Opinie: Windows 10 en RT

Onlangs is bekend gemaakt dat ten tijde van de Windows 10 lancering op 29 juli Windows RT ook nog een aantal grote aanpassingen krijgt. Deze aanpassingen zijn bedoeld om Windows RT meer op Windows 10 te doen lijken. Zelfs al krijgt RT niet het volledige pakket. Ik gebruik de originele Surface RT al jaren om op te bloggen en mijn schoolwerk op te maken en nu komen deze updates. In dit opiniestuk geef ik een overzicht van wat ik er van weet en wat ik er van vind.

Windows RT

Windows RT is een OS dat tegelijk met Windows 8 is uitgebracht en dat draait op verschillende tablet ’s. Apparaten zoals de Surface RT, Surface 2 en Lumia 2520 draaien deze versie van het populaire Microsoft besturingssysteem Windows. Windows RT is echter nooit goed van de grond gekomen. Hoewel het een OS is dat goed werkt waren de technische limitaties voor veel mensen niet helemaal duidelijk. Dit zorgde in veel gevallen voor teleurgestelde gebruikers. Naast de gebruikers die teleurgesteld waren schrok het andere mensen af dat deze versie van Windows niet langer programma’s ondersteunde zoals ze gewend zijn van hun huidige laptoppen. Het commercieel falen van Windows RT heeft ervoor gezorgd dat Microsoft geen RT apparaten meer maakt. Ook andere fabrikanten brengen niet langer apparaten uit met deze software.

Het einde van een besturingssysteem lijkt het dus. Hoewel Windows 10 een versie gaat krijgen die ARM processoren ondersteund is die versie niet bedoeld voor de grotere schermen van de RT apparaten. Daarnaast veranderd er een hele hoop ten opzichte van RT in deze mobiele versies. Windows RT zal dus niet meegaan als volledig Windows 10 apparaat, maar zal wel een grote update krijgen als Windows 10 uitkomt.

WP_20150704_19_36_17_Rich

Wat er in de update zit die Windows RT gaat krijgen

Microsoft heeft nog niet bekend gemaakt wat Windows RT gaat krijgen van Windows 10. Zoals het er nu uitziet gaan we dat pas te weten komen als we het pakket mogen downloaden. Naar ik begrepen heb wordt het niet eerder bekend gemaakt dan dat moment.

Dat we niet precies weten wat er in gaat zitten betekent niet dat we er niet over kunnen speculeren. Sterker, dat speculeren wordt al volop gedaan. Wat ik het meest heb gelezen is dat mensen de universele applicaties willen die in Windows 10 zullen worden aangeboden. Daarnaast kun je ook lezen dat veel mensen willen dat de RT apparaten een update krijgen naar de ARM versie van Windows 10. Als laatste is er ook nog een groep die blij is met elke update en het niets uitmaakt wat er gebeurt met RT. Hierboven heb ik al kort uitgelegd waarom Microsoft niet zomaar Windows 10 Mobile op RT apparaten gaat zetten. Het OS voor mobiel verschilt enorm met het huidige RT.

Wat ik denk en vind

Mijn Surface RT is een prima apparaat dat nog steeds met een prima snelheid functioneert en waarover ik als productiviteitsapparaat weinig tot niets te klagen heb. Ik zou Windows 10 Mobile niet op dit apparaat willen zien tenzij de versie speciaal zou worden aangepast en dat zie ik niet gebeuren. Ik kan mij het meest vinden in de roep om de applicaties. Bij het niet van de grond komen van het OS hoort ook een beperkt aanbod van applicaties in de RT winkel.

Of het daadwerkelijk gebeurt vraag ik me nog af. Hoewel het relatief eenvoudig klinkt betekend dit wel dat de store van Windows RT vervangen moet worden en ik vraag me af of Microsoft zover wil gaan. Als ze dat wel willen doen is dat denk ik de beste aanvulling van RT die we kunnen verwachten. Nog mooier zou het zijn als we ook de complete UI van Windows 10 krijgen. Maar ook dat lijkt mij behoorlijk wat werk te vergen. Daarnaast is het ook de vraag of de huidige RT gebruikers daar aan zouden kunnen wennen.

Mijn conclusie is hier dan ook dat ik van mening ben dat ik recht heb op alles waar ik nu recht op heb en dat elke extra die er bijkomt mooi is. Ik heb dit apparaat gekocht ‘as is’ en het werkt zoals toen gepresenteerd. Dit ligt anders met bijvoorbeeld Windows Phone 8.X waar functies worden verwijderd waarmee het OS wordt verkocht. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de kamers. Een functie die verdwijnt maar die wel onderdeel uitmaakte van het OS. Als dit een functie was die je als essentieel beschouwde is je apparaat nu mank. Een zonde die gepaard zou moeten gaan met teruggave van het geld als een klant daar veel waarde aanhechtte. Ongeacht of je een groot aantal applicaties kan downloaden met gelijke functionaliteit. Gesteld kan worden dat dit niet nodig zou hoeven zijn. Apparaten zoals de HTC 8S waar de People hub stopt met functioneren laat ik dan nog buiten beschouwing want mijn punt is gemaakt.

Mijn conclusie

Windows RT is prima in zijn huidige staat. Ik zou niet naar Windows 10 Mobile willen. Alleen al omdat ik Office kwijt zou kunnen raken in zijn huidige vorm en over moet stappen op het abonnementsmodel. Alles wat Microsoft extra aanbiedt neem ik dankbaar af. Ik voel me echter niet gerechtigd om een update te eisen. Als je iets nieuws wilt kun je ook beter één van de nieuwe Surface apparaten halen.

 

 

 

, , , , ,
Een rechtenstudent met een passie voor mobiele technologie. Ik reis graag en maak foto's als ik even de mogelijkheid krijg. Vragen staat vrij en vergeet niet dat de Hobbit ook maar een film is en dus niet echt.
112 artikelen

KLIK HIER OM TE REAGEREN

 • Richard

  says:

  Destijds zag ik (als Nokia fan 😉 ) de Lumia 2520 wel zitten… maar niet gedaan vanwege RT.

  Hoewel het misschien een betere gebruikerservaring had gegeven dan mijn huidige Android tablet (Samsung Galaxy Tab 2 – 10.1″) die vaak tergend langzaam reageert.

 • splimmie

  says:

  Mijn RT voldoet prima, al ben ik wel benieuwd naar W10. Dit zal ik op de laptop wel zien.
  Ik vind dat op mijn RT sommige app’s e.d. niet soepel lopen een groter probleem.
  (KPN tv, Facebook, silverlight, etc.)

 • geert

  says:

  Prima, een eigen mening, maar trek je nu conclusies op basis van eigen speculaties? Laten we nu gewoon afwachten wat de update zal inhouden.

 • Janwp

  says:

  Ik kan mij niet voorstellen dat MS de RT zodanig aanpast dat je de gratis office zou moeten inruilen voor een abonnement versie. Voor veel mensen zal die gratis versie destijds ook hebben meegewogen in hun beslissing de RT aan te schaffen. Ze zullen die update dus waarschijnlijk niet installeren en hoewel RT voor MS niet meer belangrijk is hebben ze dan toch voor niets geïnvesteerd in een poging ook nog wat voor de RT gebruikers te doen.

 • drfisheye

  says:

  Een software gestuurd, cloud-afhankelijk apparaat koop je nooit ‘as-is’. Software is afhankelijk van context. ‘Kamer’-functies kunnen niet werken zonder ondersteuning op servers. Als je die servers niet zelf hebt gekocht, kan je niet verwachten dat eeuwige ondersteuning op je tablet zal blijven bestaan. Apps die worden geupdate met afhankelijkheden van nieuwe Windows 10 features zouden mogelijk ook niet meer kunnen werken op oude software. Daarom heeft het geen zin een tablet/pc/telefoon te beschouwen als een apparaat dat je ‘as-is’ koopt. Deze apparaten hebben alleen blijvend nut als ze steeds geupdate worden.

  Een RT kopen was altijd een gok, want niemand wist hoe populair dat platform zou worden (hoewel de twijfels daarover altijd al groot waren). Garantie op jaren lange updates was er dan ook niet. Apps en de cloud staan niet stil, die worden steeds geupdate. Als je RT dan niet ook wordt geupdate, heb je pech.

  Als je echt een ‘as-is’ apparaat wilt, maak dan nooit internetverbinding met dat apparaat. Dat is de enige manier waarop het apparaat ‘as-is’ kan blijven functioneren. (En dan krijg je dus ook geen beveiligingsupdates, want die waren er ‘as-is’ ook nog niet.)

 • Jaap_van_Ekris

  says:

  QUOTE

  Een software gestuurd, cloud-afhankelijk apparaat koop je nooit 'as-is'. Software is afhankelijk van context. 'Kamer'-functies kunnen niet werken zonder ondersteuning op servers.

  Ja en nee. Een groot deel van de functionaliteit van Rooms is geimplementeerd door slim combineren van diensten die echt core-functionaliteit van het Outlook-platform zijn. Dus ik denk dat daar wel enige continuiteit inzit. Eigenlijk staat Microsoft (of een 3rd party dev) niets in de weg om Rooms alsnog aan te bieden op basis van de huidige server-capabilities. De implementatie veranderd wellicht een klein beetje (chat niet meer via MSN maar via Skype of WhatsApp), maar vaak blijven die diensten ek genoeg gewoon werken.

  Serverside vallen er verbazend genoeg weinig diensten weg. Enige uitzondering is eigenlijk de koppeling tussen Facebook en Outlook.com, waarbij dat me nog steeds verbaast omdat het een slimme oplossing was voor beide partijen.

  Als je die servers niet zelf hebt gekocht, kan je niet verwachten dat eeuwige ondersteuning op je tablet zal blijven bestaan.

  Zelfs dan niet: applicaties gaan ook langzaam dood door veranderende afhankelijkheden. Probeer nu maar eens Exchange 2003 op een server geinstalleerd te krijgen. Misschien moet je dan Windows Server 2003 gaan installeren, en heb je geen drivers meer voor dat OS. Mensen denken onterecht dat software het eeuwige leven heft, maar dat klopt echt niet. Je komt op den duur klem te zitten als je niet meegaat met je tijd.

  Jaap

 • wally

  says:

  QUOTE

  nu maar eens Exchange 2003 op een server geinstalleerd te krijgen. Misschien moet je dan Windows Server 2003 gaan installeren, en heb je geen drivers meer voor dat OS. Mensen denken onterecht dat software het eeuwige leven heft, maar dat klopt echt niet. Je komt op den duur klem te zitten als je niet meegaat met je tijd.
  
  Jaap

  Er zijn als je goed zoekt nog Severs met 2003 ondersteuning. Het is meer dat Exchange 2003 sinds vorig jaar niet meer door Microsoft wordt ondersteund. Server 2003 heeft ondersteuning via het extended kanaal tot mid July 2015.
  Je kunt dan gaan lopen virtualiseren maar ondersteuning en met name zonder patches ben je al snel het haasje.

  Wat betreft de RT valt het mij op dat zoveel mensen de RT in een zin noemen met zakelijk. Mede omdat Office bij RT zit.
  Dit is frappant. Je mag Office RT immers niet zakelijk inzetten. Tenzij je beschikt over een uitgebreide, zakelijke extra licentie.

 • Sake

  says:

  Persoonlijk mag Windows RT op mijn Surface 2 Windows 10 Mobile worden.
  Ben het eens dat het enige echt belangrijke – Store apps compatibiliteit- is.
  Ik wacht rustig af wat de update gaat worden.

 • NEXTXPERT

  says:

  Als je het mij vraagt is de discontinuering van Windows RT meer marketing dan techniek. Windows RT is ooit ontstaan als Windows on ARM. Windows on ARM bestaat nog steeds als SKU voor Windows 10. Er is tenslotte maar één Windows 10 (One Windows aldus Microsoft). Voor de marketeers onder ons is Windows 10 on ARM nu Windows 10 Mobile gedoopt. In werkelijkheid is het ‘gewoon’ Windows 10 gecompileerd voor de ARM processor architectuur.

  Microsoft heeft echter – wijs geworden door de ervaringen met Windows RT – besloten om Windows 10 Mobile (Windows 10 on ARM) alleen te targetten op phones en phablets. De demo’s met continuum tonen al aan dat deze versie van het OS perfect geschikt is voor grotere schermen. Het grote publiek begrijpt op phones en phablets echter veel beter dat je daar geen ouderwetse (x86) Windows applicaties op kunt draaien. Daarom zal nu niemand meer gek opkijken van de beperking dat alleen universal apps het gaan doen op deze devices.

  Inmiddels is de eerste tablet met Windows 10 Mobile al opgedoken bij een Chinese fabrikant. Dat geeft al aan dat deze beperking meer marketing is dan techniek. Microsoft’s keuze om Windows 10 niet uit te brengen op haar RT based tablets brengt in ieder geval duidelijkheid naar de markt. Voor de bezitters van deze devices is het eigenlijk best sneu, maar Microsoft heeft voor hen een list in de vorm van een soort van Windows tussenrelease die tussen Windows RT 8.1 en Windows 10 Mobile in zit. Ik ben ook heel benieuwd hoe dat eruit gaat zien.

 • Jaap_van_Ekris

  says:

  QUOTE

  Als je het mij vraagt is de discontinuering van Windows RT meer marketing dan techniek. Windows RT is ooit ontstaan als Windows on ARM. Windows on ARM bestaat nog steeds als SKU voor Windows 10. Er is tenslotte maar één Windows 10 (One Windows aldus Microsoft). Voor de marketeers onder ons is Windows 10 on ARM nu Windows 10 Mobile gedoopt. In werkelijkheid is het 'gewoon' Windows 10 gecompileerd voor de ARM processor architectuur.
  
  Microsoft heeft echter - wijs geworden door de ervaringen met Windows RT - besloten om Windows 10 Mobile (Windows 10 on ARM) alleen te targetten op phones en phablets. De demo's met continuum tonen al aan dat deze versie van het OS perfect geschikt is voor grotere schermen. Het grote publiek begrijpt op phones en phablets echter veel beter dat je daar geen ouderwetse (x86) Windows applicaties op kunt draaien. Daarom zal nu niemand meer gek opkijken van de beperking dat alleen universal apps het gaan doen op deze devices.

  Het probleem is niet het OS zelf, maar eerder de aanvullende applicaties. Je ziet dat Windows apps eigenlijk niet krachtig genoeg zijn voor wat mensen verwachten (technisch kan het allemaal, maar je moet het als dev wel willen). Microsoft kruipt daardoor terug in haar schulp en het sterke x86-platform.

  Ik weet eigenlijk niet of de nieuwe generatie WP10 devices arm-based is. Intel heeft aangekondigd om een x86-lijn uit te brengen voor WP10 (zie http://www.pcworld.com/article/2891256/microsoft-intel-team-on-lowcost-windows-10-phones.html) dus het is heel erg goed denkbaar dat we op termijn gewoon volwaardige desktops gaan krijgen in onze telefoons. Maar dat doet niet af aan het idee dat Windows 10 voor RT haalbaar zou moeten zijn. Ik weet alleen niet of men specifieke eisen stelt aan de hardware, waardoor je ingehaald wordt door de technische realiteit (ik heb wel eens beta’s gedraaid waarna men na de beta het device zelf tot “incompatible” moest verklaren omdat de drivers die de nieuwe HW emuleerden zo enorm brak waren).

  Ik denk wel dat het van enorm belang is om de gebruiker goed uit te leggen wat wel en niet kan. Met het ene toestel krijg je een RT-achtige ervaring, met andere devices krijg je een volwaardige desktop.

  Jaap

 • wally

  says:

  QUOTE

  Ik weet eigenlijk niet of de nieuwe generatie WP10 devices arm-based is. Intel heeft aangekondigd om een x86-lijn uit te brengen voor WP10 (zie 

  http://www.pcworld.com/article/2891256/microsoft-intel-team-on-lowcost-windows-10-phones.html) dus het is heel erg goed denkbaar dat we op termijn gewoon volwaardige desktops gaan krijgen in onze telefoons. Maar dat doet niet af aan het idee dat Windows 10 voor RT haalbaar zou moeten zijn. Ik weet alleen niet of men specifieke eisen stelt aan de hardware.

  Jaap

  Het lijkt mij dat Windows RT/Mobile een tussen station is. GSM hardware op dat moment nog niet krachtig genoeg voor X86.
  Je ziet duidelijk dat Microsoft naar een universeel platform wil. Meer dan logisch ook. Windows Phone heeft een verwaarloosbaar marktaandeel. Windows Phone zit klem tussen iOS en Android.

  Wat hebben ze wel? Een ijzersterk aandeel in de X86 markt. Men verwacht daarnaast, op termijn 1 miljard gebruikers op Windows 10.
  Niet geheel toevallig dat AMD een CPU aan het ontwikkelen is die zowel ARM en X86 ondersteund. Laat dat nu net de geruchten zijn dat Microsoft AMD wil.

  Mijn inziens niet meer dan logisch. BAM! Een GSM op ARM en X86. Met een grote al bestaande gebruikersgroep en APPS heb je dan ineens mega potentieel.

 • Jaap_van_Ekris

  says:

  QUOTE

  Het lijkt mij dat Windows RT/Mobile een tussen station is. GSM hardware op dat moment nog niet krachtig en compact genoeg voor X86. Anders was Windows Phone gelijk op X86 uitgekomen vermoed ik.

  Volgens mij gaat dat op WP10 gewoon gebeuren. Intel heeft de X3 (Sofia) waar Microsoft gewoon het OS op tuned. Dus volgens mij is het een kwestie van devices uitrollen.

  Je ziet duidelijk dat Microsoft naar een universeel platform wil. Meer dan logisch ook. Windows Phone heeft een verwaarloosbaar marktaandeel. Windows Phone zit klem tussen iOS en Android.

  Ik denk dat het kunnen runnen van X86-apps op de telefoon je wel een enorm voordeel geeft ten opzichte van de concurrentie. Zeker als monitor-boeren gewoon USB-C inbouwen. En het is niet iets wat je makkelijk kopieert: Android kent geen x86-platform dat voordelen biedt (geen apps extra) en Apple kent het wel, maar daarvoor is het enorm kostbaar om het terug te draaien (iOS en het Desktop OS zijn beide branches van hetzelfde OS).

  Met een grote al bestaande gebruikersgroep en APPS heb je dan ineens mega potentieel.

  ARM voegt niet zo gek veel meer toe. De applicatieschil om de WP8 apps heen abstraheert wel van ARM vs. x86 (kon vroeger met .Net apps op Windows Mobile 2003 al, en nu lopen Universal apps ook al op x86 en ARM). Men moet gewoon de desktop naar de telefoon brengen, en dan ben je er.

  Jaap

 • wally

  says:

  QUOTE

  Volgens mij gaat dat op WP10 gewoon gebeuren. Intel heeft de X3 (Sofia) waar Microsoft gewoon het OS op tuned. Dus volgens mij is het een kwestie van devices uitrollen.
  Jaap

  Ik doelde op Windows Phone 7. Toentertijd was x86 hardware nog niet krachtig en compact genoeg voor GSM toestellen.
  Het lijkt me meer dan logisch dat Microsoft, Windows Phone 7 gelijk x86 zou uitbrengen als de hardware het toentertijd toe zou laten.
  En ARM niet eens zou aanraken als het kon.

 • Richard

  says:

  Wilde speculaties hier 😛 We gaan van ARM naar Intel x86 naar AMD ‘hybride’ oplossingen.

  Ik ben benieuwd wat het uiteindelijk gaat worden 😉

 • NEXTXPERT

  says:

  @Jaap_van_Ekris. Een mooie theorie, maar ik zie de meerderheid van de smartphone fabrikanten voorlopig niet overstappen van de Snapdragon CPU’s naar Intel. Al was het maar omdat ze nu nog grote delen van de hardware kunnen hergebruiken wanneer ze een toestel voor Windows Phone op de markt willen brengen. Daarnaast vraag ik me af hoe happig Microsoft is op het uitbrengen van x86 phones. Non-universal apps zijn namelijk qua energiebeheer een stuk lastiger in de hand te houden en potentieel dodelijk voor de battery lifetime. Dit is voor laptops te overzien, maar voor een smartphone niet. Tenzij Microsoft het phone platform de nek om gaat draaien, zie ik Windows 10 Mobile nog lang niet verdwijnen op de ARM architectuur.

 • Marco

  Marco

  says:

  QUOTE

  @Jaap_van_Ekris. Een mooie theorie, maar ik zie de meerderheid van de smartphone fabrikanten voorlopig niet overstappen van de Snapdragon CPU's naar Intel. Al was het maar omdat ze nu nog grote delen van de hardware kunnen hergebruiken wanneer ze een toestel voor Windows Phone op de markt willen brengen. Daarnaast vraag ik me af hoe happig Microsoft is op het uitbrengen van x86 phones. Non-universal apps zijn namelijk qua energiebeheer een stuk lastiger in de hand te houden en potentieel dodelijk voor de battery lifetime. Dit is voor laptops te overzien, maar voor een smartphone niet. Tenzij Microsoft het phone platform de nek om gaat draaien, zie ik Windows 10 Mobile nog lang niet verdwijnen op de ARM architectuur.

  Verreweg sterkste argument tegen x86 op phones… 🙂
  x86’s zijn nog niet eens voor de helft op weg om die specs aan te tikken (en dan bedoel ik de allround specs en niet alleen terraflops en/of fanless kunnen draaien).
  Een ander argument is dat we nog maar moeten zien hoe goed continuum aan gaat slaan. Ik zie de meeste mensen nog niet 1-2-3 in de trein een toetsenbord en muis er bij pakken om wat werk op de phone te gaan doen (met zijn kleine prut-schermpje) en ook nog een monitor meenemen is uiteraard een brug te ver.
  Screen-size gaat de differentiator zijn tussen SKU’s en niet al het tech-spec geneuzel.
  Mijn Lumia’s kan ik nu al met muis en keuboard gebruiken…. weet je hoe vaak ik dat doe? juist… 😉

 • Gerke

  says:

  QUOTE

  Mijn Lumia's kan ik nu al met muis en keyboard gebruiken.... weet je hoe vaak ik dat doe? juist... ;)

  Ik gebruik dat dagelijks, gewoon in de trein aan mijn 640XL 😉

 • wally

  says:

  QUOTE

  Een mooie theorie, maar ik zie de meerderheid van de smartphone fabrikanten voorlopig niet overstappen van de Snapdragon CPU's naar Intel. Al was het maar omdat ze nu nog grote delen van de hardware kunnen hergebruiken wanneer ze een toestel voor Windows Phone op de markt willen brengen. Daarnaast vraag ik me af hoe happig Microsoft is op het uitbrengen van x86 phones. Non-universal apps zijn namelijk qua energiebeheer een stuk lastiger in de hand te houden en potentieel dodelijk voor de battery lifetime. Dit is voor laptops te overzien, maar voor een smartphone niet. Tenzij Microsoft het phone platform de nek om gaat draaien, zie ik Windows 10 Mobile nog lang niet verdwijnen op de ARM architectuur.

  Intel zet momenteel zwaar in op X86 en het mobiele platform.
  Zoals iedereen weet is Intel erg kapitaal krachtig.
  Tel daarbij op partner Microsoft die ook behoorlijk krachtig is en zie daar hele leuke mogelijkheden.
  Zeg nooit nooit. In de technologie gaat het hard.

  De ene dag ben je hot. De andere dag ben je not.

 • Jaap_van_Ekris

  says:

  QUOTE

  maar ik zie de meerderheid van de smartphone fabrikanten voorlopig niet overstappen van de Snapdragon CPU's naar Intel. Al was het maar omdat ze nu nog grote delen van de hardware kunnen hergebruiken wanneer ze een toestel voor Windows Phone op de markt willen brengen.

  In praktijk wordt veel van de engineering door de chipfabrikant gedaan. Die levert een voorontworpen PCB, waarbij de engineering van de OEM zich richt op het vouwen van de PCB in de behuizing. Dit laatste moet de OEM toch al doen voor elk product, dus dat veranderd niet. Dit doen de chipfabrikanten om de ontwerpkosten van de OEM naar beneden te brengen en te voorkomen dat er oneigelijke combinaties van chips ontstonden die gewoon waardeloos presteren (wat vroeger nog wel eens met laptops gebeurde).

  Daarnaast vraag ik me af hoe happig Microsoft is op het uitbrengen van x86 phones. Non-universal apps zijn namelijk qua energiebeheer een stuk lastiger in de hand te houden en potentieel dodelijk voor de battery lifetime. Dit is voor laptops te overzien, maar voor een smartphone niet.

  Ik denk dat je de behoefte voor competitive advantage onderschat. Microsoft heeft nog steeds geen “double digit” marketshare, en moet mobiel scoren wil haar overall strategie slagen. Een telefoon die je als desktop kunt gebruiken is iets wat concurrenten niet kunnen imiteren. Het is ook iets wat wellicht enorm kan aanslaan. Het is ook iets dat Microsoft herhaaldelijk in haar toekomstvisie opgenomen heeft. Dus proberen gaan ze het volgens mij echt wel (mits de techniek van Intel werkt).

  Intel wil dit zeker, want die staat nu aan de zijlijn van de hottest market van het moment. Zij moeten echt sprongen maken en de X3 SoFIA is echt een chipset die speciaal gemaakt is voor smartphones. Dus ik denk dat die echt wel gaan leveren.

  Tenzij Microsoft het phone platform de nek om gaat draaien, zie ik Windows 10 Mobile nog lang niet verdwijnen op de ARM architectuur.

  Kan erg snel gaan. Als Microsoft een x86 maakt die wel als een trein de winkel uit loopt, dan kan het heel snel gaan. In de smartphone markt zijn allianties net zo heilig als dat er winst uitkomt. HTC was ooit de grootste Windows Mobile producent, totdat ze WM lieten vallen voor Android.

  Jaap

 • Jaap_van_Ekris

  says:

  QUOTE

  x86's zijn nog niet eens voor de helft op weg om die specs aan te tikken (en dan bedoel ik de allround specs en niet alleen terraflops en/of fanless kunnen draaien).

  De SoFIA X3 range ziet er wel erg overtuigend uit. Ze hebben nog wel wat te gaan, maar de vraag is of de gemiddelde gebruiker (lees: niet-gamer) dit gaat merken.

  Een ander argument is dat we nog maar moeten zien hoe goed continuum aan gaat slaan. Ik zie de meeste mensen nog niet 1-2-3 in de trein een toetsenbord en muis er bij pakken om wat werk op de phone te gaan doen (met zijn kleine prut-schermpje) en ook nog een monitor meenemen is uiteraard een brug te ver.

  Maar je telefoon naar een werkplek nemen en inprikken op een USB-C-poort wel. En dat is het scenario wat Microsoft al herhaaldelijk beschreven heeft en zelfs Joe al gedemonstreerd heeft. Ik kan me voorstellen dat in “Phone Mode” photoshop niet eens start, maar als je er een 21″ scherm aan plakt dat dat ineens wel kan. En dan hoef je ineens niet meer die laptop mee naar huis te zeulen, maar neem je gewoon je telefoon mee en prik je die in waar je maar wil werken. Mobiliteit van werken gaat niet alleen over “werken in een trein”, maar ook gewoon werken waar het jou uitkomt op jouw device.

  Screen-size gaat de differentiator zijn tussen SKU's en niet al het tech-spec geneuzel.

  Het gaat juist niet om specs, maar om gebruiksscenario’s. Schermen zijn een waardeloze differentiator omdat je die allemaal bij dezelfde fabrikanten koopt en je er dus niet mee kunt onderscheiden (niemand maakt zijn beeldschermen zelf). Maar het maken van een OS dat je zowel als telefoon als op je desktop kunt gebruiken is dat wel, en het is nog moeilijk na te doen ook.

  Microsoft is een organisatie die zich probleemloos in het diepe werpt, als ze er zelf van overtuigd is dat het kan. W95A is daar zo’n voorbeeld van, Windows Phone 7 was dat, Windows 8 Metro was dat ook. Als ik de druk achter continuum zie, dan denk ik dat daar enorm groot op ingezet gaat worden. Enerzijds omdat het de brug slaat tussen desktop en metro, anderzijds omdat het phone en desktop bijeenbrengt.

  Mijn Lumia's kan ik nu al met muis en keyboard gebruiken.... weet je hoe vaak ik dat doe? juist... ;)

  Ik heb collega’s die dit nu dagelijks doen. Die hebben een 8″ tablet gekocht (Asus VivoTab Note, Dell Venue Pro) en die hebben de laptop vaarwel gezegd. Op de plek waar ze werken zijn schermen met USB-docking stations. USB-to-go kabeltje en power-adapter er tussen en je kunt gewoon werken. Geen gezeul meer, en een device dat veel praktischer is in het gebruik.

  En naart Tablets komen de telefoons daar nu ook bij, op zijn minst voor Office. Maar in bedrijfsomgevingen moet je meer dan Office kunnen gebruiken, en moet je dus eigenlijk wat bieden voor die gebruikers.

  Jaap

 • wally

  says:

  QUOTE

  Als je roept "UMPC was veel te vroeg" ben ik het roerend met je eens, maar die Tablets bestaan nog steeds, en worden in de PC-markt ook dominanter. Ze waren enorm vroeg, maar het heeft ook gezorgd dat de huidige dual-digitizer technologie echt werkt.

  Wat is te vroeg? Er spelen helaas 1000 en een randzaken mee waardoor het een succes wordt of juist niet.
  Hoe goed je product ook mogen zijn. Het verleden leert dat de meest idioten uitvindingen het helemaal hebben gemaakt.
  En dat superieuren techniek en producten het niet halen door de meest uit een lopende zaken.
  Waarvan je achteraf zegt huuuuuh1? Hoe heeft dat kunnen gebeuren.

  Bijvoorbeeld de reactie van Steve Balmer op de eerste iPhone 🙂

 • deco

  says:

  QUOTE

  Wat is te vroeg? Er spelen helaas 1000 en een randzaken mee waardoor het een succes wordt of juist niet.
  Hoe goed je product ook mogen zijn. Het verleden leert dat de meest idioten uitvindingen het helemaal hebben gemaakt.
  
  En dat superieuren techniek en producten het niet halen door de meest uit een lopende zaken. 
  Waarvan je achteraf zegt huuuuuh1? Hoe heeft dat kunnen gebeuren.
  
  Beetje uit de context maart blijft leuk. De reactie van Steve Balmer op de eerste iPhone :)

  Ja, dat was een behoorlijke domme opmerking van Ballmer. Daarmee had Apple toch echt wel de lat ontzettend veel hoger gelegd. Alle andere smartphone fabrikanten rolden over elkaar heen, want dit was ineens de standaard geworden. En dat hebben ze met de Ipad ook geflikt, daar waar Microsoft 15 jaar eerder al mee kwam, maar dan met een fullblown OS erop. Maar toen was de tijd er niet rijp voor.

 • wally

  says:

  QUOTE

  Ja, dat was een behoorlijke domme opmerking van Ballmer. Daarmee had Apple toch echt wel de lat ontzettend veel hoger gelegd. Alle andere smartphone fabrikanten rolden over elkaar heen, want dit was ineens de standaard geworden. En dat hebben ze met de Ipad ook geflikt, daar waar Microsoft 15 jaar eerder al mee kwam, maar dan met een fullblown OS erop. Maar toen was de tijd er niet rijp voor.

  Achteraf is het makkelijk praten vandaar ook juist dat Steve Ballmer stukje als voorbeeld.
  Het lijkt alweer eeuwen geleden maar het ging helemaal niet goed met Apple van voor 2007.
  Net gereorganiseerd etc. Dan heb je allemaal van die figuren die Apple en met name Jobs * de hemel in prijzen.

  Apple had op dat moment geen keuze en heeft uiterst veel risico gelopen.
  Maar goed men had ook weinig keuze. Dat het nu goed uitpakt gefeliciteerd maar het had ook anders kunnen uitpakken.

  * Uiterst frappant. Jobs schijnt de grootste hypocriete klootzak geweest te zijn die zijn die genadeloos was en totaal geen oog had voor de zwakkere medemens.
  Maar goed dat terzijde. Sorry voor het taalgebruik.

 • Plantje

  says:

  Ik heb destijds zeer weloverwogen een Asus Vivotab RT gekocht. Ik kon er alles mee wat ik er mee wilde en ik zou er de komende jaren wel mee uit de voeten kunnen.

  Nu heb ik die tablet verkocht voor een fractie van wat ik er zelf voor betaald heb en een Asus T100 kunnen kopen. Ik ben wel blij dat ik dat gedaan heb. Ik kan ineens op het BYOD en ik kan een programma installeren om mijn gitaar voorversterker te kunnen bedienen (en veel sneller aanpassingen aan het geluid te doen dan voorheen). Vooral een verademing is dat ik nu een VMWare client kan draaien waarmee ook alt+tab goed afgevangen wordt. Dat maakt deze tablet (ondanks het ontbreken van een 3G/4G optie) veel beter bruikbaar voor mijn werk.

  Toch heb ik geen spijt gehad van de Vivotab RT het was een mooi apparaat en ik vind het wel jammer dat Microsoft de stekker uit Windows RT heeft getrokken in plaats van er verder in te investeren. Ik zie zo hier en daar wat speculatie over het ontstaan van Windows RT. Bij mijn weten hebben ze het opgezet, omdat de x86 Atoms van toen gewoonweg niet konden concurreren met de ARM processoren waar Android op draaide! Die Atoms konden dan wel Windows 7/8 redelijk ok draaien, maar echt soepel ging het niet. De eerste Atoms hadden actieve koeling en een accuduur die niet serieus te nemen was voor een tablet. Vergeleken met de WeTab en EXOPC was de Vivotab RT echt een verademing!
  Door de nieuwe Atoms is het draaien van een afgeslankte Windows versie op ARM simpelweg overbodig geworden. En daarmee is ARM voor Windows weer puur voor Windows Phone; geen vreemde ontwikkeling.

  Off topic: worden dit soort stukken niet op d/t fouten gechecked alvorens ze gepubliceerd worden?

 • Plantje

  says:

  Jammer! Ik zie het in mijn werk ook. Iedereen kan en mag een foutje maken, maar de manier waarop er over gedacht wordt is wel wat laconiek. Om nog maar te zwijgen over de reacties die je soms krijgt als je iemand wijst op een foutje.

 • Gerke

  says:

  QUOTE

  Mee eens. Komt ook niet professioneel over. Laat het anders, voordat het wordt geplaatst, even nakijken door iemand die hier wat beter thuis in is. Redactie noemt men dat.

  Ik zou zeggen: meldt je aan voor deze schone taak, we roepen niet voor niets om hulp 😉

 • Plantje

  says:

  Mooi dat je die d/t fout daar dan weer uit hebt gehaald Gerke 😉

  Maar alle gekheid op een stokje: dat is wel wat ik bedoel. Als je even kritisch leest zie je dat vast wel en is een foutje zo verbeterd. En inderdaad er wordt gevraagd om ondersteuning. Ik heb er zelf niet de tijd voor, maar misschien iemand anders wel. Ach…iets met stuurlui en aan wal staan…

  Volgende keer als me zoiets opvalt zal ik netjes de auteur een rechtstreeks berichtje doen.

Geef een reactie