Mijn Opinie: 10 ergernissen in Windows Phone

Ik ben fan van Windows Phone en soms erger ik me wezenloos. Mywindows.nl is natuurlijk vooral een site om nieuwtjes te publiceren en jullie op de hoogte te houden wat je allemaal kan verwachten in de Windows-wereld – echter er moet ook ruimte zijn voor opinies, dus dacht ik maar eens een lijstje te maken wat ik allemaal mis op dit moment en welke een ergernis zijn. Een deel is natuurlijk geïnspireerd door meningen op andere websites die ik deel, andere punten worden steevast genoemd door de concurrentie en sommige dingen mis ik echt persoonlijk. Misschien ben je het met me eens, misschien ook niet. Laat het ons allen weten in de commentaren. Overigens staat mijn lijstje niet in een specifieke volgorde.

1. Trillen en beltoon afspelen

Waarom kan ik niet instellen dat trillen en beltoon afspelen tegelijkertijd moet plaatsvinden. Als ik de trilfunctie aan heb staan zal de telefoon eerst trillen en gaat daarna pas de beltoon afspelen. Ik wil graag dat het tegelijkertijd gebeurt. Ik heb het sterke vermoeden dat ik nu telefoontjes mis doordat ik de beltoon niet hoor.

2. Stille uren en locatie

Het is me echt een raadsel waarom de functie van stille uren – de tijdsperiode waarin je niet gestoord wil worden tenzij voor iets heel belangrijks of door een selecte groep contactpersonen – waarom die functie gekoppeld is aan het gebruik van Cortana. En met als gevolg voor ons in Nederland, dat de functie niet te gebruiken is. Natuurlijk snap ik dat Cortana als slimme assistent de ontvangen berichten tijdens de stille uren kan afhandelen, maar Microsoft had die functionaliteit ook in 2 delen kunnen splitsen, waarbij de extra afhandelingsopties alleen beschikbaar komen als Cortana ingeschakeld is.

3. Een knipperlichtje

Niet alle Windows Phone modellen beschikken over de ‘Glance‘ functie en als voormalig eigenaar van enige Nokia modellen in het verleden, kan ik zeggen dat ik het kleine led-lampje mis dat knippert als er een bericht is of wanneer ik een oproep heb gemist. Ik vond het altijd een elegante en doeltreffende manier van communiceren; waarom is die functie verdwenen?

4. Een slimme zoekfunctie met automatische aanvulling tijdens het intoetsen van het telefoonnummer

Nog zo’n gemis uit het verleden. Als je een telefoonnummer intypt, toon dan gelijk tijdens het intypen de namenlijst van de mogelijke contacten die je wil bellen en die een deel van het nummer wat je hebt ingetoets delen. Veel sneller dan het hele nummer intypen. In het contacten zoekscherm gaat het wel, maar dan moet ik eerst weer het contact openen en kiezen welk nummer ik wil bellen.

5. Wi-Fi time-out instelling

Waarom kan ik alleen maar kiezen om Wi-Fi handmatig, na 1 uur, na 4 uur of na 1 dag weer in te laten schakelen? Waarom kan het niet na 30 minuten of anderhalf uur?

6. Instellen van standaard applicaties

In Windows kan ik instellen welke applicatie ik wil gebruiken als ik een bestand wil openen, een email versturen, een web pagina openen, kortom welke applicatie is de standaard applicatie? In Windows Phone is dat niet in te stellen. Dus als ik 2 applicaties heb die YouTube filmpjes kunnen afspelen, levert dat issues op, Twee applicaties voor PDF bestanden, nu moet ik onthouden welke app ik voor welk bestand gebruikt heb. En dit is niet alleen lastig voor gebruikers, op deze manier bepreken we ook de opties voor applicatie ontwikkelaars.

Worldwide-Smartphone-Android-iOS-market-share
bron: http://blog.geoactivegroup.com/2014/08/why-smartphone-growth-outlook-belongs.html

7. Het gebrek aan een echte ‘Flagship Phone’

Ik snap het wel, die aandacht voor goedkope versies van Windows Phone – het levert marktaandeel op en is mooie voor de smalle beurs, maar ik wil een telefoon met de laatste chipset, het beste scherm, SD card slot, 4G, dual sim – kortom het beste wat er te maken is. En die versie is er niet. Vergeleken met wat er nu als Android en iPhone beschikbaar is loop ik achter in specificaties.

8. De focus op de Amerikaanse markt

Misschien wel mijn grootste ergernis en eigenlijk niet eens gekoppeld aan de telefoon zelf. Met Cortana en Bing functies die alleen in de USA beschikbaar zijn. Marketing boodschappen gericht op Amerika en reclame uitingen rondom een alleen in Amerika bestaande sport (sorry American Football supporters in Nederland). Ik denk dat het geen enkele zin heeft en een verspilling van geld en moeite. Het is juist in andere landen dat Windows Phone een markt heeft en/of die kan veroveren. India, Frankrijk, Duitsland, Engeland en zeker ook Nederland zijn bij uitstek plekken waar je marktaandeel kunt creëren door de lokale gebruikers aan te spreken. Ik hoor en zie Microsoft Nederland nooit iets doen met Windows Phone wat indruk maakt. In Europa is er geen harde koppeling met de telecom bedrijven zoals in Amerika en zou je prachtige acties kunnen doen en lokale ontwikkelaars kunnen ondersteunen. Benoem eens wat meer ambassadeurs, Nederland heeft er 1, Duitsland en Frankrijk ieder 2, Engeland 1. Daar ga je de strijd niet mee winnen (overigens heeft Noord Amerika 4 Windows Phone MVP’s, dus daar zet het ook niet echt zoden aan de dijk). Daarbovenop. De Nederlandse Microsoft Store verkoopt 13 accessoires voor Windows Phone. In de US 87.

9. Aanpasbaarheid van instellingen

De simpele en toegankelijke interface van Windows Phone is zeker 1 van de meest aantrekkelijke aspecten en ik pleit er dan ook absoluut niet voor dit aan te passen. Maar het jasje begint wel wat te knellen en wat mij betreft mag er wat meer aanpasbaarheid mogelijk gemaakt worden. Ik noemde al de instellingen m.b.t. Wifi inschakeltijd, maar ook het instellen van verborgen netwerken, het delen van de Internet verbinding, het gebruik van beltonen en andere geluiden (geluidsprofielen mis ik ook), audio instellingen, de volgorde van de applijst zijn aspecten die ik graag terug zou willen zien.

10. Cortana

Waarom, waarom is datgene waarmee je iedereen omver blaast (kan jouw telefoon dat?) alleen beschikbaar voor ons via een omweg? Ik snap dat niet alle talen beschikbaar te maken zijn op korte termijn, maar waarom gekoppeld aan locatie? Voor mij is Engels prima, maar ik woon wel in Amsterdam. Het instellen van herinneringen, het waarschuwen voor files, het koppelen van een boodschap aan een locatie (kaas kopen als ik in de supermarkt ben) – het werkt allemaal prima. Dus wat is het probleem?

Dus dit is mijn lijst – en toch is er geen betere telefoon dan mijn Lumia 930.

 

Rusteloze en eigenwijze reiziger met een voorliefde voor Windows en Starbucks.
10 artikelen

KLIK HIER OM TE REAGEREN

 • Richard

  says:

  Goed lijstje Paul.
  Met de meeste punten ben ik het eens… en toch wil ik mijn Lumia 830 niet meer kwijt 😉

  Een ‘Flagship Phone’ mis ik niet echt (hoewel mijn ‘tech-geek’-hart wel sneller gaat kloppen van bepaalde high-end specs, haha).
  Maar alleen al voor het succes van Windows Phone, de groei ook aan de bovenkant van de markt, denk ik dat er wel snel wat nieuws moet komen in dat segment.

  Ondanks het best wel handige Glance Screen zo een knipperlichtje inderdaad leuk zijn. Ook ik ben dat gewend van voorgaande Nokia toestellen. (En bijvoorbeeld de Google Nexus 5 heeft zelfs een meerkleuren LEDje dat ook het sóórt notificatie aanduidt met een vooraf ingestelde kleur).
  Zelf laat ik Glance/Glimp niet constant aan. Er zit een hoesje om mijn Lumia 830 heen met een klepje. Zodra ik het open klap, verschijnt wel even de Glance informatie.
  Voorheen op m’n Nokia 808 PureView stond wel continu “Nokia Sleeping Screen” aan op het (AMOLED) scherm.

  Ook o.a. de slimme zoekfunctie en instelling voor standaard apps, mis ik van de 808 (en voorgangers) die draaide(n) op Symbian(!!)
  Microsoft kan nog een hoop leren van vroegere Nokia telefoons 😛

  • Paul-AJ

   says:

   Bedankt Richard, ik voel me weer gesterkt als ik niet de enige ben met deze mening. Ik had er nog een paar: geluid opnemen en meteen een bel-toon van maken (niet dat je dat vaak nodig hebt) – de App Gap voor spelletjes (want die is er zeker wel) en locale applicaties – en de sortering in het instellingen scherm (hoewel dat bij Windows 10 opgelost gaat worden). Mijn volgende stuk zal echter weer meer positief zijn; “waarom Microsoft niet kan stoppen met Windows Phone”.

 • Sake

  says:

  URL=”http://www.w
  4. Al gezien?

  http://www.windowscentral.com/smart-dialing-windows-10-phone

  Bij mij stoort eigenlijk alleen Cortana. US/UK met regio op NL al voldoende zijn. Dat heb ik ook in https://windowsphone.uservoice.com/forums/101801-feature-suggestions gezet als wens/suggestie.

 • Paul-AJ

  says:

  Sake,

  neen had ik nog niet gezien. goede berichten weer over Windows 10.

  bedankt voor de link.

 • Ekpyrosis

  says:

  Het high-end segment is inderdaad onderbelicht. Ik heb net m’n 920 verkocht om een 1020 te kopen die ik voor onder de €300 in de winkel kocht. Het was wel een Duitse versie maar wat maakt dat uit? Het is een weergaloos toestel dat zeker niet onderdoet voor high-end smartphones van Apple of op Android. Een reden om de 1020 te kopen is wel dat er vooralsnog geen high-end toestel komt en dat ik dus geruime tijd met m’n 1020 vooruit kan. En als een nieuwe high-end geen extreem goede camera heeft moet hij wel met een enorm goed featurepakket komen wil ik m’n 1020 ervoor in de la leggen. Ik denk dat scoren op features geen punt van toestellen op Windows Phone zou moeten zijn. Ik vind het al stom dat de 930 een HD scherm heeft, ik heb dat niet en toch is het vlijmscherp. Een zware processor op WP is ook overkill, het zal je toestel niet beter maken. Dan is scoren op de camera, zoals op de 1020, een beter idee. Dat kan de concurrentie niet beter doen!

  Ik vind het ergerniswekkend als ik zie hoe weinig WP in Nederland gemarktet wordt. De 920 is een fantastisch functionerend toestel, de 1020 is nog veel beter en toch kost ie maar de helft van een Apple of moderne Samsung. Maar de 1020 is ongeveer compleet onzichtbaar. Ik heb meerdere mensen in mijn omgeving zien switchen naar goedkope Androidtelefoons, en allemaal zijn ze heel erg tevreden. Soepelheid en simpliciteit worden geroemd, en daar hebben ze gelijk in.

  De volgorde van de applijst ervaar ik niet als een probleem, apps die je veel gebruikt zouden op je homescreen moeten staan en dat kan je perfect customizen. Mijn grootste ergernis is dat, als je je toestel op standby zet met een app open, het best veel tijd kost voordat je weer ‘running’ bent. Het lijkt WP best veel tijd te kosten om de app weer op het juiste punt te openen. Dat is zonde, want dat zou onder een ultra-efficient OS als WP niet nodig moeten zijn.

  Ik heb vier jaar lang iPhones gebruikt en nu ruim twee jaar de 920 en sinds twee weken de 1020. Niets dan lof over WP, ik mis m’n Apples nooit! Maar als MS meer voet aan de grond wil krijgen met WP moet het wel veel steviger de markt in gepusht worden. Er zijn bijzonder goede telefoons voor een grijpstuiver, maar onbekend maakt onbemind…

  • murdock

   says:

   Ik heb ook iphones en android phones gehad en nu mijn eerste wp 250,euro betaald ik Koos de 1320 voor het grote 6 inch scherm. Ik ben zeer tevreden maar ik mos nog enkele apps,daar merk je wp op achterloopt. Ik denk dan aan mijn bank record app,in moet deze dan gebruiken op android tablet of op Windows 10 pc met mijn kastje. Hopelijk komen er met de komst van Windows 10 meer apps.

 • cboy

  says:

  Wat mij ergert is dat in het notificatie menu je wel Bluetooth kan in- en uitschakelen zonder je telefoon te moeten ontgrendelen, maar niet je Wifi. Inschakelen lukt wel maar uitschakelen niet… toch ook wat stom als je snel je Wifi wil afzetten…. kan beter volgens mij!

 • matroosoft

  says:

  Over Windows Phone 8.1 heb ik bijzonder weinig te klagen, behalve dan de inderdaad wat onhandige dialer. Wat mij betreft zit de lijst met contacten er gewoon naast als een ‘tab’. Verder heb ik het idee, ik weet niet of het klopt, dat sommige Lumia’s een stuk minder lang doen met de batterij sinds een paar updates.

  Maar als ik naar Windows 10 kijk, heb ik een stuk meer negatieve punten. En dan met name wat betreft design. De consistentie gaat helemaal weg als het doorzet. Hamburgermenu linksboven, witte menu’s terwijl thema op zwart staat, allerlei kleuren in apps, nieuwe gekleurde iconen in instellingenmenu, andere toggles.

  Er zijn er die zeggen: “Het is tijdelijk, de UI is het laatste wat wordt aangepakt in Windows 10. Ik geloof daar niet zo in. Als je kijkt naar de Onedrive-app, daar zit het al langer in. Het is een trend die doorzet. Windows 10 wordt straks één platform en daarom moeten ze designelementen van de desktopversie overnemen naar de smartphoneversie.

  Als de trend echt doorzet vraag ik me af of ik bij Windows Phone blijf. De consistentie en het minimalisme is voor mij echt een USP. Zet ik m’n thema op zwart, dan is het nu zo dat de meeste apps zwart zijn, met witte letters. Dat is overzichtelijk en minimalistisch, en zeker in het donker erg rustig voor je ogen in plaats van al het wit bij Android. Dus, Microsoft, neem lees m’n advies en doe er wat mee. 🙂

 • coenox

  says:

  Ik heb Android gehad, ik eager me niet….

  Gisteren nog even mijn Nokia 808 gebruikt, toch weer verbaasd hoe goed Symbian werkt. Maar op de een of andere manier ben ik niet meer tevreden met de accuduur. Dus terug naar de 830. Ergeren doe ik me hooguit aan de Amerikaanse focus en het gebrek aan de Nederlandse Cortana.

 • Wevenhuis

  says:

  1. Nooit gedacht dat ik deze functie nodig had. Nu nog steeds niet. Sterker nog, alle pingeltjes die ik hoor in de dagelijkse praktijk lokken bij mij dwangmatige pavlov reacties uit. De wens om daarom eerder 2. Te hebben dan 1. Is groter.
  2. Kan ik ook handmatig. Kost geen extra moeite.
  3. Nooit een knipperlichtje nodig gehad. Lijkt mij een functie die obsessief compulsief gedrag uitlokt. We hebben al action center. Dat is al heel wat. Kost ook niet zoveel extra moeite naar mijn ervaring.
  4. Deze komt in windows 10. Er zijn voor windows 8 wel apps die slimme zoekfunctie ondersteunen zoals rapdialer. Ik ben het wel eens dat ik het bijzonder vind dat Microsoft niet eerder het slimme zoeken in de telefoon of personen hub zelf heeft overwogen.
  5. Naar mijn ervaring overbodig. Wi-Fi werkt gewoon en is gemakkelijk aan/uit te doen in de action center quick settings.
  6. –
  7. Er komt vast een nieuwe flagship met windows 10. De 1020, 930 en 1520 zijn nog best goede telefoons, ook al zijn er betere/nieuwere telefoons kwa hardware.
  8. Dit vindt ik ook een grote ergernis. De lokale markten en diensten mogen best wat meer ondersteund en vertegenwoordigd worden. Ik zie bij mij in de stad veel posters hangen van feesten of evenementen met hun eigen app. Maar kijk ik onderaan de poster dan zie ik in 9 van de 10 gevallen app voor iPhone/Android. Geen windows phone. Zou tof zijn als Microsoft een tool kon maken waarbij dit soort lokale apps makkelijk omgezet kunnen worden naar windows phone/windows 10. Maar ook makkelijker te vinden. Een goed voorbeeld is de jaarlijkse Noorderzon festival in Groningen. Er is een iPhone app, maar als ik zoek in de windows phone store dan kan ik hem niet vinden. Als ik zoek met Bing, vind ik met enige moeite een noorderzon app door oabsoftware. Het is een 2014 editie, en het ziet er niet naar uit dat er 2015 informatie er op staat. Tegen dit soort problemen loop ik tegen aan. Ik vind dat daar best wat meer reclame en ondersteuning door Microsoft gemaakt mag worden. De windows phone keuze is al groot en goedkoop. Het zou best een aantrekking kunnen hebben voor de markt om naar windows phone te gaan. Een tweede punt vind ik betalingen. Het wordt met de Nederlandse apps steeds beter, waarbij je zowel met PayPal, iDeal of ander betaling kan betalen. Voor zover ik weet betalen de meesten in Nederland met een (giro)betaalpas/bankpas. Ik ken bijna niemand die dagelijkse betalingen en evenementen betaalt met creditcard. Met apps zoals Pathé en thuisbezorgd is dat inmiddels goed opgelost naar mijn ervaring, maar de Microsoft apps zoals de Xbox series apps vind ik nog een drama met de creditcard. Microsoft apps zijn eigenlijk de enige reden dat ik een creditcard heb aangeschaft. Ik vind dat dat best wat zegt over inzichten en ondersteuning van lokale markten.
  9. Dit komt toch in windows 10? Ik heb in windows-phone-8 weinig last van dit probleem. Het werkt allemaal goed genoeg in mijn dagelijks gebruik ervan.
  10. Ik ben het met je sentiment eens. Cortana is wellicht toch het vreemdste project van Microsoft geweest. Iedereen lekker maken voor Cortana op windows phone, maar al duidelijk vanaf het begin dat Cortana alleen het speelgoedje is van de Amerikanen. Ze hebben wel de wereld lekker gemaakt dat dit het verkooppraatje is van het “waarom windows/windows phone kiezen”. Dit wordt toch de grootste blunder van Microsoft. De prioriteit van Cortana zou eigenlijk moeten zijn eerste talenpakket, dan de grapjes en de trucjes van Cortana. Microsoft heeft voor het omgekeerde gekozen en Cortana zal, naar mijn idee, het speelgoedje van de elite blijven, niet iedereen, wat ze wel proberen te promoten. Grote vergissing en erg misleidend. Ik wacht al meer dan 5 jaar op een vorm van tell me of Cortana Nederlands. Nog steeds niet. Ik weet niet eens of de Engelse, Franse, Duitse etc. goed werkt. Ik begin te geloven dat we in Nederland nooit het daglicht van Cortana zullen zien. Zijn we te kritisch/calvinistisch hiervoor?

 • renate0312

  says:

  Moet eerlijk zeggen op dit moment herken ik de punten nog niet maar dat zal komen omdat ik er met andere oge WPWPn naar kijk. Ik heb altijd wp gehad tot aan de 7 (toen heb ik nog even voor de lol een LG optimus 7 WP) maar was toen eigenlijk helemaal om op de android. Sinds vorig jaar weer definitief terug en voor mij is het een verademing, de apps die ik gebruik werken gewoon goed, beide telefoons zijn zo stabiel dat ik me soms kapot lach om het gehannes van andere. Ik rommel niet meer met gebakken roms en ben eerlijk gezegd nog steeds erg gelukkig dat ik terug ben.

 • MichelNH

  says:

  Goede punten Paul-AJ! Ik mis wel echt een flagship en dan in kleiner formaat; Liefst 4 inch of zelfs kleiner.

 • Paul-AJ

  says:

  @Wevenhuis (#2 kan ook handmatig) – de stille uren optie is een fijne functie voor iemand in een international functie. Ik word regelmatig ‘s-nachts gebeld door een collega of relatie die niet doorheeft dat een Nederlander ook slaap nodig heeft. Cortana handelt dat netjes af. Ook wanneer ik naar een andere tijdzone reis biedt dit mogelijkheden om de nacht wat rustiger door te komen – tegelijk is er wel een optie voor de ‘inner circle’ om mij toch direct te bellen. Voor mij werkt het.

 • Marco

  says:

  Ik heb inmiddels al zo lang Windows Phone dat ik niet eens zou weten of ik wat mis en derhalve erger ik me dan ook niet echt aan veel zaken. Het enige waar ik wel 200% in mee ga is die Amerikaanse focus van Windows Phone. Ik vind het echt NIET te begrijpen dat Microsoft daar al bijna vijf jaar tegen een dood paard aan loopt te schoppen, terwijl de het martkaandeel in de rest van de wereld echt enorm is toegenomen. In de US lukt het niet rechtsom en niet linksom want daar vreet men WP gewoon niet, mede dankzij de meest dominante Apple markt aldaar.
  Als je dan vervolgens de wereld wel volplempt met Windows Phones tegen de prijs van een reep chocola en hardnekkig vast blijft houden aan alle USP’s alleen op de thuismarkt te houden, dan ben je echt verkeerd bezig lijkt me… En met China gaan ze nu hetzelfde doen: die krijgen w

 • macbrink

  says:

  Goede lijst. Veel van die ergernissen deel ik. Het niet automatisch aanvullen van telefoonnummers is iets waarvan ik bijna dagelijks baal.
  Wat me ook zorgen maakt, is dat Microsoft schijnbaar niet genoeg App-ontwikkelaars aan zich weet te binden. (te) veel populaire apps zijn (nog) niet (meer) beschikbaar voor Windows Phone. Apps die wel beschikbaar zijn hebben vaak minder features dan op Android of iPhone.

 • WinSammie

  says:

  Volgens mij is de trilfunctie juist bedoeld om je te attenderen op een telefoontje zonder dat er gelijk een voor de hele omgeving hoorbare ringtone losbarst. Werkt prima zo!

 • swenvdheuvel

  says:

  Windiwsphone 10 komt straks met een flagship en ik hoop dat het iets van Surface phone gaat heten en de Lumia lijn een budget lijn wordt. Niet dat Lumia niet mooi is maar vind de naam surface zo highend klinken. Irisscanner met Microsoft hello ik heb er al zin in!!

 • Jaap_van_Ekris

  says:

  list=1][*]Ik deel Wevenhuis zijn mening dat we
  Hoi all,

  Dan toch maar mijn 2 centjes 🙂

  
  

  Ik deel Wevenhuis zijn mening dat we eerder naar minder dan naar meer notificaties moeten. Al die herrie leidt alleen maar af. Maar als er een notificatie komt, moet hij wel goed doorkomen bij de gebruiker.Ik deel de mening van Paul dat dit eigenlijk absurd is dat dit aan Cortana is gekoppeld. Cortana is fantastisch, maar bring desnoods “Cortana Light” uit waar alleen dit sort functie in zitten voor de international markt.Dit grijpt terug op punt 1: Notificaties moeten binnenkomen, hoe subtiel ook. Ledjes zijn daar enorm behulpzaam bij (maken geen herrie, dus subtiel genoeg tijdens meetings)Niet zo noodzakelijk. Zelf zijn 90% van de gebelde nummers uit mijn speeddial of terugbelacties. Handmatig intoetsen van een nummer heb ik letterlijk al in jaren niet meer gedaan. Of Bing zoekt het voor me, of ik haal het uit mijn contacten.Ik gebruik alleen nog maar Geofencing. Dan hoef ik die tijd niet in de gaten te houden. Veel betrouwbaarder (want als ik thuis ben doet hij het gewoon weer). Eigenlijk is die tijdslimiet enorme kolder: je zet WiFi niet uit omdat je het X minute uit wilt zetten. Je zet het uit omdat je niet op een plek bent waar je WiFi gebruikt. Geofencing is veel effectiever in zo’n scenario.Ik gok dat dit voortvloeit uit de harmonisatie van Windows en Windows Phone. Maar ik merk ook dat Windows Phone nu al toestaat dat apps extensies claimen.Ik durf de vraag te stellen of je een “Flagship Model” nodig hebt. Ik merk dat het hele concept “Flagship” een sort prijskaartje introduceert terwijl voor de gewone mens een toestel met geode prestaties voor een redelijke prijs veel belangrijker is. Dus misschien is die midrange wel veel interessanter, commercieel en qua gebruiksgemak. En dat zo’n mid-range WP een Apple achter zich laat, zou wel cool zijn. Wat ik mis zijn de “Absurde extreme experimenten”: de 1020 met een 41MP camera, de knalrode 920, de 7″ phablet, etc.. Ik mis het innovatieve denken en de experimenten die daar bij horen. Qua vormgeving lijken alle smartphones teveel op elkaar. Ik mis variatie en visieAls je accessoires zoek, zou ik zeggen kijk bij Brando of Amazon.de. Daar wordt je in de regel gelukkiger van. Als het gaat om Bing data, dan is het lastig. Bing moet zijn data ergens vandaan halen (telefoongidsen, etc.), en dat is een lastig process. Ik zie wel duidelijke verbetering (Bing die nu OV kan plannen en Pizzeria’s in de omgeving begint te vinden), maar snel gaat het niet. Google heft daar een enorme voorsprong door haar marktpositie, en Bing heft daar het nakijken. Ook in de VS zie je enorme verschillen: in de Redmond omgeving kon je in 2010 al in-mall navigeren met Windows Phone, wij kunnen dat pas 2 jaar. Het kost enorm veel tijd en energie om dat sort sources goed aan te sluiten.Nooit een problem gevonden.Cortana leidt onder het gebrek aan data. Cortana heft veel data nodig om te functioneren, en Bing kan die nog niet leveren. Daar moet hard aan getrokken worden, en daar zouden we eens als WP-gebruikers een vuist voor moeten maken. Maar er zijn meer landen die er last van hebben. Ook Duitsland en Oostenrijk Jaap

 • Paul-AJ

  says:

  @Jaap, je raakt een goed punt. Cortana heeft data nodig en Windows Phone zou wat meer moeten innoveren. Ik vrees echter dat de focus op Amerika ons parten blijft spelen. De EU heeft een open data portal (https://open-data.europa.eu/nl/data) en ik moest Google gebruiken om de link te vinden 🙁 . Ik geloof dat Microsoft niet goed begrijpt hoe je een eco-system van gebruikers moet activeren als je je op de consumentenmarkt richt. Misschien zouden ze onderdelen van Windows Phone open source moeten maken?

 • Jaap_van_Ekris

  says:

  QUOTE

  @Jaap, je raakt een goed punt. Cortana heeft data nodig en Windows Phone zou wat meer moeten innoveren. Ik vrees echter dat de focus op Amerika ons parten blijft spelen. De EU heeft een open data portal (

  https://open-data.europa.eu/nl/data) en ik moest Google gebruiken om de link te vinden 🙁 . Ik geloof dat Microsoft niet goed begrijpt hoe je een eco-system van gebruikers moet activeren als je je op de consumentenmarkt richt.Dit soort Open Data is niet goed genoeg. Het is in de regel totaal irrelevant of heftig verouderd.

  De data die je zoekt zit in bedrijvengidsen, filmgidsen, OV9292, fileinformatie, recensiesites, voetbaluitslagen, nieuwssites, etc. Het gaat om data die je nodig hebt om de normale dagelijkse vragen van gebruikers te beantwoorden. De “Open Data” initatieven bevatten dat soort info typisch niet omdat die in handen is van bedrijven die daar hun dagelijks brood mee verdienen. Die bedrijven hebben vaak met Google een sort wurgcontract afgesloten omdat ze anders helemaal de vergetelheid ingedrukt worden (je moet toch wat overhebben voor een geode ranking in Google). Endan is Bing maar een marginale speller die te weinig oplevert. Want wees nou eerlijk: wat is het nut van een “Gouden Gids” om bedrijfsinfo aan Bing te verkopen (klein marktaandeel) als die data al (met enige tegenzin) via Google gedistribueerd wordt en zorgt voor 90% van het verkeer?

  Crowdsourcing klinkt altijd grappig, maar voor veel data heb je gewoon mankracht nodig. Vervuiling van je data is een enorm problem met crowdsourcing, ongeacht hoe je het aanpakt. Veel data die verzameld moet worden is zeer dynamisch en is dus belachelijk veel werk dat snel moet gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan verstoringen in het wegverkeer en het openbaar vervoer. Dat kan alleen maar geautomatiseerd. Sommige data is gewoon te “saai” en arbeidsintensief om te laten doen crowdsourcing: hoe krijg je mensen zo gek dat ze bijvoorbeeld theaterprogramma’s en filmladdersgaan overkloppen?

  Misschien zouden ze onderdelen van Windows Phone open source moeten maken?

  Dat is onzinnig en gaat je probleem niet verhelpen. Open source maken van een deel van het OS maakt data nog niet publiek. Microsoft heeft een zeer open platform, wat gemaakt is om een geintegreerde ervaring te bieden vanuit verschillende datasources. Ik heb presentaties gezien waarbij met de zoekfunctie Amazon en vergelijkbare partijen resultaten liet zien op basis van de door hen geimplementeerde hook in het OS.

  Partijen willen gewoon de data waar zij hun geld mee verdienen niet delen met een derde.

  Jaap

 • murdock

  says:

  Ik vind ook dat spijtig dat je niet kan zoals bij android dat je telefoon zwijgt als ze nog berichten zenden. ik gebruk mijn phone als wekker maar krijg soms nog late messenger berichten of meldingen van apps en games, nu zet ik de vliegtuig modus aan maar dan ben je ook onbereikbaar voor iedereen. Bij android kon ik een tijdstip instellen dat men smartphone zweeg en kon ik personen kiezen die me wel nog konden bellen.ik hoop dat nu ook in windows 10 komt.

 • murdock

  says:

  Waarom kan cortana niet gewoon beschikbaar zijn. In het engels bij apple kunnen ze dat wel met siri en op mijn galaxy note 10.1 2014 heb ik s voice.
  Hopelijk lost microsoft dit probleem snel op zodat ook wij kunnen genieten van alla functies.

 • Amadeus

  says:

  De 930 heeft volgens diverse bronnen stiekem wel een ledje die pas met win10 geactiveerd wordt.

  Wat ik jammer vind is dat als je je toestel wiped, ook je mediabestanden kwijt bent, tenzij deze op een aparte sd kaart staan.
  Geef een extra optie om specifiek daarvoor te kiezen….
  Mis nog steeds een fatsoenlijke backup.
  Een callrecorder zou leuk zijn.
  Quiet hours zonder cortana ( ik zal verder toch geen gebruik van cortana maken, niet in de zin van vocal input ).
  De fotogalerij laten opstarten in een eigen gedefinieerde map.
  Een optie om bepaalde afbeeldingen, video’s en audio niet te laten zien in de galerij of mediaspelers, zoals mijn privecollectie ringtones in de audiospeler 🙁
  Volumesettings in de actioncenter zodat je geen gebruik hoeft te maken van de volumeknoppen.
  Stylussuport in de phablets.
  Als je een toestel koopt waarbij draadloos laden bij inbegrepen is, lever dan ook daarbij de draadloze lader en niet als losse aanschaf.
  Streaming vanuit onedrive …… Ondanks dat het inmiddels is toegevoegd door ms zie ik nog steeds geen onedrive folders in mij audio en videospeler. ( en ja ik ben up to date qua updates ).

  Ik kan nog wel even doorgaan,
  maar een dergelijke lijst kan ik ook wel voor android bedenken.
  Wp is voor mij en waarvoor ik het gebruik nog steeds het beste platform ondanks dat het zeer zeker wel zijn tekort komingen heeft.
  Een van de belangrijkste aspecten vind ik nog steeds de stabiliteit en de snelheid van het o.s.
  Ik geloof als ik de ontwikkelingen zo zie van 10, dat het voorlopig nog niet gedaan is met wp….
  En mocht dat wel gebeuren dan is het jammer voor alle betrokkenen, maar ik lig er nog geen tel wakker van want sommigen gaan wel erg ver in hun ideologie en lijkt het meer op een religie dan op wat het echt is…..een gebruiksvoorwerp.

 • Marco

  says:

  QUOTE

  
  Als je een toestel koopt waarbij draadloos laden bij inbegrepen is, lever dan ook daarbij de draadloze lader en niet als losse aanschaf.

  Da’s natuurlijk leuk voor een of twee keer, en daarna heb je dat ook niet meer nodig. Voor fabrikant natuurlijk onzinnig en veeeel te duur om direct bij te voegen. En we willen de wereld natuurlijk niet overspoelen met redundant laad-platen… 🙂

  • Amadeus

   says:

   Dat wordt het nu ook al…..usb kabeltjes, headsets en laad adapters.
   Over een tijdje vind je ook die draadloze laadstations gewoon in de schappen van de action, immers die dingen kosten voor de fabrikant nagenoeg geen ….. 😉

 • Richard

  says:

  QUOTE

  ...we willen de wereld natuurlijk niet overspoelen met redundant laad-platen... :)

  Ja, eigenlijk zou zelfs de gewone oplader uit de verpakking kunnen(?). Mits de prijs dan ook wat wordt verlaagd (geen idee hoeveel zo’n lader kost t.o.v. de totaalprijs).

  Nintendo laat bijvoorbeeld (sinds de 3DS XL) de lader weg. Klanten hebben al een lader in huis, of kopen die

 • Jaap_van_Ekris

  says:

  QUOTE

  Wat ik jammer vind is dat als je je toestel wiped, ook je mediabestanden kwijt bent, tenzij deze op een aparte sd kaart staan.

  Wipen is wipen, dus dan ook echt alles weg.

  Mis nog steeds een fatsoenlijke backup.

  Riep ik 5 jaar geleden ook, nu niet mer. Het huidige model, als app-ontwikkelaars de guidelines van Microsoft respecteren, werkt veel beter omdat de app zich opnieuw installeert en dan de data wordt overgezet (app-fouten die met een telefoonbackup ook meegebackupt worden raak je dus kwijt). Als ik mijn telefoon een hard reset geef, dan komt al veel spul gewoon terug.

  Stylussuport in de phablets.

  Dat kan mits de hardware het ondersteund. Op Tablet-niveau zie je het ook: de Asus VivoTab Note 8 en de Dell Venue 8 zijn beide pen-enabled.

  Als je een toestel koopt waarbij draadloos laden bij inbegrepen is, lever dan ook daarbij de draadloze lader en niet als losse aanschaf.

  Bij mij zat hij er destijds gewoon bij (Lumia 920). Maar zelf hou ik van keuze en er zijn veel meer mooie draadloze laders op de markt (IKEA…), dus ik beslis liever zelf hoe ik mijn geld uitgeef.

  Jaap

  • Amadeus

   says:

   Backup is nog steeds niet wat ik verwacht van een backup.
   Ongeacht wat een developer met zijn app doet.
   Als ik een reset of een ander toestel aanschaf dan worden apps opnieuw uit de store gedownload, apps die ondertussen verdwenen zijn zijn dan ook echt weg. Daarnaast maak ik gebruik van livefolders met daarin gepinde webpages, ook deze moet ik handmatig opnieuw aanmaken.
   Als ik een backup herstel of maak wil ik niet alles terug moeten halen vanuit de store of een cloudservice, maar wil dit gewoon offline kunnen doen, sterker nog ik wil gewoon een complete image kunnen maken van de gehele inhoud incl instellingen van mijn ” rom”.
   Ik maak gebruik van een eigen boot en afsluitschermen incl een eigen accentkleur, ook deze worden niet meegenomen in wat ms noemt een backup.
   Backup is meer dan alleen apps met bijbehorende data, maar ook mijn instellingen wachtwoorden etc.
   Ik heb een droidtablet, als die vernaggeld wordt dan is het voor mij een kleine moeite om alles weer terug te zetten in een eerdere staat, inclusief alle instellingen en zonder dat ik mij bij alle mailaccounts opnieuw moet inloggen.
   Stel wp 10 wordt uitgerold en deze bevalt mij niet dan kan ik niet meer teruggrijpen naar wp8.1 of wp8.
   Het is leuk dat als ik mij inlog op een ander toestel dat veel zaken automatisch geregeld worden, maar dat is niet wat ik noem een backup.

 • floepke

  says:

  ik heb de LUMIA 625 , het enige wat mij ergert is aan/uit knop op de verkeerde plaats ! die zou beter langs de bovenkant zich bevinden i.p.v. opzij , als men telefoneert heb je snel deze knop ingeduwd aangezien deze zich op de verkeerde plaats bevindt !

 • deco

  says:

  Veel zaken die ik hier lees, worden gelukkig in W10 opgelost.
  Ik erger me niet over nagenoeg alle genoemde punten 🙂
  Enige waar ik zo nu en dan op stuit en niet begrijp waarom dat zo is opgelost: bijlagen in een e-mail. Gewoon… simpel.. mailtje maken, bijlage kiezen, verzenden. Dat kan niet. Je kunt alleen foto’s toevoegen.
  Dus je moet de andere weg nemen: bestand (bijv. PDF)… delen via e-mail… verzenden.
  Maar ook dit zal straks in W10 vast opgelost worden met de nieuwe Office apps.

 • wally

  says:

  Ik vind Windows Phone niet echt gepolijst in de kleine details. Die nog wel eens erg hinderlijk kunnen zijn bij het dagelijkse gebruik.
  Met kleine dingen in de afwerking is men niet consequent.
  Bijvoorbeeld bij het Settings > System gedeelte.

  Dan weer hoofdletter gebruik en dan weer niet.
  Het staat ook niet op alfabetische volgorde dus je mag lekker keer op keer zoeken waar het staat.

 • the ozzynator

  says:

  QUOTE

  "Dan weer hoofdletter gebruik en dan weer niet.
  Het staat ook niet op alfabetische volgorde dus je mag lekker keer op keer zoeken waar het staat."
  
  Dat is iets wat verbeterd moet zijn in WP 8.1 update 2 (GDR2) die nu nog alleen op de Lumia 640(XL) draait: 
  

  http://www.mywindows.nl/2015/03/mwc15-hands-on-video-met-de-lumia-640-en-de-lumia-640xl/

  Maar wanneer die update komt… geen idee 🙁

  Dat met die hoofdletters is logisch, Wi-Fi en Bluetooth zijn namen, VPN en NFC afkortingen. Rest zijn gewoon woorden. Dus taaltechnisch klopt dat gewoon.

  GDR2 komt bij mij rond half/eind april als alles wil vlotten.

  • Richard

   says:

   @ ozzynator: Welk toestel heb je?

   Hopelijk is mijn Lumia 830 (NL CV) ook snel aan de beurt voor GDR2 😉

  • wally

   says:

   Los van afkortingen of merknamen met hoofdletter en op alfabet sorteren wat mij eigenlijk logisch lijkt.
   Is het zoals de spelling voorschrijft dat; aanduidingen dienen een hoofdletter te bevatten aan het begin van het woord.

   Maargoed doe je dat niet, schrijf het dan consequent zonder hoofdletter.
   Maar dat doet men niet.

   Bijvoorbeeld: Op het startscherm staat er ‘Phone’ en ‘Messaging’ met hoofdletter.
   Bij settings > application staat phone’ en ‘messaging’ ineens met kleine start letter.

 • deco

  says:

  QUOTE

  Los van afkortingen of merknamen met hoofdletter en op alfabet sorteren wat mij eigenlijk logisch lijkt. 
  Is het zoals de spelling voorschrijft dat; aanduidingen dienen een hoofdletter te bevatten aan het begin van het woord.
  
  Maargoed doe je dat niet, schrijf het dan consequent zonder hoofdletter. 
  Maar dat doet men niet. 
  
  Bijvoorbeeld: Op het startscherm staat er 'Phone' en 'Messaging' met hoofdletter. 
  Bij settings > application staat phone' en 'messaging' ineens met kleine start letter.

  Naamgeving in de tegels beginnnen altijd met een hoofdletter. En alles bij settings is met kleine letter. Behalve afkortingen of geregistreerde namen zoals Bluetooth, Wi-Fi, VPN.. dus met dat betreft zie ik toch echt wel consistentie.

 • wally

  says:

  Ik ben het met je eens dat aks je het per onderdeel bekijkt er inderdaad per onderdeel consequent hoofdletters worden gebruikt of juist niet. Ik vind het echter niet samenhangend en dus tegenstrijdig als ik het Windows Phone breed bekijk. Een besturingssysteem hoort mijns inziens breed volgens de zelfde logica te zijn vormgegeven.

  Bijv. overal hoofdletters en niet alleen op het startscherm of overal consequent niet. Termen in meervoud weergeven of enkelvoud en niet zomaar wat luk raak alles door elkaar.

  Dat vind ik precies hetzelfde bij Windows 8. 2 werelden in een. Modern UI en de klassieke AERO.
  2 werelden die totaal niet met elkaar matchen met stijl, iconen, letters, vensters en manier van werken etc en die niet consequent kunnen worden gebruikt. Of Modern UI of AERO.

  Wat ik nu zie van Windows 10 vloeit de stijl al meer naar een geheel maargoed Windows 10 is een andere discussie.

 • boei

  says:

  Ik vindt het juist een verademing dat er geen notificatie lampje is op mijn 930. Ik erger mij ’s nachts dood aan het lampje op de telefoon van mijn vriendin. Dan lig je net lekker wordt de kamer weer vel verlicht met de blauwe kleur van het lampje. En zit je met een groepje bij elkaar dan heb je al die aandacht trekkende lampjes van android en ios. Waar door het niet gezelliger op wordt.

Geef een reactie