Draadloos met Windows Phone: Miracast

Tegenwoordig leven we in een wereld waarin al onze digitale apparaten met elkaar moeten kunnen communiceren. Echter, een veelvoorkomend probleem bij het verbinden van technologie is meestal dat kamers nogal snel veranderen in een oerwoud van snoeren en verlengsnoeren. Vorige keer bespraken we reeds NFC als een potentiële oplossing voor dit probleem.

Deze week bij Draadloos met Windows Phone staat Miracast centraal. Miracast is een technologie waarmee 1080p HD beeld in combinatie met 5.1 surround geluid naar een Miracast-gecertificeerd apparaat kan worden gestreamd. Standaard zit bij Windows 8.1 en Windows Phone 8.1 ondersteuning voor Miracast-mirroring ingebouwd. Hierdoor is het streamen van een video naar het “grote scherm” simpelweg een kwestie van verbinden en streamen geworden. Maar wat voor scenario’s zijn met Miracast denkbaar?

 

Miracast Smart-TV Streaming

De meeste Smart-Tv’s van fabrikanten als Samsung en LG ondersteunen intussen Miracast en WiFi-Direct, echter elke fabrikant heeft er een speciale naam voor bedacht. Zo heeft LG de naam Wi-Fi Screen Share bedacht voor Miracast en Wi-Fi Direct. Beide technologieën zijn vervolgens weer onderdeel van LG Smart Share. Sony daarentegen noemt het One-touch mirroring, waarbij een NFC-chip in de Tv-afstandsbediening een directe verbinding tussen de twee apparaten mogelijk maakt.

Dit zijn slechts voorbeelden van de verschillende termen die voor Miracast worden gebruikt. Deze verschillende termen voor één simpele technologie maakt het selecteren van een nieuwe beeldbuis niet bepaald makkelijk. Waarom zou je dan überhaupt nog een dergelijke TV aan willen schaffen? Is een goede beeldkwaliteit niet ruim voldoende?

miracast-gir-deg-tradlos-hdmi

Een onverwachte wending

De laatste jaren is mobiele technologie centraal komen te staan in ons leven, echter integratie met grote bedrade apparaten is ver achtergebleven. Op dit moment vindt er een grote verandering plaats in de technologiesector: alles moet met elkaar kunnen communiceren met zo min mogelijk handelingen. Dit is zowel de achterliggende gedachte van NFC, de technologie die in de vorige editie van “Draadloos met Windows Phone” centraal stond, als die van Miracast en Bluetooth.

De verwachting is dat mobiele technologie de komende jaren een nog belangrijkere rol zal gaan spelen in ons leven. Om goed voorbereid te zijn op dat moment is het dus belangrijk dat men rustig de tijd neemt om te onderzoeken of Miracast-ondersteuning aanwezig is op de nieuwe TV.

Er zijn echter ook consumenten die niet veel zien in compatibiliteit met de mobiele technologie van de toekomst. Deze groep kiest dan liever voor de vertrouwde bedrade aansluitingen. Deze zijn vrijwel altijd goedkoper en in sommige gevallen makkelijker in gebruik. Tevens geeft dit de klant meer bestedingsruimte, omdat deze nu minder geld kwijt is aan een Smart-TV. De klant kan er vervolgens voor kiezen om dat overgebleven geld tóch in zijn of haar nieuwe TV te stoppen, maar dan in de vorm van meer pixels, een bioscoop-beeldverhouding of 3D-ondersteuning.

Het feit is echter dat de meeste van de zojuist genoemde Tv’s vrijwel altijd beschikken over een willekeurig Smart-TV platform, omdat het namelijk een high-end TV is. Uiteindelijk ontkom je dus niet aan Miracast. Neem dus de volgende keer gewoon even rustig de tijd om te kijken of Miracast wordt ondersteund op jouw ideale TV.

De ultieme werkomgeving

Een ander scenario met betrekking tot Miracast is de creatie van de ultieme werkomgeving door gebruik te maken van Miracast. Als je over een desktop of laptop met Intel Graphics en Windows 8.1 beschikt dan kun je in principe je extra beeldschermen draadloos verbinden. Echter moeten deze beeldschermen dan wel werken met Miracast. Helaas is dit bij computerbeeldschermen nog niet zo mainstream als bij Smart-Tv’s. Voor de uitgebreide lijst met vereisten kun je op de site van Intel terecht. Ook is het wel even aardig om te vermelden dat alle Surface-edities om kunnen gaan met Miracast, met uitzondering van de allereerste Surface RT.

Gelukkig hebben fabrikanten als Philips daar lucht van genomen en inmiddels beeldschermen met ondersteuning voor Miracast in de schappen staan. Bij Philips is dit bijvoorbeeld de Philips 239C4QHWAB, een Full-HD IPS beeldscherm met Miracast ondersteuning.

Ook LG heeft inmiddels flink wat beeldschermen uitgerust met Miracast. Dit is jammer genoeg per model verschillend. LG heeft echter wel een aardige video gemaakt rondom de technologie.

Het voordeel van een “draadloze” werkomgeving met Miracast is dat je een overzichtelijke werkplek maakt, waarbij nieuwe apparaten gemakkelijk aangesloten kunnen worden. De werkplek kan zelfs zó ingericht worden dat op het ene moment de tablet content toont op het tweede beeldscherm, op het andere moment de desktop computer. Met een Miracast dongle of klein kastje zou je in principe oude beeldschermen en zelfs beamers geschikt kunnen maken voor Miracast.

DSC_8182

Aan de hand van wat jullie hebben kunnen lezen is het dus nog niet zo gek dat Microsoft besloten heeft een technologie als Miracast te implementeren in zowel Windows 8.1 als Windows Phone 8.1. Daarnaast zijn er inmiddels verschillende berichten verschenen met het gerucht dat Microsoft zelfs een Surface-branded Miracast dongle wil gaan verkopen.

Het oordeel? Het aansluiten van apparaten door middel van Miracast is vele malen makkelijker dan elke keer het juiste snoertje zoeken. Miracast is echter niet een oplossing voor iedereen, maar zelf zie ik het wel zitten om in mijn nieuwe appartement een TV aan te kunnen sturen met mijn desktop, laptop, Surface en Windows Phone

Gebruik jij inmiddels Miracast? Wat zijn jouw ervaringen? We horen het natuurlijk graag in de reacties! Volgende keer in Draadloos met Windows Phone: “Printers”.


Geef een reactie