Beta-testen van Windows Phone applicaties

Vorige week schreef Marco al hoe belangrijk het is om je net ontwikkelde app goed te laten testen. Vandaag zal ik laten zien hoe makkelijk dat tegenwoordig is door gebruik te maken van de nieuwe functionaliteit van de App Hub. Als ontwikkelaar zou je bekend moeten zijn met het traditionele testproces. Je hebt een telefoon, deze unlock je door gebruik te maken van de Windows Phone Developer Registration tool uit de SDK. Vervolgens kun je met behulp van Visual Studio of de Application Deployment tool een applicatie deployen naar je telefoon. Als ontwikkelaar is dit een prima proces, maar als je gebruikers wil laten testen is het maar de vraag of ze over de SDK of een unlockte telefoon beschikken.

Gelukkig heeft Microsoft met de update van de App Hub een nieuwe mogelijikheid geintroduceerd: private betatesten via de marketplace. Het proces is net zo eenvoudig als het submitten van een normale applicatie, met als groot verschil dat je voor testen niet door de certificering van Microsoft heen hoeft. Binnen een paar uur is je applicatie beschikbaar voor jouw groep met testers. Van je testers heb je maar een ding nodig, hun live ID. (NB: Een developer unlock is dus NIET vereist)

  1. Log in bij de app hub en kies voor “Submit a new application”
  2. Vul een naam voor je applicatie in, deze is slecht voor eigen referentie binnen de App Hub
  3. Kies voor private beta ipv submit to marketplace
  4. Selecteer de XAP file die je wil uploaden.
  5. Op de volgende pagina vul je de gegevens voor de marketplace in. Bedenk hierbij dat deze informatie slechts zichtbaar is voor de testers. Voor uiteindelijk marketplace publicatie ga je de app opnieuw submitten.
  6. Voor het betaproces volgt nu een veld waarin je aan kunt geven wie jouw applicatie mogen testen. Het is de bedoeling dat je hier live IDs invult van jouw testers. Op basis hiervan krijgen zij toegang tot je applicatie. Let er op dat je de live IDs scheidt met een puntkomma, een nieuwe regel voor elke live ID werkt niet. Overigens kun je deze lijst in een later stadium altijd nog aanvullen/bewerken.
  7. Klik nu op submit. Binnen een paar uur krijg je een mailtje dat de applicatie beschikbaar is, verder vermeldt deze mail ook je application ID. Met deze informatie kun je vervolgens je testers gaan benaderen.
  8. Stuur al je testers een e-mail met testinstructie, vermeld daarin wat je van ze verwacht, waar ze op moeten letten, wat er evt. nog niet werkt als het een vroege testversie is en natuurlijk hoe ze jou kunnen bereiken met hun feedback. Vermeld in deze e-mail verder de link naar de marketplace, met behulp van deze link kunnen je testers toegang krijgen. (let op: Iedereen met deze link ziet jouw applicatie in de marketplace staan, alleen testers die jij toegang geeft kunnen hem daadwerkelijk installeren

Een paar dingen die goed zijn om te weten:

– Een tester krijgt maximaal 90 dagen toegang tot je applicatie
– Het is mogelijk om een testapp reviews te geven via de marketplace, dit staat compleet los van je latere submission dus wellicht een handige methode om even snel feedback te geven.

http://blogs.microsoft.nl/blogs/mhoekstra
Afbeelding van Matthijs Hoekstra

Wil je meer informatie over het gebruik van de betatestfunctionaliteit? Matthijs Hoekstra van Microsoft heeft er eerder vandaag een uitgebreid artikel over gepubliceerd.

Er zijn binnen Nederland steeds meer ontwikkelaars actief met Windows Phone 7, wat ze nog zoeken zijn mensen die bereid zijn om applicaties te testen. Sinds deze nieuwe mogelijkheden geïntroduceerd zijn is dat voor zowel de ontwikkelaar als de tester een stuk eenvoudiger geworden. Ben jij een actief WP7 gebruiker en vind je het leuk om af en toe een applicatie te testen? Laat dat dan even weten in een reactie.

 


KLIK HIER OM TE REAGEREN

Geef een reactie