Bekijk je IP camera vanaf je Windows Phone

Als systeembeheerder ben ik tevens verantwoordelijk voor de complete camera beveiliging. Vanaf de grond helemaal zelf opgebouwd en inmiddels zijn het zo’n 30 hoge resolutie Mobotix camera’s met bijbehorende software en een flinke opslag capaciteit. Als je eenmaal zo’n project hebt afgerond en de baas komt met de vraag of het ook mogelijk is de camera’s vanaf zijn smartphone te bekijken dan wordt er bij mij als techie iets getriggerd. Dat is interessant, maar kan het ook op mijn Windows Phone? Ik ben op zoek gegaan in de Marketplace en uiteindelijk tegen twee apps aangelopen, een betaalde en een gratis app. Ik heb beide apps vergeleken en mijn ervaring wil ik hier met jullie delen.

IP Camera Viewer

De eerste app is een gratis app genaamd (Aastra) IP Camera Viewer. In het hoofdscherm krijg je een overzicht met recente screenshots van al je camera’s en een knop om nog een camera toe te voegen. Deze app is vrij simpel in opzet en gebruik. Het toevoegen van een nieuwe camera gaat via een wizard waarbij je het IP adres, het merk camera, een naam en eventueel inloggegevens op kan geven. Door vanuit het hoofdscherm een camera aan te klikken krijg je live beeld en kan je daar een screenshot maken of de betreffende camera vastpinnen aan je start menu. Uiteraard kun je ook de camera info aanpassen of de camera helemaal verwijderen.

De camera beelden worden netjes met een laag aantal frames per seconde weergeven en ik heb daar bij deze app dan ook geen problemen mee ondervonden. Met behulp van je vingers kan je inzoomen wat prima en soepel werkt. Het beeld blijft gewoon live en je kan dus goed inzoomen op live beeld. Uiteraard hangt het wel af van de kwaliteit van je camera hoe gedetailleerd dit beeld is.

Deze app heeft slechts twee instellingen. Je kan wel of niet de thumbnails van het hoofdscherm automatisch laten inladen en je kan voorkomen dat je toestel in de slaap stand gaat. Dat laatste kan ik me wel iets bij voorstellen als je je telefoon als monitor gaat gebruiken, maar of dat nu echt een instelling die je echt wilt gebruiken op je telefoon?

 

IP Cam Controller

De andere app genaamd IP Cam Controller is een betaalde app die je voor € 1,99 in de Marketplace kan aanschaffen. De app is een stuk uitgebreider maar dat mag je dan ook wel verwachten voor een betaalde app. Ook deze app heeft een hoofdscherm waarin je voor elke camera een tile vindt en een setup tile. Er wordt in mijn ogen wel gebruik gemaakt van een knullig icoontje dat lijkt op een oude Logitech camera (dit is tevens het logo van de app). Je ziet dus alleen namen en verder geen thumbnails van het beeld zoals bij IP Camera Viewer. Er is wel een tile voor een multi view mogelijkheid waarbij je meerdere camera’s tegelijk in beeld kan brengen. Bij het toevoegen van een camera heb je de mogelijkheid om de kwaliteit en de grote van het beeld in te stellen.

 

In de multi view omgeving kan je meerdere camera’s toevoegen. Er is echter maar een multi view omgeving, dus je kan helaas niet meerdere sets maken. Je kan hier de camera’s resizen naar 3 verschillende maten, snapshots nemen en de hele multi view aan het start menu pinnen. Een groot nadeel van juist deze extra feature is dat in mijn geval met vier camera’s de performance van de app erg slecht is. De app reageert nog maar minimaal en loopt een enkele keer zelfs vast.

 

In single mode werkt de app beter en heb je wat meer mogelijkheden. Je kan ook hier weer zoomen met behulp van je vingers en door middel van een swipe met je vingers de camera sturen. Dit kan alleen als je de beschikking hebt over een PTZ (Pan, Tilt, Zoom) camera. Ook hier weer een snaphot en een pin to start mogelijkheid. De live tile heeft een screenshot op de achterkant van de laatst geactiveerde camera.

Deze app heeft iets meer instellingen, onder andere kan je het geluid en trillen tijdens de besturing uitschakelen. Je kan deze app ook omschakelen naar Nederlands.

Conclusie

Misschien heb je het al een beetje uit de tekst kunnen opmaken maar als ik alle features naast elkaar zet schelen de beide apps niet zo heel veel van elkaar. Beide apps ondersteunen een vergelijkbare range aan camera merken. IP Cam Controller heeft als extra de multi view optie en de mogelijkheid tot het sturen van PTZ camera’s. De multi view optie was in eerste instantie een van de redenen waarom ik de app heb aangeschaft. Maar achteraf valt de prestatie van de multi view feature erg tegen. De PTZ functies heb ik niet kunnen testen omdat ik simpelweg geen PTZ camera’s in mijn arsenaal heb. IP Cam controller is een redelijke app en als je echt je camera’s wilt kunnen bewegen met je app dan volstaat IP Camera Viewer niet en zou je deze app kunnen gebruiken.

Uiteindelijk gebruik ik nu IP Camera Viewer omdat deze eenvoudig is en goed werkt. Doordat ik in het hoofdscherm gelijk snapshots zie van mijn camera’s heb ik gelijk een indicatie van wat er zich op dat moment afspeelt. De verbinding met de camera’s wordt snel opgezet en zoomen gaat feilloos. Nu gebruik ik deze app puur als een zakelijk speeltje maar je ziet steeds meer dat mensen tussen ook IP camera’s hebben. Is het niet om dieven te weren dan wel om de babysitter in de gaten te houden. Dus ik hoop dat ik je een stukje op weg heb geholpen als je nog van plan was iets met IP camera’s te doen of een app hiervoor te zoeken.

Je vindt de beide apps met deze links of met de QR-codes:

IP Camera Viewer

IP Cam Controller

 


Geef een reactie