Review Nokia Lumia 920 Windows Phone 8

Na lang wachten kregen we afgelopen dinsdag de Nokia Lumia 920 ter review in handen. De telefoon is in andere landen om ons heen (Duitsland & Frankrijk) al lang en breed beschikbaar, maar afgelopen dinsdag hebben we te horen gekregen dat de Nokia Lumia 920 vanaf midden januari in ons land te koop zal zijn.

Gelukkig hebben wij nu een aantal dagen met de Nokia Lumia 920 kunnen spelen om onze eigen mening over deze telefoon op te kunnen schrijven. De eerste reviews welke zo rond begin november uitkwamen waren (bijna) allemaal niet heel erg positief. Hetgeen voornamelijk als negatief werd opgevat was het gewicht. Een paar dagen na het verschijnen van de internationale reviews, publiceerden wij ook een gebruikersreview over de Nokia Lumia 920, welke geschreven is door Matthieu De Laere  zijn mening was over het algemeen erg positief.

In deze review geven we onze mening over de Nokia Lumia 920. Maar we beginnen natuurlijk, zoals we altijd beginnen, bij de specificaties van het toestel.

Specificaties en unboxing

Het review exemplaar van de Nokia Lumia 920 was is een gewone retailbox geleverd, waarbij ik wel het idee heb dat het niet de officiële Nederlandse retailbox was. Naast natuurlijk de Nokia Lumia 920 was in de doos nog een USB-synchronisatie kabel en een ronde oplaad-stekker met USB-aansluiting meegeleverd. Daarnaast bevond zich in de doos ook nog een rode koptelefoon van Nokia en natuurlijk de gebruikelijk handleidingen/boekjes/e.d.

Er is ook nog een klein tooltje in de doos te vinden, om de SIM-kaart houder makkelijk uit de Nokia Lumia 920 te halen. De Nokia Lumia 920 heeft een micro-sim slot, voor het geval je dus nog geen micro-simkaart hebt, is het misschien handig om deze vooraf te regelen bij je telecom provider.

De specificaties van de Nokia Lumia 920 zijn in het onderstaande overzicht opgesomd:

Fabrikant
Chipset Qualcomm S4 Snapdragon
Processor 1.5 GHz Dual-Core
GPU Adreno 225
Intern geheugen 1 GB
Opslaggeheugen 32 GB
Schermgrootte 4.5 Inch
Schermtype PureMotion HD+ IPS LCD met Clearblack Technology
Schermresolutie 1280 x 768 pixel (WXGA)
Dataverbinding EDGE, GPRS, HSDPA, HSUPA
WiFi 802.11A, 802.11B, 802.11G, 802.11N
Bluetooth versie 3.1
Camera  8.7 megapixel PureView Camera
Videocamera 1080p video opnames
Connectoren 3.5 mm hoofdtelefoon aansluiting, micro-USB
SIM-kaart Micro simkaart
Lengte 130 mm
Breedte 70.8 mm
Dikte 10.7 mm
Gewicht 185 gram
Gesprekstijd tot 17 uur
Standby tijd tot 400 uur
Batterij 2000 mAh
Kleur(en) Geel, Rood, Wit, Zwart

Uiterlijk & Design

De Nokia Lumia 920 is een grote telefoon. Met het display van 4,5″ moet dat ook wel. Dat betekent echter niet dat het een ‘lomp’ of een ‘log’ toestel is; zeker niet. Nokia heeft zijn designtaal genaamd “Fabula” als eerste geïntroduceerd bij de Nokia Lumia 800 en de Nokia Lumia 900, en met de Nokia Lumia 920 hebben ze dit design nog verder geoptimaliseerd. Het toestel is een unibody toestel, wat zoveel betekent dat er geen naden of randen te vinden zijn. Het materiaal van het toestel is het minder kras gevoelige polycarbonaat, welke we ook van de Nokia Lumia 800 en 900 kennen.

Het toestel is groot, maar ligt tevens lekker in de hand. Voor mij is het toestel voor een groot gedeelte met een hand te bedienen. Behalve de tiles in de linkerbovenhoek is alles goed met de rechter duim te bereiken als ik het toestel in mijn rechterhand vast houd. De afgeronde zijkanten en de gebogen achterkant zorgen ervoor dat het toestel makkelijker in de hand ligt dan een ‘vierkant’ toestel.

Voorkant:

In de review van de Nokia Lumia 900 staat als verbeterpunt dat de hoeken van het scherm scherp afgevlakt zijn, en in tegenstelling tot de 800 niet zo natuurlijk aanvoelen. Nokia heeft naar de commentaren van gebruikers geluisterd en heeft in de Nokia Lumia 920 weer een licht gebogen scherm van Gorilla Glass geplaatst. Op verschillende plaatsen op het internet komen we tegen dat dit scherm erg lastig te breken is, wat de duurzaamheid van het toestel natuurlijk ten goede komt.

De Lumia 920 naast zijn kleine broertje, De Lumia 800
De Lumia 920 naast zijn kleine broertje, De Lumia 800
Zoals gezegd, aan de voorkant bevindt zich het licht gebogen 4.5″ beeldscherm met PureMotion+ technologie. Omdat hier best veel over te schrijven is, hebben we dat op een ander gedeelte van de review gedaan.
Verder zien we boven het scherm een speaker en een front-facing camera welke foto’s van 1.2 megapixel gemaakt kunnen worden en waarmee in 1080p video gemaakt kan worden.  In de rechterbovenhoek zien we het Nokia Logo.

Onder het scherm bevinden zich de 3 Windows Phone knoppen (Terug, Home en Zoeken). Deze knoppen zijn licht van kleur en steken af tegen het donkere omhulsel van het scherm. Als het toestel aangezet wordt zien we ook dat deze knoppen achtergrondverlichting hebben, zodat ze in het donker goed te vinden zijn. Bij het indrukken van de toetsen krijg je een hele lichte haptic feedback te voelen, zodat je weet dat je de toets aangeraakt hebt.

Rechterkant

De rechterkant van het toestel bevat 3 knoppen voor de functies: Camera, Power en Volumeregeling.

Linkerkant

Aan zowel de linker als ook de rechterkant is de behuizing via een ronding mooi afgewerkt. Hierdoor heb je nooit het gevoel dat er ‘Harde randen’ aanwezig zijn als je het toestel in de hand vasthoudt. De linkerkant van het toestel is overigens volledig leeg gebleven. Hier heeft Nokia dus geen knoppen, uitsparingen of andere elementen toegevoegd.

Bovenkant

Aan de bovenkant van het toestel vinden we het micro-SIM slot. Let er dus op dat als je overstapt naar de Nokia Lumia 920 en je hebt nog een SIM-kaart van ‘normaal’ formaat dat je hiervoor een andere SIM-kaart haalt. Het micro-SIM slot bevindt zich links aan de bovenkant.

Midden aan de bovenkant van de Nokia Lumia 920 is plaats gemaakt voor de 3.5mm Jack voor een hoofdtelefoon aansluiting. Het geluid van de Nokia Lumia 920 is overigens redelijk veelzijdig en daarom hebben we ook daar een apart stukje over geschreven. Direct naast de 3.5mm headphone Jack zien we nog 5 gaatjes in een cirkeltje waarachter nog een speaker verborgen zit.

Onderkant

De onderkant van het toestel is volledig symmetrisch gemaakt. In het midden vinden we de micro-USB aansluiting om het toestel mee op te laden. Het toestel kan overigens ook draadloos worden opgeladen. Desalniettemin heeft Nokia deze aansluiting (naast de laadfunctie) ook nodig voor de bedrade synchronisatie van de Nokia Lumia 920.

 

Naast de aansluiting van de micro-USB is zowel links als rechts een speaker geplaatst waar goed geluid uit komt.

Op de linker en de rechterhoek van de onderkant zien we schroefjes die met een TORX sleuteltje opengedraaid kunnen worden. Dit hebben we bij het reviewexemplaar niet gedaan, maar volgens Nokia hebben deze schroeven geen directe functie behalve het geven van een industrieel uiterlijk aan de Nokia Lumia 920.

Achterkant

De achterkant van de Nokia Lumia 920 is niet recht, zoals we dat bij vele andere toestellen gewend zijn, maar licht gebogen. De buiging van de achterkant is nog extremer dan de buiging van de Nokia Lumia 900 en persoonlijk ben ik erg fan van deze buiging. Het zorgt ervoor dat je het toestel makkelijk in je hand kan vasthouden en dat je geen last hebt van harde randen.

In het midden van de achterkant krijgen we te maken met een van de meest unieke features van de Nokia Lumia 920: De 8,7 megapixel PureView camera met Carl Zeiss Lens. Links naast de camera bevindt zich een dual-LED flitser, waarvan de functie voornamelijk als zaklamp zal dienen. In het gedeelte over foto en video zullen jullie namelijk lezen dat het gebruik van de flitser voor een heel groot gedeelte niet nodig is. Omdat de Nokia Lumia 920 in het donker (of in donkere omstandigheden) erg goede foto’s weet te maken.

PureMotion HD+ Beeldscherm

Nog even terugkomend op het beeldscherm. Hierboven is het uiterlijk van de Nokia Lumia 920 besproken, maar het scherm verdient echt een apart kopje. Dit omdat er meerdere redenen zijn waarom het beeldscherm uniek is in smartphone land. Allereerst vanwege het PureMotion HD+ beeldscherm. De Nokia Lumia 920 is een toestel met een zeer grote pixeldichtheid. Met 1280 X 768 pixels heeft Nokia een beeldscherm op de markt gebracht welke meer pixels heeft dan welke (directe) concurrent ook (de iPhone heeft 1136 X 640pixels, de Samsung Galaxy SIII heeft 1280 X 720 pixels). De helderheid en de kwaliteit van het display is erg goed.

Verder heeft het scherm van de Nokia Lumia 920 ook nog een refresh-rate van 60Hz in plaats van 30-50 Hz welke bij andere toestellen gebruikelijk is. Het  voordeel  van deze verhoging is dat zowel bewegende beelden op het display, maar ook bijvoorbeeld het scrollen duidelijker en vloeiender moet zijn. Persoonlijk heb ik dit eigenlijk nog nooit als een negatief punt ervaren op een andere telefoon, maar toch is het goed te weten dat ook hier technologische vooruitgang geboekt wordt.

Daarnaast is het scherm nog vanwege een derde unieke feature erg interessant. Het display heeft een instelling genaamd “Display+touch” waar de aanraak gevoeligheid aangepast kan worden. Standaard staat dit ingesteld op “High”. In  de praktijk komt dit erop neer dat het scherm, in tegenstelling tot  andere toestellen, ook met bijvoorbeeld een handschoen, pen of (kunst)nagel te bedienen is. Dit werk erg goed. Het kan zijn dat mensen het scherm als ‘overgevoelig’ ervaren. Zelf heb ik deze ervaring absoluut niet gehad, maar  als je het scherm als overgevoelig ervaart,  kan  je dus de gevoeligheid van het scherm  aanpassen, zodat het scherm  alleen nog maar op je vinger reageert. Hieronder hebben we een video geplaatst om te laten zien dat het bedienen van de Nokia  Lumia 920 ook met een handschoen werkt.

httpv://www.youtube.com/watch?v=N5OWWmVuaC4

Tot slot heeft het scherm ook nog de Clear Black technologie wat ervoor zorgt dat zwart; ook daadwerkelijk als zwart weergegeven wordt. Dit was ook  al een Feature in de Nokia Lumia 800 en 900 en heeft zich in  de afgelopen tijd bewezen. De kleuren komen erg goed over op het scherm en zwart is ook echt zwart. De kleuren in het scherm komen goed naar voren en het display geeft gewoon een erg mooi beeld.

Gewicht

De Nokia Lumia 920 heeft in een hele hoop reviews van internationale blogs een specifiek minpunt gekregen: Het gewicht. Uiteraard heb ik het toestel bij collega’s en vrienden even in  de hand gedrukt  en om  een reactie gevraagd. Hierbij heb ik specifiek niet het gewicht aangehaald, maar het voornamelijk algemeen gehouden met de vraag: “Hoe vind je dat hij in de hand ligt”? Ik heb aan zeker 7 of 8 mensen de Nokia Lumia 920 gegeven en geen enkele persoon maakte een opmerking over het gewicht.

Zelf is het -op papier zware- gewicht van  de Nokia Lumia 920 mij geen enkele keer negatief opgevallen en ik snap de kritiek van deze internationale reviews dus ook niet echt. Bij het vasthouden van het toestel heb je wel het gevoel dat je een telefoon in de handen hebt en geen pen, iets waar andere fabrikanten naar lijken te streven.

Fotografie en de PureView technologie

Ik kan me goed voorstellen dat je direct naar dit kopje gesprongen bent, zonder bovenstaande tekst gelezen te hebben. De camera is natuurlijk van alle unieke features die de Nokia Lumia 920 heeft de feature waar iedereen ontzettend in geïnteresseerd is. Om te beginnen met de hamvraag: Hoe goed is de Camera? Het antwoord  daarop is naar mijn mening kort: Extreem goed!
Het ‘marketingpraatje’ van de camera, de PureView technologie en het bijbehorende OIS-systeem (Optical Image Stabilisation) wil ik jullie niet onthouden.

De Nokia Lumia 920 heeft intern, om de lens van de camera een geavanceerd fysiek springveren systeem. Er zitten  dus daadwerkelijk veren om de lens welke de beweging van de behuizing van  de camera opvangen. Omdat deze veren aanwezig zijn en de bewegingen van buitenaf opvangen kan de sluiter van de camera langer openblijven staan dan bij conventionele telefoons, zonder dat het beeld er bewogen uitziet. Dit heeft aan 2 kanten voordelen:

Foto’s (voornamelijk in  het donker) en tijdens  het maken van video’s.

Bij het maken van foto’s in het donker is de technologie van  de camera zeer indrukwekkend te noemen. Vanwege het OIS systeem kan de sluiter langer open blijven staan waardoor er meer licht op de sensor valt. Dit zorgt  er dus  daadwerkelijk voor dat je in het donker (bij een schemering, of tijdens maanlicht) bijzonder mooie foto’s kan maken die je iedere keer zelf weer zullen verbazen. Natuurlijk  hebben  we tijdens het reviewen van  de Nokia Lumia 920 een flink aantal foto’s gemaakt om deze stelling te onderbouwen.

Bij het maken van video’s merk je ook de werking van het OIS systeem. Natuurlijk heeft Nokia in het begin een enorme flater geslagen bij het marketingfilmpje van  de Nokia Lumia 920, maar in de praktijk kan ik zeker niet ontevreden zijn over de film mogelijkheden met de Nokia Lumia 920. Natuurlijk hebben we ook een paar video’s naar SkyDrive geüpload om jullie een impressie te geven van filmpjes die met de Nokia Lumia 920 gemaakt zijn.

Qua foto heeft (naar mijn mening)  de Nokia Lumia 920 maar 1 concurrent op  de markt  en dat is de Nokia Lumia 808 PureView. Qua video kan ik me voorstellen  dat een  iPhone 5 of een Samsung Galaxy SIII wel een concurrerende video kan maken. Persoonlijk ben ik veel meer iemand die foto’s maakt dan filmpjes dus wat dat betreft is het resultaat van de Foto’s echt mind-blowing.

Front Facing Camera

Naast de zeer indrukwekkende camera aan de achterkant van het toestel heeft de Nokia Lumia 920 ook nog een front-facing camera welke je bijvoorbeeld kan gebruiker voor het maken van een zelfportret of welke handig is tijdens skype-video calls. Deze front-facing camera heeft een resolutie van 1.2 megapixel en maakt voor een front facing camera ook meer dan goede kwaliteit foto’s en video’s. Tijdens een Skype telefoontje met een collega vroeg de collega daadwerkelijk of dit nu de front-facing camera was of de PureView camera, omdat de kwaliteit van de front-facing camera ook bijzonder goed is.

Lenses

Een kopje wat misschien niet direct iedereen wat zegt is Lenses. Het nieuwe systeem in Windows Phone 8 om leuke extra functionaliteit aan de camera toe te voegen. Een “Lens” is een applicatie welke gebruik maakt van de camera om een speciale taak uit te voeren. Bijvoorbeeld om de foto van een filter te voorzien (zwart-wit, sepia, hoog contrast), maar kan ook gebruikt worden voor extra camerafunctionaliteit zoals bijvoorbeeld panoramashots maken met je Lumia 920 of andere functionaliteit. De limiet hier is ongeveer hetzelfde als met apps (een “Lens” is in principe ook een app) en dus voor een groot gedeelte is de functionaliteit gelimiteerd aan de creativiteit van de ontwikkelaar van de Lens.

Nokia heeft als voordeel dat ze een hele goede positie hebben qua exclusieve apps en mogelijke uitbreidingen op Windows Phone 8 en dat is onder andere goed terug te zien in het onderdeel Lenses. Nokia heeft een aantal Lenses ontwikkeld voor Windows Phone 8 welke zeer welkom zijn bij het gebruik van de camera. In dit gedeelte bespreek ik kort de Nokia Exclusieve Lenses. We zullen in de komende weken elke Lens apart reviewen. En een link naar de betreffende review van de Lens hieronder toevoegen.

Smart Shoot

Smart Shoot (of in het Nederlands “Slimme opname”) is een Lens ontwikkeld door Nokia. Als je met Smart Shoot een foto maakt, worden er eigenlijk vijf foto’s gemaakt. Als je meerdere personen fotografeert kan het voorkomen dat er wel eens iemand met de ogen dicht op de foto staat. Je kan met Smart Shoot dan het gezicht pakken wat op een van de overige 4 foto’s staat en de foto met het gezicht uit de andere foto opslaan.

Cinemagraph

Met cinemagraph kan je een gif bestandje maken van een serie foto’s. Ook hier worden weer meerdere foto’s gemaakt met de camera. Vervolgens kan je het gedeelte selecteren wat beweegt. Zo kan je dus een taart met kaarsjes erop fotograferen en alleen de vlammen van de kaarsjes laten bewegen. De rest is dus onbewogen beeld. Met Cinemagraph kan je je creativiteit de volle gang laten gaan.

Panorama

De Panorama Lens doe precies wat je verwacht van deze lens. De Lens geeft een startpunt aan. Vervolgens moet je je camera naar rechts bewegen om een tweede foto te maken. Dit kan je doen totdat je volledig rond bent of totdat je je panorama gemaakt hebt. Ook deze Lens is weer een leuke toevoeging aan het aantal lenses beschikbaar voor Nokia

Overige Lenses

De bovenstaande 3 lenses zijn beschikbaar uit de Nokia collection. Er zijn echter nog andere lenses beschikbaar welke niet fabrikant afhankelijk zijn. Zo is er nu al een CNN lense en lens die je kan gebruiken om met je stem een foto te laten maken. Ik kan me goed voorstellen dat ontwikkelaars hier op inspringen en binnenkort bijvoorbeeld ook een Lens ontwikkelen welke HDR mogelijkheden heeft. Het voordeel aan Lenses is dat je meer functionaliteit uit je camera haalt, zonder je hardware te hoeven updaten.

NFC (Near Field Communication)

De Nokia Lumia 920 is voorzien van NFC-technologie. NFC zien we, vooral het laatste jaar, steeds meer in mobiele telefoons, maar nog lang niet alle telefoons hebben NFC  als standaard specificatie ingebouwd. Zelf heb ik ook nog weinig ervaring met de praktische toepassing van NFC. Gelukkig heb ik NFC kunnen testen in combinatie met de Nokia Play 360, draadloze speaker.

Tijdens het testen van NFC heb ik ervaren dat NFC vooral extreem makkelijk is. Als ik bluetooth uit heb staan en via NFC connect naar de Nokia Play 360 wordt bluetooth automatisch aangezet. Ook was de koppeling de eerste keer extreem makkelijk. Het enige wat ik hoefde te doen was de Nokia Lumia 920 met de bovenkant te tikken tegen de Nokia Play 360. De Nokia Lumia 920 geeft dan een melding of de Lumia 920 gekoppeld moet worden met de Play 360 via bluetooth. Na een bevestiging op het scherm wordt de verbinding gelegd en kan muziek via de Play 360 afgespeeld worden.

Batterijverbruik

De Nokia Lumia 920 heeft een grote batterij van maar liefst 2000 MAh. Op dit moment heb ik het toestel nu 4 dagen in mijn bezit en allereerst merk ik dat het gebruik van het toestel naar mate je hem langer hebt, hem toch iets minder gebruikt.

De eerste dag heb ik op de terugrit van de perspresentatie bijna 2 uur gebeld en bij thuiskomst alle mogelijkheden van de Lumia 920 veelvuldig geprobeerd. Ik was toen al verbaasd over de lange batterijduur van het toestel en heb ik tot aan de avond zonder opladen met de batterijlading kunnen doen.

De overige dagen heb ik het toestel natuurlijk veel gebruikt, maar minder veelvuldig dan de eerste dag. Ik kom ongeveer als ik rond 7:00 ‘s ochtends de oplaadstekker uit het toestel, met redelijk veel gebruik tot een uur of 21:30 – 22:00 uur ’s avonds. Persoonlijk vind ik dat een zeer nette score, vooral als je naar het gebruik van het toestel kijkt. De 2000 MAh zijn zeker niet overbodig veel, en maken het voor mij tot een toestel wat je de hele dag door veel kan gebruiken. Daarnaast heb je natuurlijk de mogelijkheid tot het draadloos opladen van het toestel, wat voor nog meer onbezorgdheid over de stroomvoorziening van de Nokia Lumia 920 moet leiden.

Wireless opladen

Een van  de dingen  die  ik nog  niet heb  kunnen testen met de Nokia Lumia  920 is het draadloos opladen van de Nokia Lumia 920. Zelf heb ik tot op dit moment nog geen wireless charging pad. In theorie geeft Nokia aan dat het draadloos opladen ongeveer 90% capaciteit heeft ten opzichte van het bekabeld opladen.

Er komen begin volgend jaar genoeg accessoires uit om je Nokia Lumia 920 draadloos op te laden. De ‘standaard’ draadloze chargingpad wordt overigens bij een aankoop in Nederland tot 28 februari gratis meegeleverd. In België duurt deze actie nog een maandje langer.

Netwerk & Geluidskwaliteit

Natuurlijk hebben we het als we het over de Nokia Lumia 920 hebben, in eerste instantie over een telefoon. Daarom staat in dit onderdeel van de review een van de belangrijkste dingen die vaak vergeten wordt in een review: De kwaliteit van het Netwerk en het geluid tijdens het bellen. Uiteraard heb ik in de review periode veelvuldig gebeld met de Nokia Lumia 920. Het bellen ging zowel met een bluetooth verbinding in de auto als ook met het toestel daadwerkelijk aan het oor. Een kritiekpunt die de Nokia Lumia 900 kreeg was dat de stand van de speaker niet perfect was voor de manier waarop ik het toestel vasthield. Dat ‘probleem’ heb ik met de Nokia Lumia 920 niet ervaren, hoewel het formaat van de 900 en de 920 redelijk met elkaar overeenkomen.

Qua netwerkbereik en Wifi bereik kan ik over de Nokia Lumia 920 absoluut niet klagen. Dit is in de Nokia Lumia 920 ook gewoon goed geregeld. Zelf woon ik in een omgeving waar ik redelijk slecht netwerkbereik heb en waar overige telefoons vaak geen of heel slecht bereik hebben. Om eerlijk te zijn gebeurt het ook nog wel eens dat de Nokia Lumia 920 geen bereik heeft bij mij thuis, maar ik heb wel het idee dat het overall bereik iets beter is dan bij overige telefoons.

Een ander opmerkelijk punt van de Nokia Lumia 920 is dat de Nokia Lumia 920 voorbereid is op de toekomst qua 4G, LTE, technologie. De Nokia lumia 920 heeft een voorsprong ten opzichte van zijn concurrenten qua ondersteunde frequenties. Ter vergelijk, de iPhone 5 is bijvoorbeeld niet compatible met 4G LTE op de 800MHz en 2.6 GHz, de banden waar de meeste Europese aanbieders op dit moment 4G op aanbieden. De Nokia Lumia 920 is compatible met bijna alle frequentiebereiken.

Maar ook Wifi bereik is erg goed te noemen: Waarbij ik bij mijn vorige telefoons nog wel eens wat kleine probleempjes had bij het oppikken van mijn draadloos internet thuis, ben ik deze problemen nog niet tegengekomen bij de Nokia Lumia 920. Ook lijkt de internetverbinding gevoelsmatig sneller dan op andere telefoons. Of dit aan de snelheid van het netwerk, of aan de snelheid van het OS ligt durf ik niet te zeggen, maar het is wel een eigenschap van de Nokia Lumia 920 wat me opvalt.

Ook de geluidskwaliteit tijdens het bellen is dik in orde. Nokia is over het algemeen een producent van telefoons die geluidskwaliteit altijd wel goed op orde heeft, dus ook met de Nokia Lumia 920 is dit te merken.

Rich Audio Recording (up to 140 DB)

Een andere unieke feature van de Nokia Lumia 920 is  Rich Audio Recording. Het is met de 3 ingebouwde microfoons mogelijk om geluidsopnamen tot 140db helder en zonder kraakvorming op te nemen. Helaas heb ik dat tot nu toe nog niet kunnen testen, maar als ik in een situatie kom waar ik dat kan testen, zal ik dat in deze review opnemen. 

Windows Phone 8

We hebben al een hoop nieuwe dingen over Windows Phone 8 kunnen leren in de afgelopen paar weken. Toch had  ik zelf voor het  ontvangen van dit review toestel van de Nokia Lumia 920 (buiten hier en daar wat af en toe spelen) nog niet veel met Windows Phone 8 gewerkt. Daarom schrijf ik in deze review toch nog een deel van  mijn zicht op Windows Phone 8 wat we nog niet beschreven hebben in de review van  de Windows Phone 8X van HTC.

Windows Phone 8 is qua features niet mega verschillend van Windows Phone 7. In Windows Phone 8 zitten een aantal leuke extra functionaliteiten welke Mark ook beschreven heeft in de review van de Windows Phone 8X van HTC, maar naar mijn mening zit het  grootste verschil hem onder de motorkap, qua performance, én is naar mijn mening het nieuwe startscherm met de 3 verschillende groottes van Live Tiles grafisch de grootste wijziging van Windows Phone 8 ten opzichte van Windows Phone 7.5. Gebruikers van Windows Phone 7 krijgen met de update naar Windows Phone 7.8 dus een van  de belangrijkste verbeteringen  die ook  in Windows  Phone  8 zit.

Daarnaast moet toch opgemerkt worden dat Windows Phone  8 qua snelheid een  ontzettende verbetering is ten opzichte van Windows Phone 7.5. Het zal niet voorgekomen zijn dat iemand mij ooit heeft horen klagen  over de  snelheid van Windows Phone 7.5, want de snelheid en bedieningsgemak zit gewoon dik in orde bij Windows Phone 7, maar het valt me wel ontzettend op dat Windows Phone 8 nog een heel stuk sneller geworden is.

Dit valt bijzonder op tijdens het starten van verschillende apps. Bij Windows Phone 8 gaat dat gewoon (gevoelsmatig) seconden sneller  dan bij Windows Phone 7 op bijvoorbeeld de Nokia Lumia 800. Ook Internet Explorer 10 lijkt een  stuk sneller. Nogmaals, Windows Phone 7 was zeker niet slecht  qua snelheid, maar een heads-on vergelijking  met Windows Phone  8 zou oneerlijk zijn, omdat het verschil gewoon te groot is.

Snelheid

Nu we het toch over de snelheid hebben in combinatie met het besturingssysteem hebben we natuurlijk ook even een WP Bench test uitgevoerd. Hiermee krijg je een min of meer objectieve uitslag over de snelheid en de testresultaten van de Nokia Lumia 920. De screenshots van de benchmark geven aan dat het verschil met de Windows Phone 8X van HTC bijna te verwaarlozen is. De resultaten van de Nokia Lumia 920 staan in de linker screenshot (in het rood) en de resultaten van WP Bench op de  Windows Phone 8X staan op het rechter screenshot (in het blauw). Wel moet opgemerkt worden dat de Windows Phone 8X van HTC dus nét een heel klein tikkeltje sneller is op het gebied van geheugen lezen en schrijven.

 

 

Nokia Exclusieve Apps

Als we kijken naar applicaties welke voor geïnstalleerd worden op Windows Phone 8 toestellen, of überhaupt welke extra apps leveranciers leveren en uitbrengen voor Windows Phone is zonder enig twijfel Nokia heer en meester. HTC en Samsung hebben beiden leuke apps, maar geen app waarvan je zegt dat het daadwerkelijk een killer-app is. Nokia daarentegen komt ongeveer elke maand tot 6 weken met een app uit, welke natuurlijk alleen voor de Lumia-serie beschikbaar is, waarvan we altijd erg onder de indruk zijn. Daarnaast heeft Nokia waarschijnlijk iets van partnerships afgesloten met game-fabrikanten, want bijvoorbeeld Angry Birds Space en Angry Birds Star Wars komen in eerste instantie exclusief voor de Lumia series uit. Het populaire tekenspel Draw Something is in eenzelfde soort constructie uitgebracht en zo kunnen we het lijstje aanvullen met nog veel meer apps.

Naast al die partnerschappen heeft Nokia ook nog een collectie met eigen applicaties welke zeer indrukwekkend zijn en waar continue aan verbeterd worden. In dit deel van de review passeren we kort de revue welke apps Nokia Standaard mee levert met de Nokia Lumia 920. Dit doen we op dezelfde manier zoals we dat bij de Lenses deden. We zijn van plan om de software op de Nokia Lumia 920 ook weer eens te reviewen. Als we die review plaatsen, zullen we in deze review updaten en de link naar het artikel van de appreview erbij zetten.

Nokia Care

Nokia Care is een applicatie welke je meer informatie geeft over je Nokia Lumia 920. Het is een enorme basic applicatie welke tips en tricks geeft over het gebruik van je Nokia Lumia.

Nokia City Lens

Nokia City Lens is een soort Layer, maar dan voor Windows Phone. Als je in een stad bent en je bent op zoek naar het dichtstbijzijnde Sushirestaurant of Pizzeria kan je deze met City Lens opzoeken. Afgelopen weekeinde heb ik een uitje gemaakt naar de Duitse stad Münster, daar is City lens erg goed van pas gekomen om de richting van de parkeergarage met behulp van Augumented Reality weer terug te vinden.

Nokia Drive+ Beta

Met Nokia Drive+ Beta is een volwaardig navigatiesysteem waarmee je door meer dan 100 landen offline kan navigeren. Nokia noemt zichzelf een echte ‘where’-company en heeft navigatie met de Lumia reeks hoog op de prioriteitenlijst staan. De kaarten die je kan downloaden kan je per land downloaden, maar in bijvoorbeeld Duitsland ook per deelstaat.

Nokia Maps

De kaart applicatie van Nokia. Nokia maps onderscheidt zich van Drive in het feit dat Maps geen routenavigatie voor auto’s bevat, maar dat je in Maps makkelijk naar POI’s kan zoeken. In Maps kan je zoeken naar plaatsen, maar ook bedrijven, restaurants, café’s en dergelijke in de buurt. De gevonden bedrijven of plaatsen kan je openen in Nokia Drive om er met de auto naar toe te navigeren.

Nokia Music

Met Nokia music geeft Nokia je een applicatie waar je een rijke muziekbeleving mee kan ervaren. Nokia Music bevat Mix Radio waar je uit bepaalde kanalen kan kiezen. Met deze mixes kan je muziek van een bepaald genre afspelen. Het afspelen van een specifiek nummer is met mix radio niet mogelijk. Ook geeft Nokia Music een overzicht van concerten in de omgeving.

Nokia OV

Met Nokia OV kan je in 78 verschillende regio’s (steden) met het OV reizen. Deze applicatie heeft echter geen Nederlandse stad of regio ingebouwd. Zelfs grote steden in Duitsland zoals München en Berlijn ontbreken in deze applicatie. De app Nokia OV is dus voor Nederlanders op dit moment nog niet zo heel erg interessant.

Conclusie

Een conclusie schrijven over een toestel waar in de review zelf weinig kritiekpunten staan is niet makkelijk. Per definitie is geen enkel toestel perfect, dat is naar mijn mening een utopie. Natuurlijk wordt het pakket met eisen en wensen altijd groter en de technologische vooruitgang zorgt ervoor dat je wel eens wat extra functionaliteit wil hebben. Bij de Nokia Lumia 920 heb ik er eens erg goed over na moeten denken wat ik nu daadwerkelijk als verbeterpunt op zou kunnen schrijven. Ik gebruik het toestel nu iets meer dan een week en heb tot op heden maar één miniem klein kritiekpuntje kunnen vinden wat ik graag anders zou zien.

Persoonlijk hou ik er van als een toestel een statuslampje heeft. Wanneer je dus zonder het toestel aan hoeft te zetten ziet of het toestel correct aan de oplader hangt en opgeladen wordt. Of dat je met het statuslampje ziet dát het toestel daadwerkelijk vol opgeladen is, of als je een sms-je gekregen hebt dat het statuslampje knippert. De Nokia Lumia 920 heeft helaas niet zo’n lampje ingebouwd. Het klinkt misschien lullig, of ongelooflijk, maar na 8 dagen van gebruik ben ik zo ontzettend enthousiast over de Nokia Lumia 920 geworden dat ik dus met goed zoeken maar 1 kritiek punt heb kunnen vinden: het statuslampje.

De rest van de punten zijn allemaal punten waar de Nokia Lumia 920 in uitblinkt of erg goed werkt: Batterijverbruik, geluidskwaliteit, snelheid, beschikbare apps, scherm met handschoen bediening, draadloos laden (niet kunnen testen), maar vooral de ontzettend goede camera kwaliteit.

Let wel: Mijn referentiekader is sowieso gebaseerd op Windows Phone. Ik gebruikte voorheen een Nokia Lumia 800 dagelijks en ik heb even een paar minuutjes kunnen spelen met de Windows Phone 8X van HTC.
Alleen al het feit dat Nokia zo ontzettend veel goede applicaties (gratis) in de Windows Phone store heeft is een goed argument om voor een Nokia Windows Phone te gaan. De toestel specifieke eigenschappen zorgen er nog eens extra voor dat ik heel blij ben dat Nokia dit toestel op de markt gaat brengen. Dit toestel is echt een absolute alleskunner waar ik in een week tijd ontzettend enthousiast over geworden ben!


KLIK HIER OM TE REAGEREN

Geef een reactie