Review: Microsoft Universal Foldable Keyboard

Toen ik in maart van dit jaar samen met collega Marco op Mobile World Congres aanwezig was, ben ik verliefd geworden op dit stukje hardware van Microsoft. Het idee van een batterij die erg lang meegaat, gecombineerd met het design dat we kennen van de Surface toetsenborden, hebben ervoor gezorgd dat ik dit toetsenbord wilde proberen. Na lang wachten heb ik eindelijk een exemplaar kunnen aanschaffen en dus ook testen. Hieronder zet ik mijn bevindingen uiteen.

Hoewel ik tijdens het congres mijn handen al over het toetsenbord heb laten gaan, heb ik niet voldoende kunnen typen om een goede indruk te krijgen van de daadwerkelijke capaciteiten van het apparaatje. De afgelopen weken is daar verandering in gekomen, doordat ik bijna dagelijks met het toetsenbord heb gewerkt. De apparaten waar ik mee heb gewerkt verschillen. Dit heb ik bewust gedaan om te zien of er een verschil aan kwaliteit in de verbinding was wanneer ik van apparaat wisselde en of er snel genoeg gewisseld kon worden om vloeiend te kunnen blijven werken. ik heb gewerkt met een Surface RT, Lumia 520 op Windows 10 voor telefoons en een iPad 3. Daarnaast heb ik heb ik het toetsenbord in de thuisomgeving tijdelijk mijn Razer Blackwidow laten vervangen die voor de desktop dienst doet.

Specificaties

 • Gewicht 180 gram (inclusief accu)
 • 165 mAh lithium accu
 • Lengte: 295 millimeter (open), 146 millimeter (gesloten) x Breedte: 125 millimeter x Diepte: 5,30 millimeter (open), 10,5 millimeter (gesloten)
 • Ondersteunde OS: Windows 10, 8.1 & 8, Windows Phone 8.1 Update 2/Windows Phone 10. Apple iOS v7-8.1. Android 4.4.2 – 5.0.
 • Bluetooth 4.0 met een bereik van 10 meter (niet verder dan 4 meter getest overigens)

Wat zit er in de doos?

 

 • Toetsenbord
 • Garantiegids
 • Micro-USB laadkabel

Koppelen met Bluetooth apparaten

Het koppelen is eenvoudige aangelegenheid. Zoals op de foto hierboven te zien, staat de volledige koppelinstructie aan de binnenzijde van de verpakking. Kort in tekst samengevat zijn er 4 stappen die je moet doorlopen.

 1. Klap het toetsenbord open
 2. Selecteer rechtsboven op het toetsenbord met de cirkeltoets welk OS je wil gebruiken (iOS, Android of Windows)
 3. Hou linksboven de knop apparaat 1 (of apparaat 2) ingedrukt tot het lampje van die toets knippert. (De eerste keer dat je het toetsenbord start knippert het lampje direct vanaf het openen.)
 4. Zoek het toetsenbord op het apparaat waarmee je het wil koppelen en typ op het toetsenbord de code in die tijdens de koppeling op het scherm verschijnt.

WP_20150924_19_59_04_Rich

Hoe werkt het

Het werkt als een trein. Ik bedoel, ik werkte heel veel in de trein. Op de vlakke oppervlakten van de treinwerktafeltjes komt het toetsenbord volledig tot zijn recht. De ervaring is nagenoeg hetzelfde als het toetsenbord voor de Surface toestellen. Het verschil is dat dit toetsenbordje compacter is en er een vouw in het midden zit. Ik persoonlijk heb niet heel veel moeite gehad om aan de vouw te wennen. Omdat een aantal van de toetsen wat groter zijn dan op een normaal toetsenbord voelt het hele proces nog steeds natuurlijk en is het aantal keren dat ik de verkeerde toets raakte bij het blindtypen minimaal. Wat wel opvalt is dat na zes weken ik nog steeds af en toe een toets mis doordat ik geen rekening hou met de vouw. Of dit aan mij ligt weet ik niet. Persoonlijk denk ik dat het komt doordat ik op mijn werk wel een ‘normaal’ toetsenbord gebruik, waardoor ik er nooit helemaal aan wen.

WP_20150924_20_02_22_RichHet toetsenbord is ‘spilvrij’ dit betekent vooral dat je er zonder moeite wat koffie overheen kan laten vallen als je in de morgen nog niet helemaal wakker bent. Dit betekent ook dat je hem niet kunt gebruiken tijdens het duiken. Dat laatste is ook meteen een punt van kritiek. Het toetsenbord schiet soms tekort in praktische situaties. Zolang er een vast oppervlak onder het toetsenbord ligt is het een heerlijk apparaat. Zodra je echter die stabiele ondergrond wegneemt is het behelpen. Door de vouw klapt het toestel snel dicht en is bijvoorbeeld het werken op je schoot geen goede optie. Bedenk voor je dit toetsenbord aanschaft dus goed in welke omgeving je het wilt gaan gebruiken.

De sluiting is met een magneet en deze functioneert erg goed. Daarnaast is het toestel zo compact dat je hem (indien je grote zakken hebt) zelfs in je jaszak zou kunnen meenemen. het toetsenbord voelt luxe aan en weegt maar 180 gram. Dit is inclusief de 165 mAh lithium batterij die er ingebouwd is.

WP_20150924_19_58_47_Rich

Wat ik nog vergeet te melden is dat linksboven in het toetsenbord ook nog een led zit dat wit schijnt wanneer het toetsenbord aangaat en rood schijnt wanneer de accu bijna leeg is.

Batterij

Volgens Microsoft is de gebruikelijke levensduur van de accu 3 maanden bij normaal gebruik. Ik weet niet precies wat normaal gebruik is. Maar volgens de iPad (dit is het enige apparaat waarbij ik het percentage resterende accu kan aflezen) is het toestel na deze 6 weken 20% kwijt. O ja, ik weet eerlijk gezegd niet hoelang een volle oplaadcyclus duurt. Ik heb hem nog niet leeg gekregen. Ik typ gemiddeld 1,5 uur per dag op de mijne.

Wat kost het en is het dat waard?

€99,- is de adviesprijs.  Met die prijs is het toetsenbord prijzig, maar het voelt dan ook niet goedkoop aan en de accu is geweldig. Het is niet de goedkoopste in zijn klasse, maar zeker ook niet de duurste. Was het toestel €30,- goedkoper dan gaf ik een volmondig ja. Was het toestel €30,- duurder een volmondig nee. Op deze prijs is hij het alleen waard als je voldoende gelegenheid hebt om erop te typen. Als je die gelegenheden speciaal voor dit toetsenbord zou moeten creëren, dan ben je waarschijnlijk beter af met een andere.

Productpagina en commercial

http://www.microsoft.com/hardware/nl-nl/p/universal-foldable-keyboard#support

 

 

, , ,
Een rechtenstudent met een passie voor mobiele technologie. Ik reis graag en maak foto's als ik even de mogelijkheid krijg. Vragen staat vrij en vergeet niet dat de Hobbit ook maar een film is en dus niet echt.
112 artikelen

KLIK HIER OM TE REAGEREN

 • Mathijs

  says:

  Oké, sorry voor de slechte grappen.

  Los daarvan heb ik het niet meer gehad over de mogelijkheid om te switchen tussen apparaten en OS. Het toetsenbord kan met twee apparaten tegelijk gekoppeld zijn en het maakt dan niet uit of deze een verschillend OS gebruiken. Apparaat 1 is apparaat 1 en blijft dat OS gebruiken de knop van apparaat 2 switcht gelijk naar het juiste OS en onthoud ook de koppeling met het laatste apparaat. Het switchen gaat vlekkeloos met een vertraging van ongeveer twee seconden. Niets noemenswaardigs, maar wel iets om rekening mee te houden als je heel enthousiast aan het typen bent.

 • Marco

  says:

  Jij hebt hier zomaar die 100 euro voor geschokt Mathizel? Toe maar… 😉
  Heej, maar je zegt dat je tussen twee devices kan switchen ongeacht OS. Dus je zou kunnen switchen tussen een Windows Phone en een Windows tablet dus?

 • mathizel

  says:

  QUOTE

  Jij hebt hier zomaar die 100 euro voor geschokt Mathizel? Toe maar... ;)
  Heej, maar je zegt dat je tussen twee devices kan switchen ongeacht OS. Dus je zou kunnen switchen tussen een Windows Phone en een Windows tablet dus?

  Ik heb inderdaad het volledige bedrag betaald. Maar het was deze of een Type cover (ik heb al een Touch cover). En omdat ik deze op MWC wel heel vet vond heb ik de sprong genomen. Eerlijk, ik moet er nu soms een beetje omheen werken (niet elke trein heeft zo’n werktafel) en daarom heb ik dat ook als punt genoemd in de review.

  Het apparaat kan inderdaad met een telefoon en Windows tablet tegelijk gepaired zijn. Dus bijvoorbeeld je Stream en Lumia 830 zouden tegelijk kunnen en dan kun je telkens switchen. Maar ik neem hem woensdag wel mee. Dan kun je hem eens proberen.

 • Marco

  Marco

  says:

  Ik zou ‘m ook wel willen maar heb een beetje moeite met de prijs: is duurder dan de Stream 7 waar ie mee gebruikt zou gaan worden… 😉

 • William

  says:

  Ik heb er een gekocht voor bij mijn iPad mini en ik vind hem geweldig! Hij typt heerlijk en ik heb ‘m nog niet op hoeven laden sinds ik ‘m in december gekocht heb.

  Nu alleen nog een Citrix X1 muis er bij (https://www.citrix.nl/products/mouse/overview.html) en dan kan ik ‘gewoon’ werken op mijn iPad!

Geef een reactie