WhatsApp teruggetrokken vanwege veiligheidslek

Vier dagen geleden meldden we al dat WhatsApp niet meer te vinden was in de Marketplace, en dat levert nogal wat problemen op voor gebruikers die net een nieuwe telefoon hebben of hun toestel reset hebben. Hoe het kwam dat WhatsApp was teruggetrokken werd toen niet meteen duidelijk, maar het lijkt er op dat het duitse ComputerBild de reden hiervan heeft blootgelegd: een ernstig veiligheidslek.

Het duitse magazine heeft laten zien dat het erg gemakkelijk is om met WhatsApp conversaties mee te lezen met behulp van een Android app die recent is verschenen en waarmee je de berichten van WhatsApp die NIET versleuteld zijn zo kunt onderscheppen. Deze app is welliswaar niet in de Google Play markt te vinden maar zoiets verspreid zich toch wel als een olievlek want sideloaden kan gewoon op een Android.

WhatsApp blijkt zijn berichten onversleuteld te versturen XMP protocol wat neerkomt op plain text. In een WiFi omgeving kan iemand met de WhatsAppSniffer app op zijn Android toestel dan gewoon meelezen met alle berichten die op dat moment over dat WiFi netwerk gaan en dat is natuurlijk wel een heel serieus veiligheidslek. Het lijkt er dus op dat dit dé reden was om WhatsApp uit de Marketplace terug te trekken tot dit gat is dichtgestopt. Het duitse ComputerBild gaat zelfs zo ver om iedereen die de app nog wel heeft alternatieven aan te raden zoals Skype, Live Messenger/Facebook, Viber of XMS eBuddy.

Laten we hopen dat WhatsApp zijn zaakjes snel voor elkaar heeft en met de nieuwe versie die we ongetwijfeld kunnen verwachten zijn berichten voortaan wel degelijk versleutelt.

Bron: ComputerBild Via: WMPU


KLIK HIER OM TE REAGEREN

Geef een reactie