Sony Ericsson Jolie: de Windows Phone die nooit de markt haalde

Stel dat je als fabrikant een toestel op de markt wilt brengen, maar je weet nog niet of de markt klaar is voor het concept. In dat geval maak je wat prototypen met hardware waarvan je denkt dat deze wel zal aanslaan bij consumenten. Sony Ericsson probeerde dat met de Jolie. Een Windows Phone met specificaties die overeen komen met de eerste generatie hardware die de eerste Windows Phones ook aan boord hadden. Nu heb ik de hand weten te leggen op een goed werkend exemplaar om eens te bekijken hoe de toestellen er voor de introductie functioneerden.

Er zijn echter wel een paar opvallende zaken: Sony Ericsson bestaat inmiddels niet meer onder de naam Sony Ericsson, maar simpelweg onder de naam Sony Mobile. Daarnaast heeft Sony Ericsson naast dit prototype nooit een andere Windows Phone op de markt gebracht. Dat maakt het toestel redelijk uniek. Er zijn geen exacte aantallen bekend hoeveel van deze prototypen er gemaakt zijn, maar geruchten variëren van 7 tot 10 stuks.

jolie

Het mooie van dit exemplaar is dat het in volledig werkende toestand is en voorzien is van een hele vroege build van Windows Phone 7. Op het toestel staat build (7.0.)6327.Mainline. Alle functionaliteit die je kent van Windows Phone 7 zit erin, maar er zitten op een aantal plaatsen functies die gewoon nog niet klaar zijn. Ook verschillen een aantal menu’s behoorlijk van de uiteindelijke versie. Een simpel voorbeeld is het afsluiten van het toestel. Je krijgt geen scherm te zien wat je naar beneden moet schuiven, maar alleen de “Goodbye” melding. De builddatum is volgens de Info 2010-05-05.

jolie-achterkant

Qua specificaties zitten er niet zo gek veel verschil in met de eerste generatie toestellen. De bekende 1 GHz. processor is aanwezig en het toestel beschikt over 16 GB aan opslaggeheugen. Er zit verder een 8.1 Megapixel camera in die in staat is om in HD kwaliteit filmopnamen te maken. Grootste verrassing is wel dat het toestel beschikt over een uitschuifbaar QWERTY toetsenbord. De toetsen laten zich opvallend licht bedienen omdat het tiptoetsen zijn. Helaas was Microsoft in deze build nog niet zover dat het scherm al meedraaide als het toetsenbord uitgeschoven werd dus het typen van tekst gaat met een kleine hindernis.

jolie-keyboard

Er is overigens wel te werken met het toestel, maar je moet dat niet doen als je een 3e generatie Windows Phone ernaast gebruikt. Het verschil in snelheid is wel erg opvallend. De schermen worden wat langzaam opgebouwd en af en toe reageert het toestel eventjes niet, maar daar is het een beta voor toch ?

jolie-start

jolie-windows-phone

Het opstarten van het toestel gaat gek genoeg redelijk vlot. Het beta scherm staat wel even voor je neus, maar daarna start hij vlot door naar het Startscherm met allerlei retro Windows Phone schermpjes van yesteryear.

jolie-start-menu

Tot slot nog een foto van het About scherm met de firmware en versienummers waaruit duidelijk de opslagruimte en het versienummer van de build terugkomt. Als jullie nog vragen hebben over het toestel dan zie ik die graag terug in het forum en zal ik proberen die te beantwoorden. Als dit toestel ooit op de markt was gekomen, had je dan hiervoor gekozen of juist niet ? Laat ons horen waarom wel of juist niet !

jolie-about

, , ,
Loopt rond met mobiele apparaten sinds 1991, is Microsoft MVP Windows Phone sinds 2009, groot Microsoft-, Nokia- en HTC-fan. Denkt in Newtonmeters en gaat nergens heen zonder een Surface.
704 artikelen

Geef een reactie