Windows Phone 7 development: goede gratis boeken

We zijn al weer twee afleveringen op weg met Windows Phone 7 development, waarin we zijn begonnen met de developer tools downloaden en installeren en vervolgens met het maken van onze eerste ‘Helle World’ app als oefening in Visual Studio. Deze serie schrijven we met verschillende mensen en met verschillende ervaringsniveaus, en daarom is het goed in deze post even pas op de plaats te maken om te kijken waar we heen gaan.
Allereerst bedankt voor de feedback op eerdere artikelen waaruit blijkt dat het beginnersniveau zeker ook gewaardeerd wordt, maar we willen eigenlijk dat pad gaan verlaten en ons meer gaan richten hier op zaken die ook echt specifiek zijn voor het Windows Phone 7 platform. Kortom; vanaf nu willen we er vanuit gaan dat er een redelijke algemene programmeer ervaring aanwezig is op gebied van Silverlight en .NET.

‘CSharp Yellow Book’ van Rob Miles

Heb je dat soort ervaring met C# echter nog niet, dan kun je die kennis hellemaal gratis en voor niks een bijspijkeren met het gratis te downloaden ebook van Rob Miles, getiteld: “CSharp Yellow Book”. In dit boekje begin je helemaal bij het begin van C# waarin de syntax van de developer taal wordt besproken, wordt uitgelegd uit watvoor componenten een applicatie allemaal bestaat. Wat zijn classes, event handlers, methods, statements, etc. Alles komt aan bod en zo wordt je stukje voor stukje geintroduceerd in de wereld van C#.
Je kunt dit boekje dowloaden via deze link, of kijk anders even op de site van Rob Miles waar verschillende versies staan om te downloaden (de recentste heb ik gelinkt). Je vind daar uiteraard ook het volgende boekje wat ik nu ga voorstellen:

‘Windows Phone Blue Book’ van Rob Miles

Dit volgende boekje van Rob Miles is natuurlijk een stuk interessanter voor ons, want hierin worden natuurlijk de meer specifieke zaken voor Windows Phone behandeld. Allereerst hebben we hier natuurlijk te maken met de compact versie van het .NET Framework, en dat heeft wel wat beperkingen tot gevolg als je gewend bent met Windows forms te werken. Het Windows Phone platform heeft echter natuurlijk ook weer een paar specifieke pluspunten en handigheden die handig zijn om te weten. Choosers en Launchers zijn bijvoorbeeld wat van die dingen die hier in behandeld worden, maar ook hoe je werkt met het Isolated Storage, met zaken als Tombstoning, etc. Naast de Silverlight zaken, wordt er ook ingegaan op XNA; de programmeer taal voor de XBox in feite.
Dit boekje is te vinden op diezelfde site van Rob Miles, of klik anders op deze rechtstreeks download link. Naast het gratis ebook zijn er trouwens ook een aantal oefen projects in source code te downloaden, en die kun je vinden op deze link.

 

‘Programming Windows Phone 7’ van Charles Petzold

Een heel stuk uitgebreider nog dan het blauwe boekje is het boek ‘Programming Windows Phone 7’ van Charles Petzold, en dat wordt je insamenwerking met Microsft ook gratis als te downloaden ebook aangeboden.
Silverlight is natuurlijk niet het enige waar je mee werkt op Windows Phone, maar bijvoorbeeld ook met XNA (de ‘taal’ van de XBox zeg maar) waar je vooral de games mee maakt. Dit boek bestaat uit drie secties eigenlijk: eerst krijg je een aantal basic mogelijkheden besproken waarin geprogrammeerd wordt met C# gebruik makend van zowel het Silverlight als het XNA 2D framework.
Vervolgens wordt er helemaal diep in de Silverlight gedoken in het tweede deel, en in het derde deel ga je uitlsuitend met XNA 2D aan de slag. Ook bij dit boek zijn weer heel wat sampel projects te downloaden, en bij Petzold zijn die in zowel C# als Visual Basic te downloaden. Het boek zelf kun je downloaden via deze link, of kijk anders nog even op de blog van MSDN waar nog veel meer informatie over dit boek te vinden is.

Zo….hier heb je voorlopig wel wat te lezen aan, en als je al wel op weg bent met developen voor Windows Phone, dan heb je hier nu een paar goede naslagwerken om eventuele problemen waar je tegenaanloopt terug te zoeken. Als ik trouwens nog een goede tip mag geven voor mensen die een hekel aan het lezen van PDF bestanden hebben: je hebt van die kopieer-winkels waar je het hele boek voor een appel en een ei uit kan laten printen op A5 formaat (of welk formaat je maar wil), en vervolgens laten inbinden. Kost erg weinig en het boek had je toch al voor niks. Een aanrader om te doen!

Vanaf onze eerstvolgende developer post gaan we dus naar de meer specifieke problemen en oplossingen kijken waar je op een Windows Phone mee werkt, so stay tuned! 🙂


Geef een reactie