Windows 10 mobile build 10166

Afgelopen week is de nieuwste Windows 10 build uitgekomen voor gebruikers van de snelle ring van updates. Inmiddels zitten we op nummer 10166 en naast verhoogde stabiliteit en snelheid brengt deze ook een nieuwe People animatie met zich mee.

De contactpersonen op de hub worden nu weergegeven als rondjes en rollen alle kanten op. De vraag is overigens wel of dit een blijvende verandering is, want het is alleen zichtbaar op toestellen die gehard reset zijn.

Om te testen of deze build de snelheid en stabiliteit van de vorige builds sterk verbeterd heb ik de preview dit keer geïnstalleerd op een Lumia 520. Met het beperkte RAM en de dual-core CPU merk je echter wel dat er nog veel optimalisatie moet plaatsvinden. Geen enkele applicatie opent zonder een laadscherm te laten zien.

WP_20150712_11_49_08_Rich
De nieuwe people hub

Een sterk verbeterpunt is het vergrote batterij icoon. Deze was dusdanig klein dat het niet prettig was om naar te kijken. De muziek applicatie is verandert in Groove-muziek, maar afgezien van de naamswijziging heb ik niets nieuws kunnen ontdekken.

De store is niet langer in bèta, hoewel sommige systeem applicaties nog steeds problemen opleveren als ze updaten. Denk hierbij aan de Here Drive applicatie en instelling van bijvoorbeeld het scherm.

Als laatste wil ik de vernieuwde Portomonee onder de aandacht brengen omdat die nu ook een update heeft ontvangen.

Overall is dit het juiste moment om in te stappen in de insider builds als je nog twijfelt. Gezien de stabiliteit van de build zou je deze als dagelijkse driver kunnen gebruiken als je toestel minimaal 1GB aan RAM heeft. De batterij lijkt het prima vol te houden met 8 uur in dagelijks gebruik, al is dit nog verre van de 2 dagen die mijn toestel behaalde in Windows 8.1. Dus wees in dat opzicht gewaarschuwd.

 

Screenshot 1
De nieuwe portemonnee
Screenshot 2
Groove-Muziek ziet er niet anders uit.

 

 

 

 

Links en rechts twee screenshots van apps

Met dank aan PGRvries en Elbay voor de tips.

, , ,
Een rechtenstudent met een passie voor mobiele technologie. Ik reis graag en maak foto's als ik even de mogelijkheid krijg. Vragen staat vrij en vergeet niet dat de Hobbit ook maar een film is en dus niet echt.
112 artikelen

KLIK HIER OM TE REAGEREN

 • elbay

  says:

  De bolletjes op de hub komen bij mijn 920 ook zonder hardreset.

 • Marco

  Marco

  says:

  Bij mij op zowel de 820 als 1020 ook zonder hard reset hoor.
  Ik herken me verder ook niet alle problemen die mensen zouden hebben met updaten van 10149 naar 10166, die zou schijnbaar falen tijdens het proces.
  Ik moet daar wel bij zeggen dat ik vanwege de vorige build toen wél met een compleet schoon toestel ben begonnen 🙂

 • renate0312

  says:

  Hier ook de 925 soepel draaien, de 830 gaat waarschijnlijk ook volgende week eraan, eerst zo mee op studiereis en dan kunnen we even rommelen ermee. Tot nu toe in elk geval op de 925 echt heel stabiel.

 • Marco

  Marco

  says:

  QUOTE

  Nederlands toetsenbord, eventueel apart te downloaden werkt ook goed.

  Heb je die na deze update pas gedownload?
  Zo ja, dan is dat goed nieuws want language packs en toetsenborden downloaden was tot nu toe een probleem 🙂

 • Patrick

  says:

  Deze build draait vrij aardig, maar echt alle apps zijn tergend traag op de 925. Facebook openen… Seconden wachten voor je feed geladen is, Here maps wil niet updaten evenals Age of Empires.

  Microaoft mag de komende maanden nog flink sleutelen aan W10M.

 • Joosty

  says:

  Toch maar eens proberen..kan niet meer wachten. Nu aan het installeren op m’n Lumia 1520

 • Sake

  says:

  @Patrick Moet je ff een hard reset doen. Van wat ik hoor en ervaar op een Lumia 820 openen apps juist sneller.

 • Mark

  says:

  Zojuist de upgrade van mijn 930 voor dagelijksgebruik afgerond. We zullen morgen eens zien 😀

 • renate0312

  says:

  QUOTE

  Zojuist de upgrade van mijn 930 voor dagelijksgebruik afgerond. We zullen morgen eens zien :D

  Doe maar stoer, ben benieuwd.

 • elbay

  says:

  QUOTE

  Heb je die na deze update pas gedownload?
  Zo ja, dan is dat goed nieuws want language packs en toetsenborden downloaden was tot nu toe een probleem :)

  Ja na de update naar 10166

 • pgrvried

  says:

  Persoonlijk vond ik de vorige build beter. Om twee redenen:
  Nu bevriest vaak mijn vergrendelscherm. Moet dus het toestel opnieuw opstarten.
  Geluid van de tel. Was duidelijker en helderder van klank als ik gebeld werd

  Peter

 • elbay

  says:

  QUOTE

  Doe maar stoer, ben benieuwd.

  Je hoeft echt niet stoer te doen.
  Zorg voor een schone installatie van 8.1 ,zonder terugzetten van de back-up.
  En daarna updaten.
  En zoals al hier eerder gemeld dit is de eerste update die bijna al je gegevens en wachtwoorden intact laat.

 • Mark

  says:

  Ik heb 10166 gewoon over bestaande 8.1 met alle apps en instellingen gezet en er is welgeteld 1 app die niet meer werkt. Daar zal ik een herinstallatie voor doen. Een tip: zet je PIN uit 😀 Je komt er namelijk echt niet meer in na de installatie. Geen idee wat ik eraan moest doen. Uiteindelijk maar een volume-down-power reset gegeven en tataaaa ik kon er weer in. Even de accounts in Outlook Mail goed gezet en hij is klaar voor gebruik. Ik ben er erg tevreden over!

 • swenvdheuvel

  says:

  Ik hoop dat er nu wat gaat lekken over de lumia 940 design, fotos, aankondiging, beschikbaarheid 😀

 • deco

  says:

  QUOTE

  Ik hoop dat er nu wat gaat lekken over de lumia 940 design, fotos, aankondiging, beschikbaarheid :D

  volgens mij heb ik gisteren nog gereageerd op een artikel op deze site over de 940 en 940XL.. is dat nu weg? Kan ‘m nergens vinden…

 • Jaap_van_Ekris

  says:

  QUOTE

  volgens mij heb ik gisteren nog gereageerd op een artikel op deze site over de 940 en 940XL.. is dat nu weg? Kan 'm nergens vinden...

  Was een te vroege publicatie van iets wat nog teveel publicatie en te weinig echte bronnen waren. Gevalletje waar het “Save” en “Publiceer” button iets verder uit elkaar hadden moeten zitten. De excuses van de technische mensen hiervoor 🙂

  Jaap

 • Marco

  Marco

  says:

  QUOTE

  Persoonlijk vond ik de vorige build beter. Om twee redenen:
  Nu bevriest vaak mijn vergrendelscherm. Moet dus het toestel opnieuw opstarten. 
  Geluid van de tel. Was duidelijker en helderder van klank als ik gebeld werd
  
  Peter

  Hard reset doen… Deze build is namelijk echt beter dan de vorige. Als dat voor jou niet geldt, dan heb je een hard reset nodig.

  • Dropje

   says:

   Marco. Ik weet dat je een Windows band heb. Maar werkt het horloge al met Cortana en geeft het al notificaties op deze Windows Phone 10 versie.

 • swenvdheuvel

  says:

  @jaap_van_Ekris
  Wmpoweruser was er snel bij en heeft het artikel overgenomen met als bron MyWindows, iig giser nog wel ik zie dat ze nu de bron verwijdert hebben ik denk door de dode link ineens.

  http://wmpoweruser.com/rumour-lumia-940-and-940-xl-to-be-made-of-polycarbonate-cost-more-than-the-iphone-6/

 • Joosty

  says:

  Staat nu ook op m’n 1520 als daily driver. Prima tot zover. Wel een hardreset gedaan na de update want continu een ‘loading..’ bericht op het startscherm. Als je een bericht krijgt dat er meerdere apps actief zijn op de achtergrond en je naar de instellingen kan om dit aan te passen dan op annuleren drukken anders loopt ie vast (bij mij iig).

  Kan wel toetsenborden toevoegen maar geen woordendatabase downloaden van bijvoorbeeld Indonesisch. (voor het vrouwtje)

  • Bob

   says:

   Precies het zelfde, mijn 1520 proberen te upgraden vanuit 8,1 en dat is me eigenlijk nog nooit gelukt. Vrijwel alle builds uitgeprobeerd.
   Dus maar weer een harde reset :(. Dacht met een enkele Store dat het nu wel zou gaan. Mooi niet dus.
   Zal me zo benieuwen als ik een backup terug zet wat er van over is. Anders weer van nul af aan beginnen.

   • Bob

    says:

    Na de fabrieksinstellingen en backup terug zetten was mijn telefoon in 1 uur leeg, kon er een eitje op bakken. Ik weet niet of ik me hier ooit nog een keer aan waag. Leek allemaal heel vlot te gaan en alle apps waren zo terug.
    Heb daarna een fabrieksinstellingen gedaan zonder backup terug te zetten en dat ging wat beter.
    Echter gebruiken we op het werk Airwatch MDA agent en dat werkt niet. Log gewoon Airwatch, maar Outlook weigert. Komt geen sync van. Met 8,1 werkt dit feilloos. Kortom na een dag radartjes kijken en eitjes bakken weer terug naar 8,1.

 • Marco

  Marco

  says:

  QUOTE

  Marco. Ik weet dat je een Windows band heb. Maar werkt het horloge al met Cortana en geeft het al notificaties op deze Windows Phone 10 versie.

  Geen idee…. ik gebruik mijn Band gewoon met een Windows Phone 8.1 device 🙂
  Cortana werkt perfect, mits je ales op US of UK zet natuurlijk.

 • Mark

  says:

  Op zich is de batterij redelijk goed. Haal er wel een dag mee. Maar hij wordt wel eens erg warm, zomaar zonder aanleiding.

 • HansZ

  says:

  Heb het er ook weer op gewaagd en het lijkt erop dat hij mee kan in het dagelijks gebruik. In principe werken de belangrijkste zaken en ik merk dat ook aan diverse apps nog flink gesleuteld zal moeten worden, zoals de mail app.

 • Sake

  says:

  Na een weekje draaien met 10166 op mijn dagelijkse toestel (Lumia 735) eigenlijk maar weinig bugs.
  Enige ‘vervelende’ is dat de camera app trager is geworden.

  Ik heb wel een factory reset gedaan.
  Het belangrijkste doet het (bellen, mailen, ‘belangrijke’ apps), is stabiel en gaat normaal (>2 dagen) om met de accu.

 • Marco

  Marco

  says:

  Meer dan twee dagen met accu? En je hebt je SIM wel online staan??? 😮

  Bij mij is het nogal wisselend. Vandaag lijkt ie heel lang vol te houden maar ik weet nu al dat het om een of andere niet te verklaren reden straks ineens weer hard zal gaan. Soms blijkt toestel warm te worden of spontaan te rebooten, en soms ook scherm aan in broekzak (wat snel leeg wel verklaart natuurlijk)

 • HansZ

  says:

  Standby tijd geeft aan in totaal 39 uren en dat is in de praktijk een dag gebruiken. Spontaan warm worden en rebooten heb ik geen last van op de 930, ook geen traagheid. Wel merk ik dat de meeste notificaties (geluiden) niet werken, ondanks dat ze wel zijn in te stellen. Of dit nu aan de apps ligt of aan windows 10, is moeilijk te zeggen. Outlook mail werkt maar daar is alles mee gezegd, ook daar zelfs op de life-tile geen notificatie. Het komt er op neer dat er nog veel werk is te doen maar heb er ook het vertrouwen in dat het wel goed zal komen. Zelfs in deze vorm vind ik W10 al een vooruitgang. Ik laat hem er op staan.

 • WPMan

  says:

  Ik heb eergisteren 10166 erop gezet en ik ben er nog niet echt blij mee. De store werkte gister nog, maar sinds vanmiddag crasht ie na 5 seconden en kan ik geen essentiele apps meer downloaden of updaten. M’n agenda afspraken stonden gister keurig hersteld in Outlook agenda, maar vandaag zijn ze opeens allemaal verdwenen(^#!@#!) en kan ik ook geen nieuwe afspraken maken. Misschien moet er een app update overheen, maar dat kan momenteel dus niet. De foto’s app mist ook de features waar ik in WP8.1 gebruik van maakte en is nogal traag(en is ook al een keer gecrashed). De optie om 8.1 GDR2 te krijgen via de insider app kreeg ik helaas ook niet meer, dus voorlopig hoop ik dat de store straks weer goed werkt, want in het begin van WP8 werkte deze ook wel eens tijdelijk niet. En ik hoop dat de grote problemen zodoende opgelost worden.

  Ik heb nog geen last gehad van spontaan warm worden en reboots en de accu houd het tot zover goed vol. Ik had gister m’n telefoon mee onderweg en wou een vergrendelings pincode invoeren, maar dat kon niet. Ik moest verplicht inloggen met m’n live account voordat ik de telefoon kon beveiligen. Omdat ik onderweg was en geen toegang tot internet had moest ik de hele dag rondlopen met een onbeveiligde telefoon. Wat mij betreft tot nu toe de grootste fout in W10M.

  Ik mis ook de datum in het glimpscherm. Weet iemand of ik dat terug kan krijgen?

 • Psbb

  says:

  Ik ben met beide toestellen weer teruggegaan naar 8.1 (1520 en 930) Foto maken gaat vaak moeilijk. Soms gaat het goed soms niet. Toestel paar keer bevroren. Vanochtend weer muurvast. Zelfs met de recoverytool werd het nog spannend. Toestel werd niet meer herkent. Uiteindelijk gelukt. Mail werkt niet prettig. En dat op beide toestellen. Voorlopig klaar mee. Om eerlijk te zijn loopt mijn enthousiasme voor WP steeds verder terug. Krijg langzamerhand het idee dat het einde van WP langzamerhand dichterbij komt.

 • deco

  says:

  QUOTE

  Ik ben met beide toestellen weer teruggegaan naar 8.1 (1520 en 930) Foto maken gaat vaak moeilijk. Soms gaat het goed soms niet. Toestel paar keer bevroren. Vanochtend weer muurvast. Zelfs met de recoverytool werd het nog spannend. Toestel werd niet meer herkent. Uiteindelijk gelukt. Mail werkt niet prettig. En dat op beide toestellen. Voorlopig klaar mee. Om eerlijk te zijn loopt mijn enthousiasme voor WP steeds verder terug. Krijg langzamerhand het idee dat het einde van WP langzamerhand dichterbij komt.

  Ik denk dat je te snel conclusies maakt.
  Het lijkt me erg onwaarschijnlijk dat je deze problemen op de uiteindelijke versie gaat ervaren.
  W10 Mobile is nog een behoorlijke prille bedoeling namelijk, waar ik me nog lang niet aan ga wagen.
  En wat ik zie aan ontwikkelingen op W10 Mobile, zie ik het juist positief in.

 • Psbb

  says:

  QUOTE

  Ik denk dat je te snel conclusies maakt.
  Het lijkt me erg onwaarschijnlijk dat je deze problemen op de uiteindelijke versie gaat ervaren. 
  W10 Mobile is nog een behoorlijke prille bedoeling namelijk, waar ik me nog lang niet aan ga wagen.
  En wat ik zie aan ontwikkelingen op W10 Mobile, zie ik het juist positief in.

  Het is de hele ontwikkeling binnen WM die me zorgen baart. Daarnaast zijn de lijnen van W10 Mobile steeds meer zichtbaar.En dan moet er echt nog wel iets veranderen voordat het werkbaar is. Zeg er ook gelijk bij dat ik eerder even weg ben geweest bij WM en was ook snel weer terug. Maar merk wel dat ik “begin af te zakken”

 • WPMan

  says:

  Ik ben na problemen met de eerste keer opnieuw W10M geinstalleerd en nu kon ik wel alle apps updaten. Maar even later kreeg ik alsnog problemen en die lijken te blijven. Daarnaast missen nog altijd (voor mij) essentiele functies, en werken sommige apps niet of nauwelijks. Ook ben ik de favorieten in de browser kwijt(ook bij teruggaan naar WP8.1, back-up beperking?) en doet de agenda het niet goed. Ik kan nog altijd geen afspraken maken en de afspraken die er in horen te staan ontbreken ook(dit werkte wel in een eerdere versie van W10M). Wel vind ik de agenda app een sterke verbetering t.o.v. de WP8 versies. Hoewel de camera app het bij mij prima doet, heb ik wel het idee dat de foto’s minder mooi zijn en zijn ze donkerder dan bij WP8.1. Al met al denk ik dat ik ook de stap terug neem. Al ben ik i.t.t. Psbb nog niet pessimistisch over (de toekomst van) WP, over een paar maand kan het zeker een uitstekend OS worden.

 • deco

  says:

  QUOTE

  Ik heb na problemen met de eerste keer opnieuw W10M geinstalleerd en nu kon ik wel alle apps updaten. Maar even later kreeg ik weer store crashes en die lijken te blijven. Daarnaast missen nog altijd (voor mij) essentiele functies, en werken sommige apps niet of nauwelijks. Ook ben ik de favorieten in de browser kwijt(ook bij teruggaan naar WP8.1, back-up beperking?) en doet de agenda het niet goed. Ik kan nog altijd geen afspraken maken en de afspraken die er in horen te staan ontbreken ook(dit werkte wel in een eerdere versie van W10M). Wel vind ik de agenda app een sterke verbetering t.o.v. de WP8 versies. Hoewel de camera app het bij mij prima doet, heb ik wel het idee dat de foto's minder mooi zijn en zijn ze donkerder dan bij WP8.1. Al met al denk ik dat ik ook de stap terug neem. Al ben ik i.t.t. Psbb nog niet pessimistisch over (de toekomst van) WP, over een paar maand kan het zeker een uitstekend OS worden.

  Ja, anders moet je straks je naam aanpassen. En laten we eerlijk zijn: AndroidMan of iOSMan bekt toch een stuk minder lekker 😉
  Er kan nog veel gedaan worden in dat kwart jaar en ik verwacht niet dat Microsoft dit soort belangrijke (ervarings) zaken laten liggen.

 • HansZ

  says:

  Waar ik blij van wordt is dat er vrijwel dagelijks updates zijn voor belangrijke apps als mail e.d. in W10M, ze werken er dus hard aan en ik geef zo veel als mogelijk is feedback. Moest de preview ook 2x installeren voor het werkte want de 1e keer had ik geen hoofdscherm meer. Toen via recovery terug naar 8.1, geen back-up teruggezet, windows insider er weer opgezet en meteen door naar w10M. Vanaf installatie W10 geen back up teruggezet, alles handmatig weer er op gezet, maar daardoor werkt alles wel. Ook inmiddels geluids notificaties aan de praat gekregen maar die doen het momenteel alleen in samenhang met een banner. Als ik het verschil nu al zie ten opzichte van de 1e preview voor de Lumia 930, dan is dit al een fikse verbetering.

 • Marco

  Marco

  says:

  Is er eigenlijk iemand die een pratende Cortana in zijn Windows 10 install heeft zitten?
  Ik heb alle mogelijke settings al geprobeerd, kan je verzekeren dat ik alle language en speech packs aan boord heb, maar toch praat madam niet :confused:

  Snap er niks van…

  ——————-

  Dingetje wat ik als feedback heb gegeven trouwens op de Outlook Mail app: veeeeeeeel te lastig switchen tussen accounts (zou hooguit twee taps mogen zijn). Zou tof zijn als u die allemaal eens wil up-voten :p

  • HansZ

   says:

   Dat Cortana nog niet werkt zal wel aan de preview van w10 liggen, er zijn meer dingen die het niet doen maar op het oog wel instelbaar zijn. Eigenlijk ook wel vreemd dat ze een nieuwe mailcliënt maken met momenteel minder functionaliteit dan de mailcliënt in Windows 8.1. Je zou toch verwachten dat hij minimaal de functionaliteit heeft zoals in 8.1 maar wellicht is dat vanwege de preview.
   PS: ik heb ge-up-vote

 • HansZ

  says:

  Daar ik er slecht tegen kan dat zaken niet werken zoals zou moeten heb ik gisteren mijn windows 10 teruggezet naar fabrieks instellingen en alles er dus opnieuw opgezet (alweer, zucht). Blijkt een goeie zet te zijn geweest want alles life-tiles blijven nu werken, ook van de mail en ik zie dingen die ik eerst niet zag zoals melding op de mail tile met tekst er bij, zoals op de PC. Geen enkel probleem meer met apps updaten of installeren, kan nu weer verzamel mappen op het hoofdscherm aanmaken. Behoudens de beperkingen van de preview lijkt alles nu prima te werken. Had het toestel nadat het weer klaar was ook uitgezet en een nacht zo laten liggen. Blijkt ook goed te zijn geweest. Kost een hoop tijd en geduld maar het is de moeite waard.

Geef een reactie