WP7.8 versus WP8 feature vergelijk lekt uit via Nokia

In Frankrijk is een intern document van Nokia uitgelekt waarop ze de features van Windows Phone 8 en 7.8 naast elkaar hebben gezet in een vergelijkingstabel; waarschijnlijk voor het verkopend personeel straks om de verschillen te kunnen uitleggen. Als je zit te wachten op WP7.8, bereid je dan maar voor op een redelijke teleurstelling, want er komt maar weinig WP8 moois naar WP7.8.

Overigens gaat het overgrote deel van die featurecomparison lijst vooral over compatibel apps van Nokia zelf, waar ik dan weer uit haal dat dit inderdaad voor verkopend personeel is bedoeld. Alle Nokia apps zullen het doen, maar dat zal verder ook niemand verbazen denk ik. Veel belangrijker zijn de features van de twee verschillende besturingssystemen, en daar zien we toch een hoop zaken waar we op gehoopt hadden helaas in een rood blokje staan bij WP7.8.

Van die zaken zijn weer een hoop dingen hardware gerelateerd zoals multicore chips en NFC en zijn natuurlijk evident dat ze niet naar oude hardware komen. De zaken waarvan we dachten dat ze toch wel te porten hadden moeten zijn maar dus NIET gaan komen, zijn:

 1. Real multitasking
 2. OTA (Over The Air) updates
 3. IE10
 4. Wallet
 5. Secure boot en Encryptie
 6. Device management
 7. Company hub

Het nieuwe start scherm gaan we WEL krijgen maar dat wisten we al natuurlijk, maar uit deze tabel kunnen we ook halen dat we misschien wel ook het nieuwe Lock Screen krijgen: er staat namelijk ‘TBC’ (To Be Confirmed). Als dat komt, dan betekent dat misschien dus ook pluggable messaging in de People hub / Me Tile. Als het goed is, is dat namelijk een van de belangrijkste veranderingen op het Lock Screen.
Dat we geen IE10 gaan krijgen is wel erg jammer. Niet dat IE9 een slechte browser is, maar we raken zo toch weer achterop met de rest.

Overigens zijn beide besturingssystemen natuurlijk sowieso nog niet officieel aangekondigd, dus echt zinvol is dit vergelijk misschien niet eens want mogelijk zijn er toch nog veel meer end-user features die verbeterd/vernieuwd zijn welke hierop helemaal nog niet voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan zaken die onlangs uit de uitgelekte SDK naar voren zijn gekomen zoals:

 1. SkyDrive backup van berichten, settings en appslist
 2. Nieuwe accent kleuren
 3. Office 2013
 4. Nieuwe camera opties zoals ‘lenses’
 5. Meer Voice Command opties (in-app)
 6. Simpele bewerkingen in Picture hub

De tabel stemt alleen niet heel erg hoopvol natuurlijk over dit soort zaken en het is natuurlijk ook maar de vraag hoeveel tijd en geld Microsoft nog gaat steken in een OS wat zijn laatste versie zal gaan zien.

Bron: SmartPhoneFrance Via: WMPU


KLIK HIER OM TE REAGEREN

Geef een reactie