Review Nokia Lumia 625 Windows Phone

Een telefoon waar we nog weinig van gehoord hebben is de Nokia Lumia 625. Tijd voor ons om deze eens een flinke review te geven. Vaak beginnen we bij een review met de informatie waar de huidige telefoon een opvolger van is. Bij de Nokia Lumia 625 is dat wat lastiger om te doen. Aan de naam zou je kunnen zeggen dat hij de 620 opvolgt zoals de 925 de 920 opvolgt. In het geval van de 625 gaat dat verhaal niet op. Het best zou je de 625 nog een opvolger kunnen noemen van de 820. Maar dat is niet eerlijk tegenover de 820 en 625. Wat mij betreft houden we het er op dat de Nokia Lumia 625 een eigen nummer had mogen hebben vanwege zijn unieke eigenschappen. Denk daarbij aan eigenschappen zoals een groot scherm en mogelijkheid voor een micro-SD kaart. Bij het testen van het toestel heb ik wel in mijn achterhoofd gehouden dat het een budgettoestel betreft.

Het uiterlijk van de Lumia 625

Met de afgeronde hoeken doet de Nokia Lumia 625 sterk denken aan de Lumia 620 en 820. Ook de afneembare achterkant is een overeenkomst tussen de toestellen. Bij het uitpakken van het toestel moest ik toch even spieken in de handleiding hoe de achterkant er precies af moet. Net als bij de Lumia 620 is het wenselijk als je een langere nagel hebt om zo bij de opening van het oplaadpunt de achterkant er af te halen. Als je eenmaal de achterkant eraf hebt, valt gelijk op dat je de batterij niet eruit kan halen om te vervangen. Wil je de batterij toch vervangen, dan zal je eerst wat schoefjes moeten losdraaien.

Het enige wat je kan doen als de achterkant verwijderd is, is een simkaart en een micro-SD kaart plaatsen. Bovenin de telefoon is een opening gemaakt waar zowel de simkaart als de micro-SD kaart in passen. Op het plastic staat aangegeven dat de simkaart in de bovenste opening moet en het micro-SD kaartje daaronder. Wanneer je de achterkant weer op de telefoon wil klikken, moet je toch wel aardig wat kracht zetten om hem vast te laten klikken.

WP_20140113_19_43_45_Pro (Small)

Althans de eerste keer is het zo. Na verloop van tijd gaat het steeds makkelijker, waarschijnlijk omdat het plastic dan wat is versoepeld. In dat opzicht kun je de 625 niet vergelijken met een 820 of een 620. Het plastic is dunner wat ik merkte toen ik de telefoon van 3 meter hoog op een betonnen vloer liet vallen. Wonderbaarlijk zie je alleen op de hoek van het plastic een beschadiging. Het scherm is niet gebroken. Verder heeft de Nokia Lumia 625 de kenmerken die we bij een Nokia gewend zijn. De knoppen voor volume, aan/uit en camera zitten aan de zijkant. Aan de bovenkant zit de ingang voor de koptelefoon en onderin kan je de aansluiting voor het opladen/data vinden.

Specificaties

Fabrikant Nokia
Chipset Qualcomm S4 Snapdragon
Processor 1,2 GHz Dual-Core
Intern geheugen 512 MB
Opslaggeheugen 8 GB (uitbreidbaar dmv MicroSD)
Schermgrootte 4,7 Inch
Schermresolutie 480 x 800 pixels
Dataverbinding edge, gprs, hsdpa, hspa, hspa+, hsupa, lte, umts
WiFi 802.11, 802.11b, 802.11g, 802.11n
Bluetooth versie 3.1
Camera 5 Megapixel, Enkele led. Front: 1,3 MP
Videocamera 1920×1080 (Full HD 1080p)
Connectoren 3.5 mm hoofdtelefoon aansluiting, Micro-USB
SIM-kaart Micro simkaart
Lengte 133,25 mm
Breedte 72,25 mm
Dikte 9,15 mm
Gewicht 159 gram
Gesprekstijd tot 15,2 uur
Standby tijd tot 552 uur
Batterij 2.000 mAh
Kleur(en) Zwart, Groen, Oranje, Zilver, Wit, Blauw

In de doos

  • Nokia Lumia 625
  • Oplader (kabel vast aan oplader)
  • Datakabel
  • Headset
  • Informatieboekje

lumia 625 inhoud

Budget

De Lumia 625 bevindt zich aan de onderkant van de toestellen-range. Dat zie je in veel dingen terug. Laten we beginnen met het scherm. Waar mijn Lumia 1020 een helder zwart scherm heeft wanneer hij uit/vergrendeld staat heeft de Lumia 625 een meer grijs-achtig scherm. De lage resolutie van het scherm is in het dagelijks gebruik geen probleem. Wanneer ik het toestel naast de 1020 gebruik merk je het wel, maar zonder vergelijkingsmateriaal stoort het eigenlijk niet echt. De camera is niet te vergelijken met de Lumia 1020, daar is het verschil gewoon te groot voor. De Nokia Lumia 625 heeft een camera waar je even snel een fotootje mee kan schieten om iets vast te leggen. Ook de camera aan de voorkant is niet van de allerbeste kwaliteit, maar voor een Skype gesprek kan hij er prima mee door. Verder is de telefoon ook niet uitgerust met draadloos laden en NFC. Draadloos laden is bij de 820 nog optioneel toe te voegen door een andere cover, bij de Lumia 625 is dit niet mogelijk.

WP_20140113_19_34_59_Pro (Small)

Batterij

In een budget telefoon zou je een zwakke batterij verwachten. Na weken testen krijg ik het niet voor elkaar om de batterij hard te laten leeglopen. Toch staan er twee pushmail accounts, gebruik ik 4g en vind ik mijn weg door Nokia Drive. Zelfs dan gaat de batterij langer dan een dag mee. Wanneer ik de telefoon amper gebruik kan ik makkelijk 5 dagen met de telefoon doen.

In vergelijk met andere telefoons die ik heb gebruikt (Lumia 800, 900, 620, 1020 en de HTC 8X) kan ik niet zo lang met een batterij doen in de zelfde omstandigheden. Natuurlijk vragen het scherm en de camera veel minder van de 625 als dat ze doen van de 1020.

WP_20140113_19_42_08_Pro (Small)

Zakelijk gebruik

De Nokia Lumia 625 wordt steeds meer in de zakenwereld gekozen als vervanging voor de Blackberry’s en Samsungs. Ook ik gebruik de telefoon zakelijk maar dan gecombineerd met prive. Zakelijk gezien moet ik met mijn telefoon kunnen bellen, navigeren (ik zit veel in de auto) en even een foto kunnen schieten.

De camera mag dan niet geweldig zijn, je kan er wel normale foto’s mee maken. Om foto’s te maken van serienummers, bekabeling en foutmeldingen op beeldschermen is de camera prima geschikt.

Grote schermen schikken mij altijd af. Het scherm van de 1020 vond ik in het begin wat te groot om vast te houden. De Nokia Lumia 625 is net even wat breder wat voor het gebruik geen enkel probleem. Voor het navigeren is een groot scherm ideaal om goed de weg te kunnen zien. De Lumia 625 is zelfs groter dan mijn oude navigatie systeem. Ook tijdens het emailen zijn de toetsen in landscape mode groot genoeg om fijn een mail te sturen. Op de kleinere schermen zit je toch wat vaker op de foute letter.

WP_20140113_19_40_22_Pro (Small)

Conclusie

Wanneer je een smartphone wil waarmee je kan bellen, whatsappen en een paar kleine spelletjes is dit een ideale telefoon. Spellen zoals Angry Birds Go! zijn niet beschikbaar vanwege het geheugen van 512MB, maar dat mag de pret niet drukken. Gebruikers die een Lumia 520 willen hebben met een groter scherm zullen uiterst tevreden zijn met de Lumia 625. De batterij heeft mij nog het meest verrast. Als ik de Lumia 625 eens twee dagen vergeet op te laden is hij nog steeds niet leeg. Voor het zakelijk gebruik vind ik hem ook ideaal. De werkgever hoeft niet veel uit te geven aan de telefoon en jij hebt toch alle functies die je wil tot je beschikking.

Om eerlijk te zijn mis ik de functies als 41 Megapixel camera, draadloos laden, NFC en een helder zwart scherm niet wanneer ik de Lumia 625 een tijdje heb gebruikt. Zo vaak maak ik geen foto en de rest gebruik ik al helemaal niet. Natuurlijk is het leuk om te hebben, maar het zijn eigenlijk hele dure opties. De lumia 625 is prima te gebruiken zonder al deze extra’s en heeft daarom ook een aantrekkelijke prijs. Ook de mogelijkheid om de achterkant te veranderen spreek mij wel aan. Vroeger kon je al de covers op Nokia telefoons wisselen en dat is nu nog steeds mogelijk. De covers voor de Lumia 625 zijn gelukkig niet duur. Mijn oranje achterkant is al besteld!


Geef een reactie