlack, Corning Gorilla Glass 3
Schermresolutie 1280 x 720 (297 ppi)
Dataverbinding Penta band 4G/LTE/HSDPA, Quad band GSM (tot EDGE)
WiFi 802.11A, 802.11B, 802.11G, 802.11N
Bluetooth Bluetooth 4.1 met NFC
Location/GPS A-GLONASS, A-GPS met mobiele en WiFi netwerkpositionering.
Overig FM Radio
Camera 8 MP, f/2.2, 28mm, autofocus en LED flash
Front Facing Camera 5 MP, f/2.2, 720p video
IR Camera nvt
Video (hoofdcamera) 720p@30fps
Connectoren 3.5 mm hoofdtelefoon aansluiting, Micoro USB aansluiting; micro SD kaart
Sensors Accelerometer, proximity, omgevingslicht sensors
SIM-kaart Nano SIM kaart
Lengte 142 mm
Breedte 70.9 mm
Dikte 6.9 mm
Gewicht 122 gram
Gesprekstijd Tot 16 uur op 2G tot 13 uur op 4G
Standby tijd Tot 624 uur op 4G
Batterij 2000 mAh verwisselbare batterij
Kleur(en) Zwart, Wit en verwisselbare Mozo covers

 

Een lijst met degelijke specificaties en prima voor een toestel in het middensegment. Wat vooral opvalt is de capaciteit van de batterij, het OLED display en de Chipset. Windows Mobile draait soepel op het toestel, maar wat mij betreft had een extra GB aan Ram de 212 chipset goed aangevuld. Soms zijn de laadtijden net iets te lang naar mijn zin en ook het hervatten van applicaties heeft soms nog net iets langer nodig dan je mijn inziens van dit toestel zou mogen verwachten. In perspectief is het toestel wel sneller dan de 535 op Windows Mobile en zijn de prestaties hevig verbeterd met de meest recente firmware update en regelmatige updates aan het OS.

Dit toestel heeft 4G aan boord en als je hier gebruik van kunt maken zorgt dit onderweg voor een snelle surfervaring. De Wi-Fi werkt goed, als hij het doet. Dat is ook meteen één van de grootste problemen met dit toestel. De Wi-Fi verbinding valt regelmatig weg. Het is dan niet mogelijk om het toestel opnieuw met het toegangspunt te verbinden tot het toestel is herstart. Hopelijk is dit euvel met de update van gisteravond verholpen, maar ik ben nog niet in de gelegenheid geweest dit uitvoerig te testen.

NFC is aanwezig, maar helaas geen draadloos laden. Het OLED scherm is een schoonheid en de kleuren zijn geweldig. Ook buiten in de zon is het scherm goed af te lezen en sommige liefhebbers zullen de kleuren op dit OLED scherm mooier en levendiger vinden dan de kleuren van de 950. Uiteraard is het nog steeds mogelijk om een groot aantal schermeigenschappen aan te passen in de instellingen, dus als je niet houdt van levendige kleuren kun je het scherm altijd wat koeler maken. Glance is overigens ook aanwezig op dit toestel, maar hou er rekening mee dat de Glance van dit toestel de beperkte variant is. Het is dus niet mogelijk om gedetailleerde app informatie of plaatjes weer te geven.

Continuüm ontbreekt op de Lumia 650 omdat de snapdragon 212 geen ondersteuning biedt voor deze functionaliteit. Jammer, want met de ogen op de zakelijke markt zou het geweldig zijn geweest als dit aanwezig was geweest.

De Lumia 650 is ontzettend licht en ligt prettig in de hand. De enige aanmerking die ik op dit toestel heb is dat je soms het gevoel hebt dat er helemaal geen telefoon in je hand ligt. De metalen rand zorgt ervoor dat het toestel een erg premium gevoel heeft en de achterkant steekt afgezien van de camera bobbel niet ver boven de metalen rand uit.

WP_20160413_11_07_27_Pro (2)

 

De achterkant is makkelijk te verwijderen maar voelt op zichzelf heel goedkoop aan. Gelukkig is deze door de liefhebber wel te vervangen door o.a. de houten varianten van Mozo. Na het verwijderen van de achterkant heb je toegang tot de SIM kaart, batterij en Micro-SD poort.

WP_20160413_11_13_44_Pro

Geen cameraknop voor de Lumia 650. Een zonde als je de prestatie van de 8 megapixel camera in beschouwing neemt. Het toestel heeft hierdoor aan de buitenkant alleen de powerknop en volume harder/zachter knop. De 3,5 mm poort voor koptelefoons zit aan de bovenkant en aan de onderkant treffen we uiteraard de micro-USB poort aan.

WP_20160413_11_15_42_Pro (2)

Met 5 inch is het toestel redelijk aan de grote kant, maar in mijn ervaring prima met één hand te bedienen. Ik heb echter wel redelijk grote handen, dus hou hier rekening mee. Om het in perspectief te plaatsen zien we op de onderstaande foto links de HTC 8S en rechts de Lumia 520. Beide toestellen met een kleiner scherm.

WP_20160413_11_20_26_Pro 1

Dagelijks gebruik

De 650 belt prima. Nog geen enkele keer heb ik zonder bereik gezeten en de gesprekskwaliteit is prima. Af en toe hoor je wat ruis, maar dit kan ook heel goed liggen aan de andere telefoon, omdat dit niet bij ieder gesprek te horen is. De prestaties van de S2 processor zijn bijzonder goed te noemen en merkbaar sneller dan de vorige generatie S2 processor die o.a. in de Lumia 535 te vinden is. Het inladen van elementen laat echter soms nog wel op zich wachten.

Hier kom ik nogmaals terug op wat ik eerder ook heb gezegd, maar de prestaties zouden beter kunnen (en voor dit prijspunt ook mogen). Wellicht dat dit in de loop van de tijd beter wordt, wanneer Windows 10 verder wordt geoptimaliseerd. Waar je dit het meest door merkt is de beperkte 1 GB aan RAM. Wanneer de telefoon elementen in moet laden van zwaardere applicaties (denk hierbij aan Office documenten en de applicaties zelf) dan had het mijn inziens net iets sneller gekund als de telefoon meer RAM had om mee te werken.

Het applicatieprobleem dat zich voordoet bij de Lumia 550 met het openen en gelijk crashen van de applicaties heb ik op de Lumia 650 niet meegemaakt. Het toestel dat ik gebruik heeft echter één erg vervelende bug. Na iedere Wi-Fi sessie kan de telefoon geen verbinding meer maken met het netwerk. Een herstart is vereist om dit weer werkende te krijgen, want ook het verwijderen en opnieuw toevoegen van het netwerk is niet afdoende. Ik ga nog proberen het toestel terug te zetten naar fabrieksinstellingen om te zien of dit het euvel verhelpt. Spontane reboots heb ik niet meegemaakt.

De NFC/Bluetooth functionaliteit werken goed, ook in combinatie met Wi-Fi. Dat draadloos laden ontbreekt is mijn inziens jammer, maar was gezien de voorgangers van dit toestel (640/640XL) wel te verwachten. De batterij houdt het op gewone werkdagen twee dagen vol. Daar zeg ik dan wel bij dat ik de telefoon amper gebruik op een normale werkdag. In het weekend gaat hij rond 09:00 van de lader en kan hij rond 20:00 aan de muur. In veel gevallen hebben we het dan over 4 á 5 uur intensief gebruik. Podcasts streamen, WhatsApp, Skype en flink wat surfen. Voor mij is de batterij gelijkwaardig en zelfs iets beter dan de 950. De batterij is voor een normale dag gebruik prima. Hopelijk wordt hij nog wel beter met de komende updates, want in het weekend vind ik hem iets te snel gaan.

Camera

Kort door de bocht. De Lumia 650 schiet prima plaatjes. De 8 megapixel sensor loopt niet over in resolutie, maar het toestel heeft met de aanwezige OIS en Rich Capture voldoende in huis om in de meeste omstandigheden goede foto’s te maken. Een toegewijde cameraknop ontbreekt, een misser, maar er is wel een led-flits aanwezig.

Op de twee onderstaande foto’s is goed te zien hoe de telefoon het doet met een close-up opname en het licht van de schemering. De foto’s zijn wat je mijn inziens mag verwachten van een toestel in deze prijsklasse. De schemerfoto is zonder flits en zelfs nog wel iets beter dan ik had verwacht. De avond/nacht worden redelijk gecompenseerd door de flits, maar wanneer je deze weglaat is er behoorlijk wat ruis te merken ook zijn de opnames vaak lichtbewogen, maar wellicht heb ik niet zo’n vaste hand.

WP_20160413_11_22_16_Rich
Close-up, daglicht, normaal licht, geen flits
WP_20160413_11_28_31_Pro
Schemer, geen flits
WP_20160511_22_32_07_Pro
Donker, met flits en toch nog aardig wat ruis in de details

De selfie camera loop qua kwaliteit niet over, maar voldoet prima voor Skype gesprekken en hier en daar een foto van je eigen gezicht. De camera van de Lumia 650 is zeker niet zijn voornaamste aanschafreden, maar een mooi meegenomen punt is het zeker wel.

Windows 10 Mobile

De Lumia 650 wordt standaard geleverd met Windows 10 mobile. De versie waarmee hij uit de doos komt heb ik helaas niet opgeschreven, maar er zijn direct updates beschikbaar. Na de updates is het een stabiel toestel met, zoals eerder aangegeven, maar één grote bug. De Wi-Fi verbinding die zonder reden wegvalt en geen verbinding meer maakt tot het toestel is herstart.

Door de updates van de laatste maanden merk ik eigenlijk geen tot weinig echte vertragingen bij zelf applicaties die je vanuit de store installeert, met hier en daar een uitzondering in de vorm van een app die laad met alleen een zwart scherm zonder inhoud. Dit gebeurt circa 1x in de week met random applicaties

Conclusie

En met het bespreken van het OS met zijn laatste updates bereik ik de conclusie van de review van de Lumia 650. Met een redelijke hoge prijs voor in zijn klasse van circa €206,- zijn het vooral de goede looks van de telefoon die hem een streepje voor moeten geven op de competitie. Is hij het waard? Als je hem naast de (iets duurdere) Lumia 640 XL legt dan lijkt het op papier een betere keuze om de 640 XL te kiezen. Papier is echter niet alles en in tegenstelling tot de 640 XL voelt het toestel een stuk duurder en lichter door zijn afwerking, geeft het OLED scherm prachtige kleuren. Performance lijkt niet veel te verschillen, maar ik ben alleen in de gelegenheid geweest om een 640 XL te testen toen hij uitkwam op MWC en dus met Windows Phone 8.1.

Voor het zakelijke segment is de 650 een prima middenklasser en ziet er mooi uit, maar het gemis van draadloos laden en continuüm is groot. Deze laatste twee punten zorgen ervoor dat ik het niet anders kan dan tot de volgende conclusie komen:

De Lumia 650 is net iets te duur voor zijn segment en mist die dingen die deze midrange telefoon net dat beetje beter hadden kunnen maken, niettemin en plaatje voor het oog met een fijne afwerking.

Plus

 • Prachtig OLED scherm met hoog leesbaarheidsgehalte.
 • Design en formaat
 • NFC
 • Degelijke camera

Min

 • Prijs in relatie tot de specificaties
 • Het had net dat beetje meer kunnen zijn met draadloos laden en Continuüm ondersteuning

 

, , , ,
Een rechtenstudent met een passie voor mobiele technologie. Ik reis graag en maak foto's als ik even de mogelijkheid krijg. Vragen staat vrij en vergeet niet dat de Hobbit ook maar een film is en dus niet echt.
112 artikelen

KLIK HIER OM TE REAGEREN

 • the ozzynator

  says:

  QUOTE

  Leuke recensie bedankt. 
  Ik zou wel meer recensies willen zien. 
  

  Waarvan?

 • wally

  says:

  QUOTE

  Waarvan?

  950 XL, Surface Book, Pro 4 maar ook accessoires.
  Een recensie is altijd garantie voor interessant discussie voer.

 • martijn_log

  says:

  Toestel met een geweldig design en ligt inderdaad erg fijn in de hand.
  Een van de mooiste lumia’s op het moment.

 • yalk

  says:

  Het “wegvallen” van de Wi-Fi verbinding heb ik ook op mijn Lumia 1050 (W10). Komt voornamelijk voor onderweg als ik veel wissel van AP’s (Ziggo, FON, privé, werk). Is blijkbaar geen specifiek 650 probleem…
  “wegvallen”; Wi-Fi ziet wel (mijn) AP’s,, maar vertikt het om er verbinding mee te maken. Uit/aan zetten Lumia is dan de enige (?) oplossing.

  • HenkW

   says:

   Wat mij betreft is het wifi issue wél specifiek voor de 650, of in ieder geval is de 650 er heel veel gevoeliger voor dan andere toestellen.

   Ik heb hier al heel wat Lumia’s en Windows versies in bedrijf gehad. maar de nu net 2 weken jonge Lumia 650 is wat wifi connectiviteit een absoluut dieptepunt.
   Toegegeven. Qua vormgeving en afwerking is het inderdaad een topper in z’n klasse.
   Jammer dat bovenstaande review dit wifi probleem niet als een minpunt naar voren brengt. Wellicht had ik dan de aanschaf nog eens heroverwogen.

   Lumia 800, 920, 1020, 640 XL, 950 XL gaven nooit enig probleem. De 630 wifi gaf af en toe een hik. Maar de 650 moet ik meerdere keren per dag herstarten.

   Inmiddels is bewezen dat de verschillende Windows 10 builds hierop geen invloed hebben. Hopelijk komt MDG op korte termijn met een verbeterde firmware.

 • michiel.1960

  says:

  Heb ook last van met mijn L830 en L735 🙁

 • Marco

  says:

  QUOTE

  Heb ook last van met mijn L830 en L735 :(

  Interessant…. Blijkt dan dus toch een Windows 10 issues te zijn ipv een specifiek Lumia 950 problem…
  Ik zie het op nu wel heel veel Win10 toestellen gemeld worden namelijk 🙁

  • HenkW

   says:

   Windows 10 kan alleen goed en probleemloos werken als de onderliggende firmware van het toestel geen probleem veroorzaker is.

   Het zal mij niet verbazen als firmware van een nieuw model toestel kopie materiaal van eerdere toestellen bevat.

   We weten allemaal dat in de maanden na introductie van een toestel vaak nog firmware updates met bugfixes worden uitgebracht.

   Vraag voor de meest recente modellen blijft in zo’n geval: Wat is eerder? De bugfix of de gedupliceerde fout.

 • Marco

  says:

  QUOTE

  Ligt aan wifi sense, zet dat maar eens uit, net zoals automatisch accepteren van hotspotvoorwaarden etc. Nergens last van.

  Staat bij mij altijd standard uit maar is geen 100% remedie voor het problem… WiFi dropt nog steeds regelmatig. Reboot heb ik alleen niet nodig om weer aan de praat te krijgen: even uit/aan togglen en het werkt meestal weer.

 • Harmens

  says:

  Ik ben zeer tevreden over mijn 650 dual sim. Qua performance wist ik van tevoren dat het niet het snelste toestel was. Maar Windows en de meeste apps draaien soepel. Enige irritatiepunt: af en toe als je terug gaat naar het start scherm heeft deze enige seconde nodig om te laden. Je ziet dan een zwart scherm met spinner.
  Wifi probleem één keer gehad, maar verder tot nu toe niet meer.
  Ondanks deze minpunten is het scherm en bouwkwaliteit top! Voelt stevig en licht in de hand.

 • Sake

  says:

  QUOTE

  De meeste nieuwe modellen uit dezelfde prijsklasse hebben tegenwoordig 2 GB aan RAM geheugen.
  
  Je schrijft sinds kort? 
  

  Sinds kort de KPN Experiabox V10 😉
  Simpelgezegd: ik heb nog nooit WiFi issues gehad met een Lumia 🙂

 • Gerke

  says:

  Wat een gezeur over dat ramgeheugen. En hoezo vergelijken met Androidtoestellen?
  Ik word moe van al dat negatieve gezeur.
  Je mag pas mekkeren als je ervaring hebt met die toestellen.

  Vooralsnog steekt de 650 met kop en schouders boven al die “vergelijkbare” androidtoestellen uit. Mindere specs, betere prestaties en geen last van traag trager traagst na verloop van tijd.

  Dat er hier mensen zijn die een 650 willen laten concurreren met de high end 950(XL) slaat natuurlijk nergens op, je vergelijkt een toestel van 200 euro niet met een van 600 😉

 • papahkilo

  says:

  Het WiFi-probleem herken ik deels. Ik lees overal over de stabiliteit van W10 op de L650. Ik heb regelmatig een spontane reboot. Bij het weer opstarten wordt soms wel en soms niet de 32GB SD-kaart herkend. Zou een andere SD-kaart een oplossing zijn?

 • Gerke

  says:

  Wat is het merk, het type en de snelheid van je microsd?

 • papahkilo

  says:

  @ Gerke; het gaat om een 32 GB micro SD HC. Enige tijd geleden gekocht bij de Aldi. Met eerdere goedkope SD-kaarten van Aldi of Kijk shop nooit problemen gehad.

 • michiel.1960

  says:

  Mijn remedie:

  Harde reset doen,
  Eerst alle apps van Sd naar apparaat
  Dan harde reset
  Rustig alle 56 of meer updates laten ophalen
  Alle onzin apps van MS ( reizen etc) eraf gooien
  Offline kaarten naar SD kaart over (laten) zetten
  Via Opslag diverse apps weer retour naar SD kaart
  Wachten ………
  Herstart
  Wachten
  Zachte herstart ( geluid -, startknop )
  Hehe een weer snel apparaat 🙂

 • Gerke

  says:

  QUOTE

  @ Gerke; het gaat om een 32 GB micro SD HC. Enige tijd geleden gekocht bij de Aldi. Met eerdere goedkope SD-kaarten van Aldi of Kijk shop nooit problemen gehad.

  Goedkoop is meestal geen kwaliteit. Goed genoeg voor een camera of iets dergelijks.
  Voor smartphones zijn die meestal niet echt geschikt.
  Kans is redelijk groot dat kaartje te langzaam is, waardoor je dit soort ongewenste bij effecten krijgt.

 • papahkilo

  says:

  Een andere SD-kaart lijkt het probleem te hebben opgelost. Gerke en Michiel, bedankt voor het meedenken.

 • Marco

  Marco

  says:

  Belangrijkste kritiekpuntje (de prijs), is inmiddels op het juiste niveau gekomen: https://www.microsoftstore.com/store/mseea/nl_NL/pdp/Microsoft-Lumia-650/productID.333025500?tduid=(b3dd8f2de1618313a0c4ad57410b3566)(213743)(2811326)(EDGE_NLNL_INFOPANE_3)()

  Voor 149,00 is het namelijk echt dik waar voor je geld!! 🙂

 • Gerke

  says:

  Hier zijn 2 lumia 650 in gebruik. Beide schoon ingericht en geen problemen met wifi, stabiel zoals het hoort.

 • Erwin

  says:

  URL=”https://www.microsoftstore.com/store/mseea/nl_NL/pdp/
  En inmiddels 129 euro bij Microsoft zelf! Nette prijs:

  https://www.microsoftstore.com/store/mseea/nl_NL/pdp/Microsoft-Lumia-650/productID.333025500?tduid=(b3dd8f2de1618313a0c4ad57410b3566)(213743)(2811326)(EDGE_NLNL_INFOPANE_3)()
  
  Daarmee zijn ze een van de goedkoopste aanbieders geworden, geen idee of het duidelijk is.
 • Gerke

  says:

  Wel zuur, heb in april nog ruim 200 euro betaald. Blijft een prima toestel

 • wilagro

  says:

  Tsja als je het zuur vind dat een toestel in waarde zakt als die een tijdje op de markt is, dan moet je een “uche”iphone”uche” kopen.
  Overige toestellen zakken allemaal zeer hard in prijs na een paar maanden.
  Of dus een paar maanden wachten met aanschaf, dan is de prijs gezakt.

 • martijn_log

  says:

  Lumia 650 is een erg mooi toestel zeker voor de prijs waar je de toestellen nu voor tegenkomt.
  Helaas heeft mijn vrouw haar telefoon ongelukkig laten vallen en zit er een barst in het scherm hopelijk wordt dit snel door de verzekering opgelost verder een echte aanrader!
  P.s ook hier geen wifi problemen ondervonden!

 • Nathan

  says:

  Hij heeft geen OIS.

 • bburg

  says:

  Back-cover kraakte een beetje. Daarom recent een Mozo back-cover aangeschaft. http://www.mywindows.nl/2016/06/review-mozo-covers-lumia-650/
  Ik had namelijk gelezen dat deze een fractie dikker is dan de originele, waardoor de telefoon wat steviger aanvoelt en beter in hand ligt. Glijdt daardoor ook wat minder snel weg. Zeer aan te bevelen dus.

Geef een reactie