FlitsNav en Flitsmeister voor Windows Phone. Welke is de beste?

Als je veel op de weg zit, kan het zo zijn dat je na verloop van tijd zo’n nare paarse envelop van het CJIB uit Leeuwarden op de mat krijgt (of in je inbox van de leasemaatschappij). Nu roept men al gauw dat je dan maar niet te hard moet rijden, maar in het oerwoud van snelheidsborden, tijdgebonden snelheden, trajectcontroles en meer vanuit de bosjes komend onheil, kan het wel eens gebeuren dat een moment van onoplettendheid keihard wordt afgestraft. Gelukkig zijn er inmiddels een tweetal apps die kunnen voorkomen dat een flitspaal of radar aan je aandacht ontsnapt.

FlitsNav bestaat al een aantal jaar en heeft onder de Windows Phone gebruikers een behoorlijke partij fans. FlitsNav draaide al op Windows Phone 7 toestellen en is keurig met zijn tijd meegegaan naar de laatste Windows Phone 8 versie. Er verschijnen zeer regelmatig updates en er is een actieve betatest waarin nieuwe features getest worden alvorens ze in de publieke versie verschijnen. FlitsNav heeft ook apps voor Android en iOS en wordt actief ondersteund vanuit de website Flitsservice.nl. Deze website geeft je de laatste informatie over flitsers, flitspalen, radarwagens en helpt je zelfs met je bezwaarschriften als je het niet eens bent met je boete. De site bestaat al vele jaren en heeft een vrij hechte community opgebouwd die elkaar met raad en daad bijstaan, maar ook flitsers melden. En dat is nu waar het bij deze twee apps om draait. Beide apps zijn zoals het mooi genoemd wordt community-driven. Deze apps kunnen alleen maar bestaan als mensen onderweg een radar spotten en deze doorgeven.

Zo krijgt Flitsmeister ook zijn input. Flitsmeister timmert al een tijd aan de weg met een Android en iOS app en is pas sinds kort op de Windows Phone te gebruiken. Nu zijn er geen exacte aantallen voorhanden, maar Flitsmeister heeft met name op Android en iOS meer downloads dan FlitsNav. Echter op het Windows Phone platform steekt FlitsNav nog met kop en schouders boven Flitsmeister uit. Dat komt hoofdzakelijk omdat de Flitsmeister app functionaliteit als het draaien in de achtergrond, het tonen van trajectcontroles, vaste flitspalen en flitsers in België en de vergaande instellingen die FlitsNav wel heeft, op dit moment nog niet in de app aanwezig zijn. Ik rij zelf zo’n 1000 kilometer in de week en dan is een dergelijke app pure noodzaak. Om tot een goed vergelijk te komen heb ik beide apps dagelijks naast elkaar draaien. Dat kan prima, want Flitsnav draait mooi in de achtergrond en waarschuwt door middel van een toast bericht voor naderend onheil en Flitsmeister draait gewoon op de voorgrond mee. Kijkend naar de interfaces zie je een aantal opvallende verschillen.

Weergave op het scherm

wp_ss_20140219_0001 wp_ss_20140219_0003

FlitsNav dimt het scherm na zo’n 30 seconden om inbranden van het scherm te voorkomen en begint pas 10 kilometer voor een radar of flitspaal een waarschuwing op het scherm te tonen. Je ziet in een oogopslag de richting en resterende afstand en wat voor soort flitser het is. Flitsmeister pakt de interface wat anders aan. Als er geen radar op je weg te vinden is, spoort de app je vooral aan om gas te geven. Vrrrooommm geen flitsers in jouw rijrichting 🙂 De cirkel rechts onderaan bij FlitsNav geeft aan hoe lang geleden de laatste update is geweest, terwijl Flitsmeister die rechts bovenin toont.

wp_ss_20140304_0001 wp_ss_20140304_0004

De apps geven beide de actuele files van de VID door. FlitsNav geeft deze niet weer op het dashboard, Flitsmeister wel. De informatie is redelijk actueel en de vertraging wordt weergegeven in minuten. Bij Flitsmeister geldt: Zo lang de file er nog staat, blijft deze op het scherm staan. Ook als je er dus al lang voorbij bent. Het zou veel handiger zijn dit te koppelen met de weginformatie. Flitsmeister geeft namelijk ook precies aan bij welke hectometerpaal je rijdt. Als het einde van de file bekend is kun je deze informatie gebruiken om na het passeren van de file deze niet meer weer te geven. Je ziet hier dus ook de files op het andere weggedeelte in tegengestelde richting.

wp_ss_20140219_0007 wp_ss_20140219_0005

Kom je echter in de buurt van een flitser dan word je daarvoor het liefst duidelijk gewaarschuwd en dat doen beide apps goed, echter FlitsNav weet wel veel meer de aandacht te trekken. Kom je in de buurt van een flitser dan kleurt de cirkel op het dashboard van groen naar geel naar rood en klinkt er een duidelijk geluidssignaal. Ook begint het scherm te knipperen en dat valt echt op! Flitsmeister is iets meer ingetogen. Uiteraard hoor je ook hier een alarmgeluid en krijg je een melding op het scherm waarop je geattendeerd wordt je snelheid in de gaten te houden.

FlitsNav heeft meer functionaliteit

Qua functionaliteit houdt het hier wel zo’n beetje op voor Flitsmeister. Flitsers en files melden doet de app prima, maar er is natuurlijk veel meer en daar heeft FlitsNav echt een behoorlijke voorsprong. Om maar eens te beginnen met trajectcontroles, ook wel de gouden koeien van de Staat genoemd. Van Utrecht naar Amsterdam heb je er zo eentje. 5 Banen breed en je mag er maar 100. FlitsNav waarschuwt je keurig dat de controle eraan komt en zodra je het eerste portaal gepasseerd bent, komt je gemiddelde snelheid op het scherm. Beetje te hard? Geen probleem. Je kunt snel zien wat de afstand tot het volgende portaal is en hoe ver je moet afremmen om de snelheid weer op de gemiddelde 100 km/h te krijgen.

wp_ss_20130829_0001

Naast trajectcontroles kom je in FlitsNav ook alle vaste palen in Nederland en de mobiele controles in België tegen. Maar belangrijker nog: controles op lokale wegen! In mijn wijk staat nog wel eens een geniepige boa opgesteld en zodra ik deze doorgeef, zie ik deze in mum van tijd in de app verschijnen. Daar zit ook de kracht van FlitsNav, het laagdrempelig doorgeven van meldingen. Zie je een flitser, tik op het dashboard en je kunt deze zo doorgeven. Handen liever aan het stuur? Dan bel je gewoon de Flitslijn (op een lokaal nummer). Of stuur de melding in via de website of zelfs via SMS. Flitsmeister vertrouwd hiervoor op hun Android en iOS gebruikers en is een samenwerking aangegaan met BNR. Ze mogen dan wel een grotere groep melders hebben, maar dat betekent niet automatisch dat de kwaliteit van de meldingen omhoog gaat.

Conclusie

Qua functionaliteit moet Flitsmeister het echt afleggen tegen FlitsNav. Door de jarenlange doorontwikkeling is er nu wel een app boordevol met informatie en instellingen, waarmee je alles tot in detail regelt. Flitsmeister komt pas net kijken op de Windows Phone markt en het is jammer dat ze met een redelijk uitgeklede app zijn gestart, in tegenstelling tot hun Android en iOS app. Natuurlijk zul je altijd wel een situatie tegenkomen waarin een controle in de ene app wel staat en in de andere (nog) niet. Toch heeft FlitsNav mij al jarenlang gevrijwaard van boetes en voor die ene die ik toch opliep, heb ik met hulp van de specialisten op het forum succesvol bezwaar aangetekend. FlitsNav heeft vanwege de zeer actieve community en de ondersteuning van de app daarom mijn absolute voorkeur!

Download

Je kunt beide apps geheel gratis downloaden uit de Windows Phone Store:

The app was not found in the store. 🙁 #wpappbox

Links: → Visit Store → Search Google
The app was not found in the store. 🙁 #wpappbox

Links: → Visit Store → Search Google

, , , ,
Loopt rond met mobiele apparaten sinds 1991, is Microsoft MVP Windows Phone sinds 2009, groot Microsoft-, Nokia- en HTC-fan. Denkt in Newtonmeters en gaat nergens heen zonder een Surface.
704 artikelen

Geef een reactie