Windows Phone 7.8 : hoe zit het nou ?

Om te stellen dat er wat beroering is onstaan rond de introductie van Windows Phone 8 lijkt me, gezien de reacties die we her en der lezen, een zwaar understatement. Dat de huidige Mango telefoons geen WP8 update krijgen weten we in elk geval zeker, en ook dat we toch wel iets krijgen: namelijk Windows Phone 7.8. Maar wat betekent dat allemaal?

De core van het OS

Een van de meest fundamentele verschillen met Windows Phone 7.x is dat Windows Phone 8 de kernel en grotendeels het framework van de desktop versie van Windows gaat meekrijgen. Bovenop de kernel ligt dat zogenaamde WinRT framework en dat kun je als een soort coördinatiecentrum zien tussen hardware en de code van developers: een uitgebreidere vervanger van het .NET framework.
Het is in feite eindelijk de unificatie van alle typen hardware onder een universele kernel en een bijna universeel WinRT framework. Een groot voordeel hiervan is dat bijna alle code gewoon makkelijk te porten is naar alle typen hardware: Intel CPU of de ARM familie en phone / tablet / PC / laptop formfactors.

De update:
Het zit hem vooral in dat framework wat lastig te porten is naar de oudere hardware. Die oudere hardware kan sowieso niet profiteren van de meest opvallende nieuwe features zoals NFC, Micro-SD support, hogere resolutie en multi-CPU support, dus de voordelen zouden minimaal zijn omdat het meeste van Windows Phone 8 om dit soort dingen draait. Het framework zou wel geport kunnen worden, maar dat zou dus veel te kostbaar zijn omdat het naar de oude Windows CE kernel herschreven zou moeten worden, met dus het minimum aan opleverende voordelen.

Het is dus in feite een kostenplaatje tegen de baten afwegen geweest, wat je kunt begrijpen uit het interview van Mashable met Greg Sullivan (senior marketing manager for Windows Phone). Dus daarom de Windows Phone 7.8 update die in elk geval nog op de Win CE kernel draait (de onderste trede).         via: AllAboutPhones

De WP7.8 update versus WP 8.0

Al deze info van de Windows Phone Summit is tot nu toe vooral heel technische info over het platform en al zijn mogelijkheden geweest, en nog eigenlijk weinig tot geen end user features. Eigenlijk weten we dus ook weinig tot niks over welk van de twee updates. We weten wel dat onze toestellen niet meer schermpixels krijgen of NFC hardware door eender welke update. Toch was de verontwaardiging bij velen groot toen ze werden ‘afgescheept’ met de WP 7.8 update waarin ‘slechts’ het nieuwe homescherm van WP8 zou gaan zitten.

En dat is precies wat er is toegezegd, maar wat er in eender welk van de updates zit aan end user verbeteringen, daarover weten we in feite niets. Misschien wordt er toch wel iets aan het framework geupdate aan de 7.8 versie en zullen we bijvoorbeeld wel een betere Skype integratie hebben. We weten het niet…

Maar alleen het homescherm blijft het écht niet bij kunnen we best aannemen… Deze meneer van Microsoft is in deze Tweet in elk geval behoorlijk duidelijk dat er meer komt. Meer dan/als wat? Ja, dat weten we dus eigenlijk ook nog niet… 😉

[blackbirdpie url=”https://twitter.com/benlower/status/215516952993611776″]


Geef een reactie