Work in progress: Open Syno

Bij het afstruinen van de Marketplace naar een app om met mijn Windows Phone verbinding te maken met mijn Synology NAS liep ik onlangs tegen de app Open Syno aan. Met deze app is het mogelijk om muziek te streamen van je Synology NAS naar je WP7 toestel.

Deze gratis app is duidelijk nog “work in progress”, maar desondanks doet het wel wat er beloofd wordt. Op je Synology NAS moet je AudioStation inschakelen waarna je in de app heel makkelijk verbinding kan maken met al je opgeslagen muziek. Het is een kwestie van gebruikersnaam, wachtwoord, ip-adres van je NAS en de poort invoeren (standaard 5000) en je heb verbinding.

Je begint met een heel basaal scherm waar je op twee manieren kan zoeken. De eerste is zoeken op artiest en de tweede is “all music”. Deze twee keuzes spreken voor zich.
Kies je er bijvoorbeeld voor om via “all music” daadwerkelijk te zoeken naar al je muziek, dan is dit mogelijk door in het zoekveldje niets in te vullen en vervolgens op de enter toets te drukken. Het resultaat is een ellenlange lijst met al je muziekbestanden.

Voor zover ik heb kunnen bepalen hoef je je geen zorgen te maken over het bestandsformaat, want daar komt AudioStation op je NAS om de hoek kijken. Daar kan je namelijk aangeven dat het bestandsformaten moet transcoderen zodat vrijwel alles afgespeeld wordt.

De muziek die je wil luisteren zal je moeten aanvinken. Dit gaat bestandje voor bestandje. Nu kan Audiostation wel overweg met afspeellijsten, maar of die door Open Syno ondersteund worden ben ik nog niet achter. Als je dus de hele avond van je muziek wil genieten is het heel wat afvinken geblazen!

Heb je eenmaal je keuze gemaakt, dan komen de muziekbestandjes in de “play Queue”, oftewel in de wachtrij. In dit venster kan je eventueel verkeer aangevinkte bestanden ook weer verwijderen.

Naast deze wachtrij is het venster “now playing” te vinden. In dit venster zie je een compact overzicht van af te spelen nummers. Daarnaast is dit een beperkte audiospeler met knoppen voor terug, verder, play, stop, pauze en het volgende nummer. In dit venster wordt ook de albumart weergegeven.
In dit venster kan je dus heen en weer gaan door je gekozen muziekbestanden.

Ik heb deze app nu kort getest. Uit alles blijkt dat dit nog een heel basale versie is. Om er echt een goed bruikbare app van te maken zou het bijvoorbeeld al een hele winst zijn als de mappenstructuur op de NAS op de een of andere manier zichtbaar wordt en dat er per map gekozen kan worden of de inhoud afgespeeld moet worden of niet.
Daarnaast wordt voor mij niet altijd duidelijk wat nu precies de toegevoegde waarde is van het ene scherm ten opzichte van het andere scherm.
Ook zou de zoek functionaliteit nog een flinke verbetering kunnen ondergaan. Zoek je nu op een zoekterm die in meerdere albums terug komt, dan is op geen enkele manier te zien welk nummer nu uit welk album komt.

De basis functionaliteit, streamen van audio vanaf een (Synology)NAS naar je WP7 apparaat, werkt echter voorbeeldig! In potentie is dit dan ook een erg goede app. Hopelijk blijven de ontwikkelaars er aan sleutelen, zodat het uiteindelijk een erg goed bruikbare app gaat worden.

Voor degene die nieuwsgierig zijn geworden naar deze app, hij is hier te downloaden in de Marketplace.


KLIK HIER OM TE REAGEREN

Geef een reactie