Windows Phone geheugenmanagement: de overige opslagruimte

Binnen Windows Phone is een onderdeel van het opslaggeheugen opgenomen met de vage beschrijving “overige opslagruimte”. Wat er precies achter verborgen zit wordt voor de gemiddelde gebruiker niet snel duidelijk. De website WPXbox dook echter in de wereld achter deze “other storage” en weet ons te melden hoe we zo optimaal mogelijk gebruik kunnen maken van de overige opslagruimte van een Windows Phone toestel.

Deze onduidelijke opslagruimte kan behoorlijk wat ruimte innemen en in extreme gevallen zelfs meer ruimte innemen dan het OS zelf. Met toestellen met maar 8 GB opslagcapaciteit is iedere vrije megabyte er weer 1.
Een snelle en behoorlijk rigoureuze manier om deze ruimte in te dammen is door een harde reset uit te voeren. Alles wat gecached is, is dan weg, maar daarmee uiteraard ook alle andere gegevens op je toestel. Dat is geen taak die je iedere week wil uitvoeren, dus vandaar dat we wat andere zaken langs lopen die die overige opslagruimte zo klein mogelijk kan houden.

Skydrive

Een groot probleem vormen afbeeldingen die worden toegevoegd aan je Skydrive. Of je dit nu handmatig doet of automatisch, al deze afbeeldingen komen ook in de “overige opslagruimte” bak terecht. Waarschijnlijk verdwijnen die afbeeldingen weer na een tijdje, maar voor als je daar niet op wil wachten is er een work around.
Log in op Skydrive en verplaats de bestanden die geupload zijn van hun huidige folder naar iedere willekeurige andere folder. Wacht heel even en je zal zien dat de hoeveelheid “overige opslagruimte” snel terug zal lopen. Naast de afbeeldingen zelf houdt Windows Phone ook de tags en commentaren die je bij de afbeeldingen heb gevoegd bij in de overige opslagruimte. Ook deze gegevens zullen kort na het verplaatsen van de geuploade afbeeldingen in Skydrive verdwijnen waardoor je nog meer ruimte beschikbaar zal krijgen. Op onderstaande afbeelding is te zien dat door het verplaatsen van circa 12 MB aan foto-bestanden er daarna 20 MB extra vrij was op het toestel.

overige opslagruimte

Cached Thumbnails

Afbeeldingen die in Skydrive opgeslagen worden zijn op nog meer punten verantwoordelijk voor een afname van opslagcapaciteit. Alle folders waarvan je opgegeven heb op Skydrive dat er foto’s in zitten verschijnen automatisch op je Windows Phone. Zolang je die folders niet opent is dat verder geen probleem, maar zodra je dat wel doet, worden er tijdelijk thumbnails opgeslagen op je toestel. Deze thumbnails hebben echter de vervelende eigenschap om meerdere dagen lang op je toestel te blijven. Dit in tegenstelling tot de daadwerkelijke full-size foto’s, die binnen 1 a 2 dagen weer verdwenen zijn.
Er is geen manier om deze handmatig te verwijderen, maar je kan wel zien wanneer de thumbnails verdwenen zijn van je toestel. Op dat moment zal de foto-hub Live tile namelijk die bewuste afbeelding niet meer laten zien.

E-mails

Uiteraard gebruiken nog veel meer apps opslagcapaciteit, maar 1 waarvan dat ernstig wordt onderschat is de e-mail hub. Zodra je er voor kiest om alles van de afgelopen 30 dagen te syncen zal dat een flinke aanslag op je opslagruimte zijn. Om dat te beperken kan je het volgende doen:

  • Stel de synchronisatie in op 7 dagen
  • Synchroniseer alleen folders die je echt nodig heb
  • Zowel Outlook.com (hotmail/Live) en Exchange accounts ondersteunen zoekacties op de server. Dus zelfs als je een e-mail zoekt dat niet op je toestel staat, kan je het nog vinden op de server.

Internet Explorer

Internet Explorer kan, zeker als je websites bezoekt met veel afbeeldingen snel vele megabytes aan gecachede bestanden opeten. Via instellingen -> Toepassingen -> Internet Explorer kan je aangeven of cookies en meer van dat soort ellende gewist moet worden.

Nog meer Overige opslagruimte vrij maken?

Volgens het bronartikel zouden er nog aanvullende plekken zijn waar je nog wat megabytes aan vrije ruimte kan vinden. Denk daarbij aan bijlagen van e-mails die opgeslagen worden in de Office Hub of de geschiedenis van de Music en Video Hub. Dit zijn echter items die ik niet heb kunnen controleren en daarom niet opgenomen heb in dit overzicht. De boodschap lijkt echter vooral te zijn, wees kritisch met wat je toestaat op je telefoon en ondanks de vele GB’s aan vrije ruimte in Skydrive kan je dat nog steeds aardig wat ruimte kosten op je toestel.


Geef een reactie